CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Pixabay

11. 05. 2023

0 komentářů

Názor: V Americe žádná „bankovní bomba“ netiká

 

Silicon Valley Bank, First Republic, Pacific Western. Představují problémy těchto tří amerických bank onu pověstnou špičku ledovce, signalizují mnohem hlubší systémové problémy amerických regionálních bank? Část trhu se stále obává, že nebezpečí nebylo zažehnáno a že může hrozit nepříjemný dominový efekt.

Loading



 

Silicon Valley Bank holding požádal o ochranu před věřiteli 17. března. Business model této banky se koncentroval pouze na jeden sektor, start-upy ve zdravotnictví a technických oborech a byl vystaven těžkému úderu ze strany rychle rostoucích úrokových sazeb. Tedy přeloženo: manažerská chyba a dinosaurus nedokázal přežít.

First Republic Bank byla již několik měsíců sledována regulátorem trhu, než kontrolu nad ní převzala americká FDIC a v aukci její zdravá aktiva během několika hodin prodala největší americké bance JP Morgan. Svou ztrátu z této transakce vyčíslila FDIC ve výši 13 miliard dolarů, JP Morgan zaplatil 10,6 miliardy dolarů a převzal vklady za 92 miliard, půjčky ve výši 113 miliard a cenné papíry za 30 miliard.

Poté se začaly na newyorské burze hrozivě propadat akcie Pac West Bancorp, holdingu vlastnícího Pacific Western Bank. Jakmile však vedení oznámilo, že zvažuje všechny strategické možnosti budoucnosti banky, akci holdingu okamžitě zpevnily o 26%.

Dow Jones Index Regionálních Bank USA byl 1. května na hodnotě 269 bodů a poklesl za 5 dní o 10%. Nejnižší hodnotu, 246 bodů, vykázal 4. května. Ale již o den později, 5. května, se opět dostal na 269 bodů a tržní kapitalizace Regionálních Bank roste.

REKLAMA

V USA je celkem 4135 bank, z toho pouze 25 velkých celonárodních bank typu JP Morgan. V roce 2019 bylo v USA 4525 bank. Na milion obyvatel tak připadá 12 bank. Konsolidace bankovniho sektoruje je vyšší než v Německu, kde je to 17 bank na milion obyvatel, a Švýcarsku, kde je tento index dokonce 25 bank na milion obyvatel, ale nižší než ve Francii, která má pouze sedm bank na milion obyvatel.

Vše nasvědčuje spíše tomu, že se jedná o manažerské chyby a nikoli tikající bombu systémového problému amerických regionálních bank. Americký bankovní systém má se svou strukturou a nástroji regulace dost prostředků k pacifikaci těchto problémů.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *