CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 01. 2024

0 komentářů

Mohl by silný postoj Fedu k úrokovým sazbám ohrozit zotavení trhu na Wall Street?

 

Federální rezervní systém se ve svém posledním rozhodnutí usnesl potřetí za sebou ponechat svou hlavní úrokovou sazbu na stejné úrovni, což signalizuje opatrný přístup v kontextu snižující se inflace a odolné ekonomiky. Členové Federálního výboru pro volný trh hlasovali jednomyslně pro zachování základní jednodenní zápůjční sazby v cílovém rozpětí 5,25-5,5 %.

Loading



 

Toto rozhodnutí zdůraznilo důvěru centrální banky v současnou ekonomickou stabilitu. Při pohledu do budoucna však výbor nastínil další vývoj a plánuje v roce 2024 nejméně tři snížení sazeb, přičemž se předpokládá, že každé z nich bude provedeno po čtvrtprocentních bodech. Tato projekce je sice o něco menší, než trh očekával, ale odráží aktivnější strategii, než jakou představitelé Federálního rezervního systému navrhovali dříve.

Co toto rozhodnutí znamená pro očekávaný růst indexu S&P 500 a jak se bude trh dále vyvíjet? Ovlivní další vývoj úrokových sazeb vaše ETF investice? Aa jakým směrem se tedy budou ceny akcií pohybovat?

Jak ovlivňuje vývoj úrokových sazeb ceny akcií?

Úrokové sazby mají zásadní vliv na dynamiku akciového trhu a utvářejí finanční prostředí pro podniky i spotřebitele. Když se úrokové sazby zvyšují, bezprostředním důsledkem je prudký nárůst nákladů na krátkodobé půjčky pro finanční instituce, který se následně šíří napříč ekonomikou. Protože tyto instituce čelí zvýšeným nákladům na půjčky, často přenášejí zátěž na spotřebitele zvýšením úrokových sazeb u kreditních karet a hypoték, zejména těch s variabilní úrokovou sazbou. To se následně promítá do snížení disponibilního příjmu jednotlivých spotřebitelů, což omezuje jejich schopnost utrácet.

Vyšší úrokové sazby na kreditních kartách a hypotékách nemají dopad pouze na jednotlivé spotřebitele, ale mají také širší dopady na podniky. Vzhledem k tomu, že domácnosti se potýkají s dražšími účty, dochází u podniků k poklesu tržeb a zisků vzhledem k poklesu spotřebitelské poptávky. Dvojí dopad zvýšených výpůjčních nákladů a oslabené spotřebitelské poptávky proto zatěžuje zisky a ceny akcií podniků a vytváří náročné prostředí pro investory.

REKLAMA

Jak tedy akcie ovlivní pokles úrokových sazeb?

Při poklesu úrokových sazeb dochází k opačnému scénáři. Federální rezervní systém ve snaze povzbudit hospodářskou aktivitu v období zpomalení ekonomiky často provádí snížení úrokových sazeb. Nižší úrokové sazby jsou považovány za katalyzátor růstu a nabízejí výhody pro osobní i podnikové půjčky.

S poklesem úrokových sazeb mají spotřebitelé tendenci více utrácet, což je podpořeno dojmem, že nákupy s vysokou cenovkou, jako jsou bydlení nebo soukromé školní vzdělání, se stávají dostupnějšími. Současně podniky těží z možnosti financovat provoz, akvizice a expanzi s nižšími náklady, čímž se zvyšuje jejich potenciál budoucích zisků.

Pozitivní vlnový efekt nižších úrokových sazeb se rozšiřuje i na akciový trh a zvyšuje ceny akcií. Odvětví, jako jsou veřejné služby a nemovitostní investiční fondy (REIT), kterým se v prostředí nízkých úrokových sazeb obvykle daří, zaznamenávají růst a velké společnosti se stabilními peněžními toky využívají levnějšího dluhového financování.

Vzájemný vztah mezi úrokovými sazbami a akciovým trhem je však diferencovaný a některá odvětví, zejména finanční průmysl, mohou ze zvýšení úrokových sazeb profitovat, protože banky a finanční instituce si mohou v prostředí vyšších úrokových sazeb účtovat vyšší poplatky za poskytování úvěrů.

Cena S&P 500 na konci roku a názor odborného investičního poradce

Prognózy spojené s posledním kvartálem roku 2023 naznačovaly, že by mohlo dojít k překročení hodnoty 5000 bodů u indexu S&P 500. Index se po silném růstu v polovině prosince momentálně nachází v hodnotách kolem 4700 bodů. Níže si můžete prohlédnout graf tohoto indexu a je zde jasné, že jeho cena šla za poslední měsíce výrazně nahoru.

Zdroj

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Nedávné komentáře představitelů Federálního rezervního systému vyvolaly očekávání možné změny měnové politiky a investoři sázejí na možné snížení sazeb v blízké budoucnosti. Tento optimismus podpořil rally na americkém akciovém trhu, kde index S&P 500 od začátku listopadu posílil o 10 %. Trh s futures naznačuje 77% pravděpodobnost snížení sazeb do května 2024 a 52% pravděpodobnost pěti kumulativních snížení sazeb do konce prosince 2024.“

Jak dále doplnil: „Někteří účastníci trhu však varují, že investoři mohou být ohledně vyhlídek na snížení sazeb příliš optimističtí. Je možné, že Fed bude muset vzhledem k dvouprocentnímu cíli udržovat sazby na vyšší úrovni déle, než investoři očekávají, aby plně zkrotil inflaci. To by mohlo mít negativní dopad na ukazatele amerického trhu, protože vyšší sazby snižují atraktivitu akcií ve srovnání s jinými třídami aktiv, například dluhopisy.“

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *