CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Jana Poncarová

07. 06. 2021

1 komentář

Místo bytu nemovitostní fond. Co vám nabídne a jaké jsou trendy?

 

Foto: Shutterstock

Nemovitosti jsou dlouhodobě vnímané jako jedna z osvědčených možností, jak ochránit peníze před inflací nebo jak se zajistit na stáří. Domy, byty i komerční objekty v posledních letech značně zdražily. Kdo nemá na celou nemovitost, může zkusit fondy.

Loading



 

Fondy, které umožňují diverzifikovaně investovat do výnosových nemovitostí, nejsou na finančním trhu nic nového. Jen se o nich nyní v souvislosti s koronavirovou krizí a inflací více mluví. Investování prostřednictvím fondů, ať už nemovitostních nebo jiných, je přitom na první pohled jednoduché. Stačí například každý měsíc poslat určitou částku a těšit se na výnosy. Současně se ale ukazuje, že stále více lidí chce mít přehled o tom, do jakých nemovitostí jejich peníze jdou.

Alespoň podle stylu komunikace a vyjádření poskytovatelů nemovitostních fondů je tak pryč doba, kdy investoři ani netušili, do jakého projektu své finance vkládají. Většina fondů je dnes otevřená, to znamená, že investory seznamují se svým záměrem a se svými plány. Někde si zájemci dokonce i mohou vybrat například konkrétní investiční byt, prohlédnout si jej nebo se v něm ubytovat.

Změny jsou způsobené mimo jiné rostoucím zájmem o investice do nemovitostí v posledních letech. Například podle průzkumu společnosti Generali Investments CEE investuje do nemovitostí 31,1 % Čechů, a to buďto sami nebo skrze podílové fondy. Nemovitosti tak lidé vnímají stále jako zajištění vložené investice s trvalým zhodnocením.

Znát konkrétní nemovitosti

Existují dva hlavní typy investorů. Ti, kteří nechtějí trávit čas složitým výběrem fondu a je jim v podstatě jedno, z jaké budovy budou vlastnit podíl – zajímá je pouze výnos. A potom ti, kteří se do procesu zapojí více. Právě detailnější výběr investice začíná být u Čechů oblíbenější. „Jakoukoliv investici by si měl člověk pořádně promyslet, a jinak tomu není ani u nemovitostních fondů. Je tedy dobře, že se investoři nyní více zajímají o konkrétní fond a vybírají si například určitou nemovitost nebo budovu. Všímáme si také toho, že se u klientů v době pandemie změnily návyky a mají zájem si nastudovat všechno sami a více investicím rozumět,“ popisuje Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group.

REKLAMA

Na otevřenou strategii a jasnou komunikaci vsadila i společnost ZDR Investments, která má ve svém portfoliu fondy zaměřené na komerční nemovitosti diskontního typu, takzvané retailové parky. Celkově jde o 40 nemovitostí v celkové hodnotě 5,6 miliardy korun. Naši strategii transparentně komunikujeme investorům napřímo a je také součástí komunikačních aktivit směrem k síti distributorů. V případě ZDR Investments tedy investoři znají naši strategii a nemovitostní portfolio, a proto vědí, kam své investice vkládají,“ ujišťuje Dušan Moskaliev, partner skupiny ZDR Investments.

Vítězné nemovitosti pandemické krize

Podle ZDR Investments poslední měsíce ukázaly, že vedle logistických areálů jsou vítězem pandemického roku také retailové parky, protože na rozdíl od klasických kancelářských budov nebo velkých obchodních center nebyly omezeny restrikcemi a povětšinou fungovaly v běžném provozu. V retailových parcích totiž bývají zejména obchody s potravinami, domácími potřebami, jejich součástí jsou také lékárny nebo hobby markety, na něž se omezení nevztahovala, případně jen částečně. Proto naše fondy netratily během uplynulého roku a dařilo se nám opět držet výnosy pro naše investory na stabilní úrovni, konkrétně 8,16 % u fondu kvalifikovaných investorů a 6,12 % u našeho retailového fondu,“ dodává Dušan Moskaliev.

Na druhou stranu, zájem projevovali investoři i o nemovitosti určené k bydlení. Výrazně narostla poptávka po vlastních rekreačních nemovitostech nebo po apartmánech. Zájem neopadá ani o investiční byty, na něž se specializuje společnost Vihorev Group, která nemovitosti zrekonstruuje a následně pronajímá. „Vyberete si svůj vybavený byt, složíte zálohu jeden milion korun a necháte ho vydělávat. Všechny byty jsou navíc v provozu a mají pozitivní nájemní historii, klient tak neinvestuje do něčeho, co se teprve staví,“ popisuje Tomáš Wildt z Vihorev Group.

Poměrně novým trendem je možnost investiční byt po několika letech odkoupit do osobního vlastnictví. Několik let tak může být investor spoluvlastníkem a vydělávat na nájemním bytu či apartmánu, následně jej odkoupí a může se do něj třeba přestěhovat. Investiční byt v tomto případě přináší výnos 7,5 % p. a. Přitom investor vlastní jen část konkrétní jednotky. Zbytek může v případě zájmu doplatit a bytovou jednotku získat zcela do vlastnictví, nebo zůstane ve fondu za stejných podmínek a nechá vložené peníze vydělávat dále.

REKLAMA

Podle Wildta zájem o investice do nájemních rezidenčních projektů výrazně stoupal i během koronavirové epidemie. Investoři ale podle něho nyní raději vloží peníze do fondu, než aby kupovali celou nemovitost na vlastní náklady. Je to totiž mnohdy výhodnější. „V některých městech v Česku se už tak moc jednotlivci nevyplácí koupit nemovitost a pronajímat ji. Návratnost takové investice je potom mnohem delší a pomalu se blíží hodnotám nepokrývající ani inflaci,“ dodává.

Přibývá vzdělaných investorů

A ještě na jeden trend společnosti působící v oblasti investičních fondů poukazují – na snahu investorů získat co nejvíce informací, vzdělávat se a podle toho se rozhodnout. S tím souvisí i rostoucí zájem o investice. „Pozorujeme, že kromě profesionálních investorů, kteří investují do našeho fondu kvalifikovaných investorů, rostl výrazně počet drobných střadatelů. Všímáme si také, že více investují nejen fyzické osoby, ale roste nám například i počet institucionálních investorů, nadací, církevních právnických osob nebo municipalit,“ uzavírá Dušan Moskaliev.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Roman

    10 června, 2021

    JJ je to tak, jak se píše v článku. Mám velkou část svých peněz v nemovitostním fondu ZFP a naprostá spokojenost. Když jsem vloni kvůli kovidu potřeboval peníze, tak mi je za 3 dny poslali a za minulý měsíc mi přiskočilo 1,8 %.

    Odpovědět