CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Nastala krize? Česká domácnost by bez příjmů vydržela skoro tři měsíce

 


 

Klasická česká domácnost si podle průzkumu může dovolit naspořit měsíčně až čtvrtinu svých příjmů. Je to dokonce o šest procent víc, než na konci loňského roku. Lidé spoří hlavně na dovolenou a na nákup dražšího spotřebního zboží. Mnozí se také z úspor snaží zaplatit své dluhy.

Nárůst úspor domácností v prvním čtvrtletí lze vysvětlit sezónním chováním, ke konci roku výdaje rodin stoupají v souvislosti s Vánocemi. V průběhu prvního čtvrtletí se úspory domácností v průměru naopak zvýšily, a to například i díky bonusům a odměnám vypláceným v řadě společností,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank.

Vysokoškoláci by vydrželi přes čtyři měsíce

Nejdéle by úspory vystačily vysokoškolákům. Naspořené peníze by pokryly jejich nejnutnější výdaje v průměru na čtyři měsíce a šest dní. Problémy za necelé dva měsíce by měli hlavně lidé se základním vzděláním.

Podle České národní banky se během dubna dluhy českých domácností u bank a finančních institucí zvýšily o 1,2 miliardy korun na 1,123 bilionu korun. V meziročním srovnání byly dluhy vyšší dokonce o více než 56 miliard korun.

I přes to příjmy českých domácností převyšují výdaje, a to v průměru o 25 procent. To je o šest procent víc než loni v zimě. Nejvíce převyšují příjmy pravidelné výdaje u domácností z menších měst. V malých městech jsou sice nižší životní náklady, ale také platy.

Vysokoškoláci mají často vyšší plat než lidé se základním vzděláním. Proto není překvapením, že vysokoškoláci jsou schopni odkládat stranou téměř třetinu příjmů. Kdežto lidem se základním vzdělám, zbude po zaplacení nejnutnějších výdajů pouze 14 procent z jejich mzdy.

Spořím, splácím dluhy

Mnozí spoří, aby si mohli něco koupit nebo vyrazit na dovolenou. Jiní si ale zboží nejdřív koupí a pak splácí dluhy. Češi se také pravděpodobně obávají finanční nejistoty, protože čím dál tím víc lidí spoří proto, aby si vytvořili finanční rezervu na horší časy.

Většinou už si lidé nepůjčují na dovolenou. Je to také jeden z nejzbytečnějších důvodů proč si vzít úvěr. „Jako pozitivní vnímám to, že pouze jedno procento respondentů si plánuje peníze na dovolenou půjčit. To je oproti minulým letům pozitivní posun. Je vidět, že se finanční gramotnost Čechů zvyšuje a čím dál více z nás považuje zadlužení kvůli krátkodobému požitku, jakým je dovolená, za zbytečný luxus, “ doplňuje Libor Vaníček.

Data za první čtvrtletí 2012 – ING Bank Svět spoření
  • Průměrná výše úspor české domácnosti – 97 851 Kč
  • Průměrné pravidelné výdaje české domácnosti – 23 127 Kč
  • Index úspor – 2,6 (tj. 2 měsíce a 18 dní)

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Přístup státu k dluhům škodí ekonomice naší země

V posledních letech jsme svědky populistického přístupu k dluhové problematice. Aktuálně je v řešení novela insolvenčního zákona, která vyvolává zejména mezi odbornou veřejností intenzivní debatu. Jedna strana bezvýhradně a za všech okolností podporuje dlužníky, ta druhá apeluje na zákonodárce, aby se v legislativních změnách neunáhlili. Vynechejme nyní samotné technikálie celého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 08. 2023

Novela insolvenčního zákona: Dluhy zdravých a práceschopných neplatičů zaplatí všichni občané

Plošným zkrácením doby oddlužení z pěti let na tři roky riskuje vláda nedůvěru občanů, hrozbu morálního hazardu, deziluzi společnosti a její rozdělení na řádně splácející a neplatiče. V době, kdy se oznamují úsporná opatření, která mají pomoci omezit rozpočtový schodek, snižovat veřejný dluh a zlepšovat ekonomickou situaci země, je […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

19. 05. 2023

Je nutné si odkládat na důchod?

Aby se v důchodu měli dnešní mladí lidé alespoň tak, jako aktuální penzisté, musí si odkládat na důchod sami. A ne úplně málo. Zhruba tisíc korun měsíčně, v případě dynamického investování, ale osm tisíc, pokud zvolí konzervativní spoření. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti Cyrrus nazvané parafrází […]

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

13. 04. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *