CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Karel Pučelík

02. 11. 2021

0 komentářů

Microsoft předstihl Apple

 

Zdroj: Pixabay.com

Technologická společnost Microsoft se minulý týden stala nejhodnotnější firmou světa. Stejně jako dosavadní jednička Apple představila výsledky hospodaření – Microsoft odhady překonal, Apple však zůstal za očekáváním. Ve svém oboru však může mít výrobce iPhone nevýhodu, jelikož je jeho sortiment více zaměřen na hardware.

Loading



 

Microsoft se v závěru minulého týdne stal nejhodnotnější společností na světových trzích. Na žebříčku tržní kapitalizace překonal dosavadního lídra a dalšího technologického giganta Apple (tržní hodnota Microsoftu byla v pátek 2,49 miliardy dolarů, zatímco Apple zakončil den na 2,46 miliardy dolarů). Stalo se tak poté, co Apple představil výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Informoval o tom ekonomický server CNBC.com.

Apple si sice ve statistikách polepšil, ale očekávané odhady byly vyšší, což je považováno za příčinu sestupu z nejvyššího místa. Microsoft minulý týden rovněž představil svá čísla. Firma naopak očekávání analytiků překonala, a to o dvě procenta. Příjmy známé technologické společnosti stouply o 22 procent, což je dokonce nejvíce za poslední tři roky.

Problémy s dodávkami

Apple přesto ve čtvrtek prezentoval v zásadě pozitivní čísla. Nárůst příjmů se pohyboval ve výši přesahující dvacet procent, přičemž si vedly dobře i prodeje jednotlivých produktů v sortimentu – iPhone se dokonce meziročně prodával o téměř padesát procent více. Na vině tak vedení americké firmy vidí hlavně výpadky v dodavatelských řetězcích. „Dosáhli jsme velmi dobrých výsledků navzdory většímu než očekávanému omezení dodávek, které odhadujeme na zhruba 6 miliard dolarů,“ řekl serveru CEO Tim Cook.

I technologické odvětví se patrně důsledků pandemie jen tak nezbaví. S omezením výroby nebo nedostatkem komponentů se aktuálně potýká řada výrobců, a to nejen těch zaměřených na technologické zboží.  „Omezení dodávek bylo způsobeno nedostatkem čipů v celém odvětví, o kterém se hodně mluvilo, a přerušením výroby v jihovýchodní Asii v souvislosti s epidemií,“ dodal šéf Applu.

REKLAMA

Podle odborníků může mít společnost v dnešní náročné době oproti svým největším technologickým konkurentům ztíženou pozici. „V porovnání s méně hardwarově zaměřenými kolegy z FAANG (akcie firem Meta – bývalého Facebooku, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet – vlastník Google)  je Apple také mnohem více vystaven narušení dodavatelského řetězce,“ řekla Reuters Sophie Lund-Yates z Hargreaves Lansdown.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *