CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Karel Pučelík

16. 10. 2019

1 komentář

Libra od Facebooku: Ekonomický smysl dává, úspěch ale jistý není

 

S kryptoměnami různých druhů i od různých vydavatelů se v posledních letech roztrhl pytel. Některé jsou relativně úspěšné, ale většina z nich propadla téměř ještě dříve, než vůbec začala. Na toto pole se rozhodl vstoupit i Facebook s měnou Libra. Co nového chce přinést.

Loading



 

Když se vysloví termín kryptoměna, řadě lidí se nepochybně vybaví bitcoin. Ovšem tato kryptoměna rozhodně není synonymem, ve světě obíhá kryptoměn mnohem více, jmenujme pro příklad třeba Ethereum nebo Litecoin.

Kryptoměny ve velké většině fungují na technologii zvané blockchain, ovšem v případě zmíněné Libry tomu tak není. Lze tedy namítnout, že se v podstatě o kryptoměnu nejedná. Má být spíš běžnou virtuální měnou, která by navíc byla poměrně stabilní.

V čem tkví inovace?

„Přestože se o to snaží, Libra není ani tak inovativní technologicky, jako ekonomicky. V digitální formě nás totiž chce vrátit do doby, kdy bylo přirozené, že obří firmy, obvykle banky, vydávaly své vlastní peníze. To je to hlavní. Když se nahlas mluví o blockchainu, tak to je spíše jen marketing, a nakonec tam žádný patrně nebude. Důležité je, že se o to Facebook vůbec pokusil. Otevřel tak otázku, jak by měly vypadat peníze, čím by měly být kryté a kdo by je měl mít možnost vydávat. To jsou jedny z nejdůležitějších otázek ekonomie a nyní si je přirozeně může klást úplně každý,“ uvádí hlavní ekonom skupiny Roklen a autor několika knih o kryptoměnách Dominik Stroukal. „Jestli by Facebook spravoval peníze lépe, než centrální banka je už jiná otázka, ale je skvělé, že se o tom vůbec bavíme,“ dodává.

I přestože libra nepřináší nic revolučně nového z technického ani ekonomického hlediska, svou logiku zamýšlený systém má. Decentralizovaná měnová soustava, pokud by byla i spolehlivá a výrazně nefluktuovala, by mohla najít využití například v politicky nebo ekonomicky (což často jde ruku v ruce) nestabilních zemích – ale nejen tam.

REKLAMA

„Představa, že snadno přetáhnu peníze z jednoho okna v Messengeru do druhého, je lákavá. Ostatně to i dnes často děláme, že si přes Facebook napíšeme číslo účtu, abychom si rozdělili útratu za večerní pivo. Uživatelsky to smysl dává, a to je základ úspěchu. Dává to smysl i ekonomicky. Nemusíme se bavit o České republice, ale jsou země, kde by lidé moc rádi věřili čemukoliv jinému, než vlastní vládě a centrální bance. Některé jihoamerické a africké země jsou tím notoricky známé. Nahrát si své úspory na Facebook a nenechat je ztratit hodnotu by doslova mohlo zachraňovat životy. Jen pokud to místní vlády nějak nezakážou. Ekonomicky je rozumné mít v globalizovaném světě globální prostředek směny. Můžeme se bavit o tom, jestli ho má vydávat korporace, ale rozhodně je to produkt, který dává smysl, a tedy má šanci na úspěch. Alespoň na trhu. Před regulátory se mu to nejspíš nepodaří,“ vysvětluje Stroukal.

Prvenství se počítá

Má to ale háček. Proti snaze Zuckerbergova impéria proniknout i do měnové oblasti, by se mohli postavit regulátoři. Ostatně i Mastercard a Visa, kteří se v počátcích projektu za myšlenku postavili, z důvodu právě těchto obav ze svých časných plánů ustupují.

„Facebook musí vědět, že mu to neprojde. Rozhodnul se být ale první. Až to v budoucnosti někomu vyjde, Facebook se přidá a Libra bude mít stále punc průkopníka. A to přidává hodnotu. No a kdyby se to náhodou povedlo už nyní, tak na tom královsky vydělá,“ uzavírá Stroukal.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    16 října, 2019

    Libra jsou v principu jen stravenky, za ktere by se dalo kupovat i vse ostatni nejen jidlo. Soucasne to blaznivy a velmi nebezpecny pokus o zavedeni soukrome celosvetove paralelni meny. Libra je jen dalsi z jedovatych plodu globalizace. Libru neni treba regulovat nejakou novou regulaci. Libra by porusovala jiz tu soucasnou.

    Odpovědět