CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 12. 2023

0 komentářů

Nástrahy světa korporátních dluhopisů. Vyhněte se podvodu, než bude pozdě

 

Investice do korporátních dluhopisů jsou tradiční cestou, jak dosáhnout stabilních výnosů, avšak v dnešním ekonomickém prostředí se stává stále důležitějším faktorem rozpoznat rizika spojená s tímto typem investice. Nedávný rozmach firemních dluhopisů v České republice přinesl na trh novou úroveň složitostí a výzev. Nový nástroj, srovnávač firemních dluhopisů od společnosti CFG a Dluhopisomat.cz, se snaží přinést transparentnost a pomoci investorům lépe porozumět rizikům spojeným s touto formou investování.

Loading



 

Svět firemních dluhopisů ČR

S rostoucím trendem financování firem pomocí emitování dluhopisů se český trh stal svědkem rychlého nárůstu nabídky. Investorům se otevírá široká škála možností, ale s tím přichází i výzvy spojené s identifikací, který dluhopis je opravdu kvalitní, a který je naopak prašivý. Srovnávač firemních dluhopisů samozřejmě neeliminuje veškerá rizika spojená s investováním, ale může poskytnout další pohled, podle kterého je možné se rozhodovat.

Jak srovnávač funguje a co poskytuje

Srovnávač využívá údaje Ministerstva financí ČR a scoringovou kalkulačku, která hodnotí dluhopisy podle různých kritérií, včetně finanční stability emitenta. To poskytuje investorům nástroj, který umožňuje objektivně srovnávat různé emise dluhopisů a lépe porozumět jejich rizikům. Čísla jsou ve světě investic mnohdy důležitější než slova a chladná statistika pomáhá vyfiltrovat dluhopisy, které jsou od samého začátku odkázány na neúspěch.

Rizika na trhu korporátních dluhopisů rostou

Podle nedávné analýzy srovnávače se téměř 40 % firemních dluhopisů umístilo ve vysoce rizikové oblasti. To ukazuje na narůstající komplexitu prostředí firemních dluhopisů v České republice. Je nutné dát si pozor na podlimitní emitenty, kteří mohou být považováni za velmi rizikové a jsou lákadlem pro nezkušené investory.

Regulace

Český trh s dluhopisy je podroben regulaci ze strany České národní banky a dalších finančních orgánů. Regulace má za cíl zajistit transparentnost, přesto se stále často stává, že podvodný emitent splní kritéria a regulací proklouzne. Proto se neustále pracuje na zvyšování transparentnosti a regulaci na trhu firemních dluhopisů. Skórovací metody Ministerstva financí jsou stále ještě nedokonalé, což se ale postupem času bude vyvíjet k lepšímu.

REKLAMA

Na co si dát pozor

  • Nabídka neobvyklých výnosů: Podvodníci nabízí investiční příležitost v oblasti korporátních dluhopisů s neobvyklými a nerealistickými výnosy. Tyto nabídky často slibují stabilní výnosy přesahující běžné tržní sazby.
  • Agresivní marketingové kampaně: Podvodníci používají agresivní marketingové taktiky, aby přilákali co nejvíce investorů. Mohou využívat sociální média, telefonní hovory, e-maily a další kanály k propagaci svého investičního podvodu.
  • Struktura podvodné pyramidy: Finanční prostředky od nových investorů nemusí být skutečně investovány do korporátních dluhopisů, ale jsou používány k financování výplat starších investorů. Tímto způsobem se vytváří pyramidová struktura.
  • Falešné účty a výkazy: Podvodníci mohou prezentovat falešné účty a výkazy, které zdůrazňují vysoké výnosy a zdánlivou prosperitu investic. Tyto informace jsou však často vymyšlené nebo zkreslené.
  • Zánik pyramidy: Když pyramidová struktura dosáhne svého vrcholu, nebo když je odhalena, podvodníci už většinou bydlí na místech, která nevydávají trestně stíhané zločince v ČR.
  • Právní následky: Po odhalení podvodu může dojít k trestnímu stíhání, kde nejlepší výsledek je většinou zanedbatelná část z investovaného kapitálu.

Srovnávač firemních dluhopisů přináší do českého finančního prostředí novou úroveň transparentnosti. Nástroj však není neprůstřelný a je zapotřebí porozumění všem rizikům, které u korporátních dluhopisů mohou nastat. Srovnávač by měl být využívaný pouze jako filtr, který odfiltruje téměř jisté podvody. Před investicí je však vhodnější vytvořit si ucelenější obrázek o tom, kam své peníze posíláte.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *