CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

19 komentářů

Korekce spláchla akciím pár procent

 


 

Bouřky se honí i nad Čechami, ale akciovými trhy se přehnal takový malý hurikánek téměř globálně. Až v pátek Medard v Americe zase přes procento v klidu napršel a my se tak můžeme těšit, že nemusí pršet, stačí když kape… Jinak se u nás týden s celkem průměrnou půlmiliardou vymykal těm ostatním běžným snad jen nezvyklým skóre, když mixy zvítězily nad zajišťáky.

Popis standardu opět není nijak zajímavý: 170 milionů přišlo na peněžní trh zejména díky 80 milionům ISČS Sporoinvestu. Dluhopisové fondy stále krvácejí – na výkonu ztratily další desetiny procenta a na odkupech přes 80 milionů korun. Mezi ročním výkonem blížícím se u mnohých černé nule září jako kometa 13 % ČSOB dluhopisových příležitostí – to snad nejde vydělat ani na úpisech portfoliomanažerovy duše čertu.

Mixy tentokrát nad zajištěné
Další záhadou mi zůstává, jak to dělá Fénix smíšený, který sám získal skoro 130 milionů korun. Faktem je, že na roce má pěkných skoro 13 %, ale to spíš láká IKS Balancovaný svými úžasnými víc než 29 % a přitom získal jen 50 milionů. Jinde než v Komerčce se mixům zdaleka tak nevede, přesto také po troškách dosbírali na celkových 250 milionů korun.

Zajištěné nahrabaly jen nepatrně přes 200 milionů. Také musely paběrkovat a tentokrát včetně 40 milionů korun KB Ametystu, který jsem minule zařadil omylem mezi akciové. Přitom jde o další variantu zajišťáku navázaného na globální trhy. Nu, faktem je, že žádný z pelotonu nezískal víc. Hvězdný ČSOB Vodního bohatství 2 totiž zavřel stavidla, když z kapes investorů vypustil přes 500 milionů korun. Ale snad jsou spokojení – vždyť starší bratříček Vodního bohatství 1 jen od počátku března do konce května zhodnotil investici o 4,9 %. Objevil se také další trhák pro zelenáče, jen je ale uvázán za nohu k jednorázové pojistce: Maximal Invest – ČSOB Změna klimatu 1 sází na "čistou" energetiku, "čisté" technologie, management vody, či energeticky úsporné bydlení. Nu, nikdo není dokonalý.

Už ani ty reality netáhnou
Ve statistice AFAM se také objevila nová škatulka – nemovitostní fondy. Je tam zatím ČS-Reico se 17 miliony, ale celkem se již blíží půlmiliardě, takže by mohl začít nakupovat. Navíc bychom asi měli mezi realitní započítávat i ostatní podobně orientované, byť investují jen do akcií developerů a realitních firem. Jenže některé jsou mezi mixy, jiné mezi akciovými a dohromady získaly jen 20 milionů korun. To si i zajišťák ČSOB Evropského nemovitostního růstu+ 2 do portfolia strčil dvakrát tolik.

REKLAMA

Čistě akciové fondy se stále potýkají s většími odlivy z ING českého akciového i ISČS Sporotrendu, ze kterých vzalo nohy na ramena a do sucha zase skoro 70 milionů korun. Uvidíme, jak se naši podílníci zachovají tento týden. Přes akciové trhy se totiž převalily přívalové srážky, jak zní podivný neologismus meteorologů. Hurikán to sice ještě nebyl, ale z pěkné bouřky se prý může i vyvinout. U nás akciové fondy jako celek zatím od investorů odkoupily za 30 milionů korun.

Výročí pěkného výprasku
Ve fondmanažerském slangu se sice používá termín výplach, ale možná to byl i nářez. Loni v úterý 13. června jsme totiž dopadli na dno slzavého akciového údolí, když index jako cihla prolétl – když už se zdálo, že je po korekci – i bariérou 1200 bodů a po druhé sérii 15% ztráty si natloukl v díře 1166 bodů (ještě 11. května měl 1538 bodů).

Dnes se tedy Medard – Nemedard vlastně stále jen rozhlížíme po sluncem zalitých maximech o víc než 50 % vyšších.

Varovný týden
Po americkém pátečním požehnání rostly i asijské tituly na třetí rekord v řadě, ale v Číně bouchla petarda a investoři hromadným útěkem srazili index CSI 300 o dalších 8 %. Největší umazávání zisků ve své historii odstartoval vládní deník zprávou, že růst čínského trhu byl v posledních měsících velmi neobvyklý. Aby ne, index CSI 300 zdvojnásobil své hodnoty za posledních šest měsíců.

REKLAMA

Český trh vyzkoušel nové životní maximum 1857 bodů, ale Evropa byla nerozhodná. Ani tak ne kvůli čínské skluzavce, ale ubrala poté, co Amerika zamávala červeným praporkem. Morgan Stanley sice zvyšuje odhad hodnoty indexu S&P 500 na konci letošního roku na 1625 bodů (ještě o 5 % výš ode dneška), ale přesto červnový S&P 500 Future June ztratil 3,4 %. Amerika však zlé jazyky přemohla a opět skončila v zelených rekordech…

V úterý sice zase pokus a 1855 bodů, ale pod tlakem amerických futures Praha i celá Evropa otočila dolů. Prodejní sentiment na zahraničních trzích přitom zavládl poté, co šéf FEDu Bernanke ve svém projevu znovu zmínil obavy z vyšší inflace a slábnutí nemovitostního trhu. Asijské tituly ale pokračovaly v mírném opatrném růstu, i čínský trh obrátil vzhůru přes 1 %.

Ve středu ovšem všechny evropské trhy ztrácely a šlo již o třetí den výběru zisků. Proti pádu mnohdy o víc než 2 % (nejvíc za dva měsíce) byla Praha s třetinou procenta jak mezi slepými jednookým králem…

Ale Amerika ztratila další skoro procento… Americké trhy výrazně oslabují poté, co data o produktivitě práce a mzdových nákladech byla horší než se očekávalo. Také Bílý dům snížil odhad letošního růstu HDP Spojených států na 2,3 % z dříve předpokládaných 2,9 %. Důvodem je podle vládní zprávy pomalý růst ekonomiky v prvním čtvrtletí (do konce roku by však ekonomika měla zrychlovat). Jen asijské trhy jako by nevnímaly výprodeje na akciových trzích v Evropě a USA a šly mírně vzhůru, čínský index přidal dokonce 2 %.

REKLAMA

Dluhopisové rozbuška
Evropa dál silně padla, nepomohly ani závěry Skupiny G8, že světová ekonomika je v dobré kondici nebo, že globální nerovnováhy ukazují náznaky stabilizace.

Opět sehrál roli růst výnosu amerického vládního 10letého dluhopisu, když překonal hranici 5 %. To postihlo zejména sektor utilit kvůli snížení atraktivity dividendových titulů a pád trhů přes 1,5 % spustil globální sirény. Asijské tituly se propadly nejvíc za posledních 7 týdnů, jen Čína o 1,2 % konsolidovala proti proudu. Korekce kosila vše, na co přišla – záminka prudkého růstu výnosové křivky dluhopisů způsobila propad i jejich cen.

Německý DAX ještě v pondělí stihl nakouknout nad 8000 bodů, ale i s pátečním zotavením proklouzal téměř 5 %. Středoevropské trhy odolávaly relativně lépe, ale nemusí být všem dnům konec. Něco mohl napovědět americký pátek, kdy se po nejistém začátku indexy vydaly neohroženě vzhůru. Přerušily tak třídenní oslabování a když se výnos 10letého vládního bondu stabilizoval nad úrovni 5,1 %, trh se zklidňuje. V následujících dnech by naopak mohly své hluboké propady korigovat dluhopisy, což by mělo pomoci i akciím. Po pátečním zotavení tak americké trhy od svých pondělních rekordů ztratily necelá 2 %.

Co se to vlastně stalo? Je to jen nádech na nový sprint, anebo první kapka krve na býčí šíji? Ani toreadoři nevědí, možná, že čert ví… Přes loňskou vzpomínku sázím na býka. Je to až škoda, protože by se hodilo dokupovat – takhle je lepší ještě čekat, jenže do kdy?

Nu a náš PX za týden ztratil 1,63 % a od svého virtuálního (intradenního pondělního) maxima přišel o 2 %. To nemusí znamenat vůbec nic, naopak ozdravná korekce vždy umožňuje další růst.

Loading

Vstoupit do diskuze 19 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Miroslav Piták

    11 června, 2007

    Na http://www.edisk.cz jsem umístil statistiku regionálních, sektorových, komoditních indexů a spot cen komodit k 7.6.2007. Aktualizaci na edisku provádím každý víkend, většinou v sobotu.

    Data jsou setříděna dle zhodnocení za 1 rok.

    Pro ty, kteří nemají ode mě přístup na edisk (zašlu na požádání), je možné statistiku stáhnout krkolomnějším způsobem přes následující link: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/80889/Akciove-indexy-statistika_-070607.xls_129.72KB.html

    S pozdravem Miroslav Piták

    Odpovědět

  • A. Karásek

    11 června, 2007

    Pan Fejtek nemluví o akciích ale o počasí. 🙁 🙂 🙁
    A je to moc protivné , když míchá počasí s burzou dohromady.
    A nenechá si říci , furt bude bouřky a déšť míchat do burzy. 🙁 🙂 🙁

    Odpovědět

  • A. Karásek

    11 června, 2007

    Jarní korekce akcií Evropy a USA se vyřídila v březnu a další propad je pravděpodobný v říjnu nebo listopadu a ne v příštích dnech.
    Horší je to s akciemi Číny , kde Shanghai index dosáhl nedávno ještě před propadem P/E 40 nebo P/E 48 a to si vyslouží průměrný pád akcií na 1/2 až 1/3 , taky S&P 500 index dosáhl maximální P/E 45 v lednu 2000 před velkým tříletým krachem.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    11 června, 2007

    Máte pravdu, že jarní korekce se vyřídila v březnu, ale je nutné vzít v potaz skutečnost, že např. DAX 30 rostl z 6400 b. (dno korekce) na 8010 b. během 2,5 měsíce. To je opravdu silný růst trhu, a to co nyní probíhá, bych nazval zdravou korekcí tohoto růstu.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    11 června, 2007

    Dle mého názoru, ještě není konec korekce, která proběhla v minulém týdnu. Po krátkodobém zotavení kursů, který by mělo proběhnout během dnešního dne, max. zítřka (nelze samozřejmě vyloučit několikadenní boční pohyb), očekávám další pokles. Na DAXu by dle mého názoru měl nastat pokles až k 7400 b. Suport 7500 b. může být ale dost silný na to, aby došlo k opětovnému odrazu směrem vzhůru.

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    13 června, 2007

    Tak moc rychle se dolů DAxu nechce. Jde to, ale ztuha. Několikrát se trh odrazil od rezistence – úrovně 50% retracement celkového poklesu (7745-7755 b.), když včera na druhé straně se několikrát odrazil od historického suportu 7660 b.. Až ve večerních hodinách tento suport prorazil a zamířil dolů k 7635 b.

    Dnes zatím není jasný trend. Znovu odraz od rezistence 7660 b. a na hodnotách 7600 a 7610 se vytvořila formace dvojitý dno. Momentálně se trh motá okolo včerejších závěrečných hodnot CGAX (=Citigroup indikation DAX, kotuje se od 8:00 do 22:00).

    Vypadá to, že rozhodne až obchodování v USA, kterým směrem se trhy vydají.

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    14 června, 2007

    Tak DAX se aktuálně vyšplhal až na 7800 b. Jsme sice 300 b. ode dna korekce, ale ještě není důvod k jásotu, že bude rostoucí trend pokračovat. Trh se totiž blíží k úrovni FIBO 61,8 %. Teď by mělo přjít lámání chleba, jestli se růst obrátí v pokles nebo pojedeme up. Růst byl také dle mého názoru podpořen prudkým oslabením JPY na všech párech (EURJPY, GBPJPY a USDJPY).

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • richard kučera

    14 června, 2007

    Tak Vám ten odhad asi nevyšel 😉 ta korekce příjde až jí nebudeme čekat věřte mi :))

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    14 června, 2007

    Jojo, trhy jsou nevyzpytatelné. Tak snad příště.

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    14 června, 2007

    Taky jsem chtěl doinvestovat, ale bohužel doba nutná k převodu peněz je nepřímo úměrná délce korekce. 😉

    Odpovědět

  • Adam Holý

    14 června, 2007

    Myslíte si tedy, že teď není výhodná doba investovat třeba do fondů, ať už akciových tak dluhopisových?

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    14 června, 2007

    To neříkám. Kursy spadly a zvlášť u dluhopisů to nemusí být marný, pád by se už snad mohl zastavit. Jen je vždy příjemnější trefit dno. 😉

    Odpovědět

  • Adam Holý

    14 června, 2007

    Chápu, takže si myslíte, že to dno ještě nebudete trefovat třeba v akciích? 🙂

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    14 června, 2007

    Pokud korekce odezněla, dno již zcela jistě netrefím, pokud ne, tak se třeba zadaří. Ale není to až tak podstatné, korekce (zatím) nebyla tak markantní.

  • Michal Mojžíš

    14 června, 2007

    Ale konec konců, nikde není psáno, že korekci definitivně odzvonilo.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    14 června, 2007

    No právě, já jsem odhadoval, že to minimálně ve finále musí klesnout na 7400 b. Na dvojitý vrchol bych to neviděl (8000 b.), ale historické grafy se přiznám jsem nestudoval, takže nevím jestli po takové korekci se dvojitý vrchol vyskytuje. Těch 500 b. o které to kleslo přece nic neznamená., je to směšná korekcička. Je to divný, co jsem se zběžně díval na pár historických korekcí na DAXu, tak vždy byl pokles ve 3 fázích (pokles, částečný růst, pokles).

    Jakékoliv poznatky rád uvítám, zatím se totiž stále zabývám pouze moneymanagementem a nástroji, které budu používat k tradingu (warranty, vertical debetní opční spready) a historickou analýzu trhu nějak opomíjím.

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    14 června, 2007

    Tak jsem hlavně zvědavý na zítřejší obchodování. V noci nás čeká zasedání BOJ, tak uvidíme co japončíci provedou http://www.forexfactory.com/calendar.php .

    Ten silný růst indexů se mi vůbec nelíbí, ale určitě je dle mého názoru podpořen carry trade obchody, JPY pěkně oslabuje.

    S pozdravem M.P.

  • Miroslav Piták

    15 června, 2007

    Nad stávajícím vývojem DAxu mi zůstává rozum stát. To že během pár dní nastal pokles o 500 b. je normální, ale aby během pár dní byl tento pokles smazán, to se jen tak nevidí. Nyní jsme zpátky na 8.000 b. JPY dále prudce oslabuje, japonská centrální banka (BOJ) ponechala úrokové sazby na nezměněné úrovni, tj. 0,5% p.a.
    Mám obavy jestli už je vhodné naskočit do longu.

    Jak vidí situaci ostatní?

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    15 června, 2007

    Me zustava rozum stat uz nekolik mesicu a nejsem sam 🙂 Normalne se divaji (mam na mysli ted US) cca pul roku dopredu. V posledni dobe ale rostou pres neustavajici prival spatnych zprav, maximalne obcas na 3-4 dny o par procent klesnou, aby ztratu jeste rychleji dohnaly.

    Odpovědět