CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Nečas po razii na Úřadu vlády neodstoupí, vláda nepadne. Zatím

 


 

Já osobně jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil čehokoliv nepoctivého a že se čehokoliv nepoctivého nedopustili ani mí spolupracovníci, tedy paní vrchní ředitelka Jana Nagyová. Nemám tudíž důvod uvažovat o rezignaci, a tím pádem o pádu vlády,“ uvedl Nečas. Podle ČTK také popřel spekulace o tom, že se zdravotně zhroutil. Prý byl celý den na úřadu vlády, kde pracoval a snažil se zjistit podrobnosti.

K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoliv nezákonností,“ prohlásil předseda vlády. Nečas ve vystoupení nezmínil jméno šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula, který je také mezi zadrženými.

Zásah na úřadu vlády nemá podle premiéra souvislost se zásahy na pražském magistrátu a v dalších institucích. „Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012 tzv. rebelů,“ řekl Nečas. Očekává, že orgány činné v trestním řízení sdělí brzy souvislosti a důvody, které vedly k takto rozsáhlé akci. „Dlouhodobé mlčení umožňuje pouze šíření spekulací, polopravd a nepodložených tvrzení,“ poznamenal Nečas.

Nečas by měl podle politologů odstoupit

Pokud se ukáže, že v souvislosti s činností na úřadu vlády je jeho asistentka zatčena, tak tam není o čem mluvit a premiér musí odpovědnost převzít,“ řekl politolog Jan Outlý. Podle dalšího odborníka na politiku Petra Justa se v západních zemích politici v podobných případech stahují z funkcí, minimálně do vyřešení kauz. Jedinou čistou cestou by podle Outlého byly předčasné volby. Technicky i politicky vzato je to prý jediná cesta.

Co se vlastně stalo?

V noci ze středy na čtvrtek po jednání kabinetu na Úřadu vlády zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policisté zadrželi například bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS), brigádního generála Ondreje Páleníka a ředitelku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou.  Policie ale také zasahovala na dalších místech, například na ministerstvu obrany. 

REKLAMA

Kauzy si všimla i zahraniční média. Agentura DPA zásah jednotky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na úřadu české vlády označila dokonce zemětřesení. Podle ČTK se zahraniční média zatím převážně zdržují komentářů a všechna poukazují hlavně na skutečnost, že se zásah odehrál mimo jiné přímo na úřadu vlády. Také si všímají faktu, že premiér Petr Nečas se k dění dlouho nevyjadřoval a nekomunikoval s médii.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

důchod nespravedlivý

Spoření na penzi: Spoléhat na stát je riziko

Spoléhat s penzí na stát je riziko samo o sobě. Při spoření na penzi je ale rizikové využívat jenom státem podporované finanční produkty. Jak rozložit riziko?

Text: Petr Zámečník

27. 05. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *