CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

31. 01. 2024

0 komentářů

Mají ukrajinští uprchlíci potenciál nastartovat naši ekonomiku?

 

Česká republika se stala domovem pro statisíce ukrajinských uprchlíků, kteří prchají před válečným konfliktem ve své vlasti. Migrační vlna je aktuálně vnímána jako jev, který vysává státní kasu a zbrojní sklady, ale jaká je druhá strana mince? Může integrace ukrajinských uprchlíků přispět k obnově a rozvoji naší ekonomiky?

Loading



 

Složení migrační vlny

Hlavní složku ukrajinských uprchlíků tvoří ze 44 % ženy v aktivním věku a 35 % děti. Senioři představují pouze 4 %, zatímco zbývajících 17 % jsou muži v aktivním věku. Zajímavým údajem je, že 3/4 dospělých ještě nebylo 45 let, a téměř každý třetí dospělý je mladší 30 let.

Z pohledu vzdělání zjištění ukazují, že 35 % dotázaných má vysokoškolské vzdělání, 14 % vyšší odborné, 18 % maturitu a 21 % se vyučilo. Tato struktura s sebou nese významný rozvojový potenciál pro Česko, které ho však zatím nedokáže efektivně vytěžit.

K začátku prosince 2023 více než polovina lidí v aktivním věku pracovala, 4 z 5 pracovníků se nacházeli na pozicích s nízkou kvalifikací a pouze 16 procent respondentů našlo zaměstnání ve svém oboru. Příčinou jsou hlavně jazyková bariéra a předsudky.

Potenciální záchrana zdravotnictví

Kolem ekonomiky otáčí pracovní síla. Mnozí z uprchlíků jsou kvalifikovaní pracovníci s praxí v různých odvětvích, jako jsou informační technologie, inženýrství či právě zdravotnictví, kde je aktuálně potřeba zaplnit volná pracovní místa. Proces začleňování již probíhá, kde i kompetentní zdravotníci začínají na pozici jako pomocný personál. Začlenění do pracovního trhu je z několika důvodů zdlouhavé, nicméně v průběhu času se to jistě podaří.

REKLAMA

Záchrana sociálního systému

S narůstajícím problémem malé porodnosti v České republice a v celé EU nabízí příchod ukrajinských uprchlíků také možnost vyrovnat se s tímto demografickým problémem. Jejich integrace do společnosti může přispět k vyšší míře porodnosti, čímž se zabezpečí udržitelný základ pro budoucí generace a systém sociálního zabezpečení.

Historická paralela

Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 přišla do Kanady jedna z největších migračních vln, přičemž Toronto se stalo významným centrem českého exilu díky manželům Škvoreckým. Kanada během studené války začlenila do své společnosti více než třicet tisíc Čechoslováků, kteří se plně integrovali a obohatili místní kulturní a ekonomický život. Dnes v zemi žije více než sto tisíc lidí s českými kořeny, z nichž někteří se stali významnými osobnostmi, jako například jazzová zpěvačka Diana Krall.

Poskytování bezpečného útočiště uprchlíkům není pouze morální povinností a finanční zátěží daňového poplatníka. Časem se naše dobročinnost může tisíckrát vrátit a jde jen o to, jaké prostředí jim vláda a my poskytneme. Prostředí plné informovaných lidí s emoční inteligencí zapříčiní, že uprchlíci zde rádi zůstanou a začnou s námi tvořit ekonomicky prosperující společnost.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *