CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 08. 2023

0 komentářů

Léto se s bitcoinem nemazlí

 

Bitcoin měl minulý týden navzdory krátké rally na začátku týdne opět potíže a během sedmi dnů se obchodoval převážně beze změny. Kryptoměna začala minulý týden nad úrovní 25 700 amerických dolarů a vystoupala na více než 26 200 dolarů, nicméně klesla opět zhruba na úroveň, kde začala, protože objem obchodů a důvěra na trhu jsou mírné.

Loading



 

Ether zaznamenal v průběhu týdne velké propady, přičemž začal na hodnotě kolem 1650 dolarů, poté se vyšplhal na 1670 dolarů a následně se propadl a nyní se obchoduje kolem 1630 dolarů, což je v mezitýdenním srovnání pokles o více než 1 %.

Zmírnění na trhu se odráží i v jiných třídách aktiv, například v akciích, protože investoři akorát sledují diskuze centrálních bankéřů, které probíhají na sympoziu v Jackson Hole.

Z Wyomingu zatím vyplývá, že centrální bankéři mají v úmyslu udržet sazby na vyšších úrovních, aby zabránili opětovnému růstu inflace – což riziková aktiva napříč všemi obory nepřijímají dobře.

Objemy obchodování s bitcoiny na čtyřletém minimu

Údaje společnosti CryptoQuant ukazují, že objemy obchodů s bitcoiny v současné době výrazně klesají a jsou nejnižší za poslední čtyři roky a více. Objem obchodování je na bitcoinovém trhu velmi proměnlivým měřítkem, ale přibližuje nám současnou složitou dynamiku, kterou mají investoři v rukou.

REKLAMA

V současné době existuje kombinace faktorů, které způsobují pokles objemů. Částečně je na vině léto – to není neobvyklé ani na akciových trzích, kde je mnoho lidí daleko od svých pracovních stolů. Mnozí držitelé však sedí v pozadí a čekají, kam se vývoj největšího světového kryptoaktiva posune.

Údaje by naznačovaly, že dlouhodobí investoři vyčkávají navzdory zmírnění trhu. Cena bitcoinu je sice daleko od historických maxim, ale nyní je stále mnohem odolnější než před rokem. Vzhledem k tomu, že se do konce roku pravděpodobně uskuteční některé významné tržní události, nemělo by se toto kryptoaktivum možná podceňovat tak silně, jako je tomu nyní.

Hashdex vytváří bitcoinové spotové ETF

Manažer správy kryptoměn Hashdex pracuje na vlastním bitcoinovém spotovém ETF a připojuje se tak k firmám jako BlackRock a Fidelity. Firma však ke svému produktu zaujala odlišný přístup než výše zmínění správci TradFi v tom, že nebude ve velké míře spoléhat na dohled.

ETF společnosti Hashdex bude usilovat o získání bitcoinu na spotovém trhu CME, aby se odlišili od trhu potenciálních konkurentů, který ještě nebyl spuštěn. Mnoho krypto investorů pečlivě sleduje tento vývoj.

Firma upraví svůj stávající ETF na bitcoinové futures tak, aby zahrnoval i bitcoinové spotové ETF, což je také nový přístup, který bude vyžadovat, aby firma časem vyměnila futures kontrakty za bitcoinové spotové ETF. Trh je v tuto chvíli velmi nejistý, protože čeká, zda dojde ke schválení ETF ze strany více firem. Na případné schválení bude trh pravděpodobně silně reagovat, protože důsledky spotřebitelsky přívětivého regulovaného investičního produktu v bitcoinech by se neměly podceňovat.

Shibarium bylo znovu spuštěno a prošlo 100 000 peněženkami

Při opětovném spuštění blockchainu 2. vrstvy tokenu Shiba Inu – Shibarium – bylo za méně než 24 hodin překonáno 100 000 peněženek. Na znovuotevření pozitivně reagovala i cena tokenu.

Shibarium blockchain byl mimo provoz, přičemž vývojář Shytoshi Kusama aktualizoval jeho stav. Shibarium blockchain umožňuje uživatelům vytvářet dApps a provádět peer to peer transakce a tvoří jednu z novějších nabídek kryptoplatforem ve srovnání se zavedenějšími kolegy, jako jsou Ethereum a Polygon.

Zatímco trh s kryptoměnami má za sebou do jisté míry nejistý rok 2023, je pozitivní vidět tak silný nástup nové blockchainové platformy. Zdraví trhu je v konečném důsledku poháněno poptávkou po jeho produktech a souvisejících tokenech. Ačkoli ceny nemusí odrážet vysokou důvěru investorů, v tomto odvětví je důvod k optimismu vzhledem k silnému přijetí inovací.

Autor: Simon Peters, analytik krypto trhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *