CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

17. 04. 2013

0 komentářů

Marcel Gajdoš: Platební karty pomohou řídit rodinné finance

 


 

Platební karty jsou dobrým platebním nástrojem. Mohou být ale použity i pro řízení rodinných financí?

Určitě ano. Platební karta jako nástroj může dopomoci získat přehled o tom, jak jsou naše peníze utrácené. Lze to udělat jednoduchým způsobem. Pokaždé, když platební kartu použijeme, automaticky vidíme, kde jsme s kartou utráceli a kolik jsme utráceli.

Na druhé straně někteří lidé platební kartu stále ještě nepoužívají, protože se obávají, že budou utrácet více v porovnání s hotovostními transakcemi.

To je ostatně i jeden z argumentů bank, které přesvědčují obchodníky, aby začali přijímat platební karty. Jejich klienti u nich budou utrácet více.

Ano, správně. Dokonce i nám v loňském průzkumu vyšlo, že průměrná transakce platební kartou je přibližně o 20 % vyšší než hotovostí. Průměrná útrata kartou u obchodníka byla 1 200 Kč, ale jen 1 000 Kč při platbě hotovostí.

V tom okamžiku ale může být platební karta spíše nebezpečím pro rodinné finance.

REKLAMA

Naopak. My se domníváme, že při správném vysvětlení platebních karet koncovému klientovi, jak karta funguje a že může sloužit jako nástroj, který měří útraty v jednotlivých sektorech (potraviny, pohonné hmoty). Nemusíte si pamatovat jako při platbě hotovostí, kde jste peníze utratili.

Platební karta na jedné straně s sebou nese vyšší útratu než hotovost, na druhé straně když ji koncový klient správně pochopí, je to nejlepší nástroj, jakým si může své finance spravovat.

V současnosti vyvíjíme aplikaci, která by měla při sledování útrat pomoci. Budete mít možnost si v aplikaci nastavit filtr na jednotlivé sektory, kolik v nich chcete utratit. Pokaždé, když kartu použijete, vám aplikace ukáže, kolik ještě můžete v daném období peněz utratit. Zároveň vám podle typu transakce aplikace ukáže, kde jste peníze utratili.

Momentálně se skutečně útrata na kartě jeví jako bariéra koncového klienta. My jako asociace to vidíme jako obrovskou výzvu a příležitost, jak klienta přesvědčit o výhodách platebních karet. A k tomu nám pomůže připravovaná aplikace. Zároveň s tím uskutečníme informační kampaň, jak by měl klient zejména kreditní karty používat, aby se nedostal do dluhové spirály.

Toto je aplikace, kterou vyvíjí asociace VISA. Obdobnou aplikaci připravuje také společnost MasterCard. Bude možné ve vaší aplikaci spravovat karty i ostatních asociací?

Aplikace by měla být součástí digitální peněženky, kterou jsme již představili letos. Aplikace s sebou bude zahrnovat nástroje i pro evidenci plateb fyzického rázu u obchodníka, ale také platby e-commerce a platby vzdálené.

Chceme unifikovanou jednotnou platební aplikaci, která umožní zařadit jakoukoli fyzickou kartu, aby uživatel nemusel dělat v digitální peněžence žádný kompromis a měl kompletně vše, co nosí u sebe, s výjimkou hotovosti.

REKLAMA

Aplikace bude shromažďovat data ze všech klientových karet a dalších transakcí. Jak bude zabezpečená, aby nedošlo ke zneužití dat?

Minimálně bude zabezpečená tak, jak jsou zabezpečeny naše ostatní produkty. Nebudeme spouštět službu, která by měla snížený stupeň bezpečnosti. Hovoříme tedy o standardním zabezpečení, jaké máme u našich klasických karet. Využijeme toho, že banky investovaly do vysokého standardu, plus se k tomu přiřadí další zabezpečení ve virtuálním světě, jako je 3D Secure nebo Verified by VISA.

Podíl podvodných transakcí v Česku je jednou z nejnižších v regionech VISA Europe díky tomu, že Česko jako jedna z prvních zemí implementovala EMV technologii před několika lety.

Novinkou jsou bezkontaktní platební karty. Těch se řada lidí stále obává. Jednak se obávají neoprávněného vyčerpání peněz z elektronické peněženky, jednak slýchám obavy z mnohem větších útrat – platba je příliš jednoduchá na to, aby byla dostatečnou bariérou pro zbytečné nákupy.

Bezkontaktních karet Visa, které jsme uvedli na trh jako první platební schéma v roce 2010, je již vydáno více než 600 tisíc. Společnost Visa je největším vydavatelem bezkontaktních, stejně jako všech druhů karet na trhu. Nezaznamenali jsme zvýšený počet podvodných transakcí. Naopak máme pozitivní zpětnou vazbu, že platit bezkontaktně je nejen výhodné, ale poskytuje to i určitý stupeň kontroly útraty. Dokud lidé platili hotovostí, neviděli, kde hotovost utrácejí. Nyní z měsíčního výpisu vidí, kde peníze vydávají.

Bezkontaktní technologie dopomůže k lepšímu sledování rodinných transakcí.

A co obava, že někdo jen projde kolem jejich karty a tu jim „vysaje“?

REKLAMA

Můžu jen znovu potvrdit, že jsme tu na trhu neměli žádný takový případ. Zároveň počet podvodných transakcí zůstal na stejně nízké úrovni, jako u tradičních karet.

Nechci komentovat, když se v laboratorních podmínkách vytvoří situace, kterou popisujete. To je možné v teorii, ale nedovedu si to představit v praxi.

Navíc by peníze z karty musely být převedeny na jiný účet, a v takovém případě jsou vždy dohledatelné.

Přesně tak. Na jedné straně je zneužití karty, na druhé musíte peníze z karty nějakým způsobem dostat. A to není jednoduchá záležitost.

Jak vidíte budoucnost platebních karet vs. hotovosti?

Poměr hotovosti k platebním kartám je ještě stále na hodně vysoké úrovni. Z celkových loňských útrat domácností bylo jen přibližně 12 % utraceno na kartách. Přibližujeme se ale postupně trendům v západní Evropě, kde podíl hotovostních transakcí domácností činí 70 % a kartové transakce 30 %. Zároveň ovšem kartové transakce u obchodníků rostou dvakrát rychleji než výběry z bankomatů.

Kartové transakce i při stagnující spotřebě domácností rostou tempem 15 % ročně. Hotovost tedy nahrazujeme platebními systémy a kartami.

Myslíte si, že platební karty v dohledné době zcela vytlačí hotovost?

Nemyslím si. Hotovost z různých důvodů ve společnosti bude stále cirkulovat – ať je to šedá ekonomika nebo dostupnost akceptační sítě či chování určitých typů lidí.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *