CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Stuchlík

11. 05. 2011

10 komentářů

Mefedron na Ministerstvu financí

 


 

Paragraf ve zkratce říká, že výše odměny za zprostředkování životního pojištění nesmí překročit dvojnásobek měsíčního pojistného, nejvýše však 4000 Kč. S takovým návrhem mohl přijít pouze úředník, který buď trh životního pojištění vůbec nezná… nebo byl zrovna v rauši. Protože na Ministerstvu financí pracuje mnoho odborníků, napadá mne s nadsázkou jen jedno vysvětlení: Chvilková ztráta příčetnosti. Jinak si takový exces v docela slušné novele neumím vysvětlit. Vylučuji i místy se vyskytující úvahy o lobbyingu pojišťoven. Proč by si někdo ničil distribuci produktu, o nějž je zájem? A který Češi stále využívají výrazně méně než občané v Německu, Holandsku či USA?

V distribuci životního pojištění se točí hodně peněz. Především proto je životní pojištění často různými poradci zneužíváno a prodáváno klientům jako „spoření“ či „investice“. Situace se s rostoucí konkurencí mezi poradci zlepšuje, ale zdaleka není vyhráno. Nakonec v prvním čtvrtletí tohoto roku jsme viděli přechodné zmrtvýchvstání jedné německé distribuční sítě. Krátkodobé zmrtvýchvstání, které bylo postavené právě na velmi problematickém způsobu distribuce „životek“. Protože samoregulace zde zjevně nefunguje, musí zasáhnout zákonodárce.

Problémem novely je, že problém vůbec neřeší. Naopak! Trh si vždy nakonec najde cestu, jen bude tržní prostředí zase o něco komplikovanější. Vzniknou ještě více strukturované pojistné produkty, objeví se nové formy odměňování a nepřehlednost pro klienta se zvýší. Zvýší se náklady distributorů i pojišťoven a kdo to zaplatí? Přece klient, kdo jiný. Opravdu to Ministerstvo financí chce?

Vyšlo v časopise Euro

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • prudič

    17 května, 2011

    „Protože na Ministerstvu financí pracuje mnoho odborníků…“
    Odborníci na administrativu absolutně netknutí praxí? Stejně jako vedení samotných finančních institucí, které se řídí jen tabulkami v excelovských souborech?

    Odpovědět

  • dudek

    18 května, 2011

    ano, bohužel je to pravda. podle toho to tak u nás vypadá.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    17 května, 2011

    Ano, přesně tak – pěkně od podlahy.
    Začal bych třeba tím, že bych se zastavil u toho, kdo může používat nálepku „Nezávislý“ a „Poradce“.
    To jako je nezávislý ten, kdo prodává produkty svého mecenáše? Má nastavené bonusy za objem…?
    Trochu mne nadzvedl rozhovor s jednou nejmenovanou společností, jak jsou děsně nezávislý. No, asi je to prostě „ok“ 🙂

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    17 května, 2011

    Paktujete se s lumpy (myšleno bankami a pojišťovnami), vydáváte to za poradenství, a teďka jste strašně chudinky překvapené, když Vám ti lumpové vrazí kudlu do zad.
    Vysokým provizím za poradenství zdar!Holt začnete dělat diamanty:-)
    PS:
    Měli byste to zkusit ještě vytěžit jako za starých dobrých časů po kubešovsku, než se to provizní koleso zastaví:-)

    Odpovědět

  • Radek

    17 května, 2011

    Pane Zárubo, můžu se Vás zeptat, co teď děláte? Býval jste finančním poradcem, ale dnes pochybuji. Jinak byste banky a pojišťovny nemohl považovat za lumpy. Ano, chtějí zisk. Ale předpokládám, že to vy chcete taky. Nebo pracujete z čisté charity? Míval jste pro mě přínosné názory. Ale musím říci, že v poslední době jen nadáváte (aspoň já to tak vnímám, nicméně se můžu mýlit).

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    17 května, 2011

    Jsem stále poradcem, ovšem platí mě za poradenství klienti a ne banky. Sestavuji finanční plány za honorář. Poradenství poskytuji i podnikatelům v oblasti tvorby byznys plánů a získání investičních úvěrů nebo private equity investorů. Pochopitelně charitu nedělám.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    17 května, 2011

    Ještě poskytujeme investiční poradenství fyzickým osobám v kombinaci s bezprovizním investičním zprostředkováním za správní poplatek z objem + podíl na zisku. Aby to bylo úplné.

    Odpovědět

  • chk

    17 května, 2011

    delate konkurenci Finezu?:)

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    17 května, 2011

    Přiznám se, že o něm vím strašně málo. Nevím jestli Honza dělá ty byznys plány a finanční plány. Shodovat se budem určitě v tom, že děláme investiční poradenství, ale zase nevím, jaké nástroje Honza používá, na jakou cílovou skupinu míří..
    My máme rozdělenou práci mezi obchod, poradenství a investiční analýzy mezi víc lidí a ještě děláme s akvizičníma kanálama, takže na to nejsem sám, pokud jste narážel na to solitérství.

    Odpovědět

  • www

    17 května, 2011

    Osobne to vidim, jako dobry tah pro kluebta. O ty tady totiz doposud vubec neslo. To ze poradcun vyschne rybnik je mi uplne putna.

    Odpovědět