CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2023

0 komentářů

Kryptotrhy si z velké části udržují nedávno dosažené zisky

 

Kryptotrhy si z velké části udržely své nedávno dosažené zisky, i když se stále mluví o možném krátkodobém poklesu. 

Loading



 

Bitcoin se po většinu minulého týdne zdržoval v horní části pásma 27 – 28 000 USD, pokud nepočítáme středeční výkyv s vrcholem nad 28 400 USD a propadem pod 27 000 USD. Rychle se zotavil a v době psaní tohoto článku se nadále obchodoval kolem hranice 27 500 USD.

Ethereum mělo o něco turbulentnější týden, který otevřelo na obecně klesající trajektorii směrem k hranici 1700 USD, ale nakonec se zotavilo na týdenní maximum nad 1800 USD a dnes ráno se obchodovalo kolem 1740 USD.

Bitcoin bojuje o znovuzískání statusu bezpečného přístavu

Minulý týden jsme hovořili o změně narativu kolem bitcoinu a jeho postavení ve finančním ekosystému v důsledku obav z bankovní krize v USA a širších turbulencí ve finančních službách.

Tyto obavy samozřejmě přetrvávají, ale stejně tak i nejistota ohledně krátkodobé trajektorie ceny bitcoinu – což nikterak neznevažuje řeči o „oživení“, ale myslím, že nám připomíná napětí ve struktuře a vnímání bitcoinu jako aktiva.

Bitcoin byl vždy zajímavým aktivem v tom, že byl vnímán jako „rizikové aktivum“ a zároveň jako bezpečný přístav. Status rizikového aktiva vyplývá ze skutečnosti, že jeho cena vůči fiat měnám může být velmi volatilní a řízená faktory makroekonomického prostředí. Je však také vnímán jako potenciální bezpečný přístav, protože se jedná o decentralizovanou síť, která je bez důvěry a bez povolení a existuje mimo tradiční finanční systém – který, jak jsme viděli, může být nestabilní a náchylný ke krizím.

REKLAMA

Většinou je snadné tyto dvě složky zaměnit, přičemž cenová aktivita ovlivní náladu investorů. Několik posledních týdnů však ukázalo rozdíl mezi volatilitou trhu a strukturální stabilitou – což je rozdíl, který se ještě může ukázat jako zásadní pro atraktivitu a budoucí potenciál bitcoinu.

Blíží se debut Nasdaq crypto custody ve znamení pokračující institucionální poptávky

Podle páteční zprávy agentury Bloomberg je provozovatel burzy Nasdaq Inc. na dobré cestě k tomu, aby do konce druhého čtvrtletí debutoval se svými službami úschovy digitálních aktiv.

Senior viceprezident a vedoucí oddělení Nasdaq Digital Assets Ira Auerbach potvrdil, že podnik připravuje potřebnou technickou infrastrukturu a usiluje o získání příslušných regulačních povolení pro spuštění v nadcházejících měsících poté, co byly plány na tyto služby poprvé představeny loni v září.

Po několika náročných měsících v oblasti DeFi je angažmá významného mainstreamového hráče v tomto sektoru vítanou připomínkou přetrvávající poptávky institucionálních investorů, která byla dlouho očekávána jako hlavní hnací síla širšího přijetí kryptoměn.

Společnost BlackRock stále zkoumá ekosystém digitálních aktiv

Zpráva o službě custody společnosti Nasdaq přichází v návaznosti na další diskusi o DeFi, kterou nedávno zahájil jiný gigant tradičních financí.

REKLAMA

Larry Fink, generální ředitel největší světové společnosti pro správu aktiv BlackRock, ve svém výročním dopise investorům sdělil, že firma „pokračuje ve zkoumání ekosystému digitálních aktiv“, včetně možností, jako je tokenizace akcií a dluhopisů.

Fink poznamenal, že toto odvětví „dozrává“ a že navzdory zvýšeným rizikům a potřebě další regulace jeho tým pozorně sleduje vývoj – zejména pokrok v oblasti digitálních plateb na rozvíjejících se trzích, jako je Indie a Brazílie.

Taková významná pozornost bude opět vítanou zprávou pro odvětví, jehož odolnost byla v posledních měsících důkladně prověřena.

Autor: Simon Peters, analytik kryptorhů eToro:

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *