CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 02. 2023

0 komentářů

Komentář: Tahání tygra za ocas

 

Meziroční spotřebitelská inflace v USA klesla na konci roku 2022 z červnových více než 9 % na 6,5 %. Pokles probíhal krok po kroku, ale jeho tendence je setrvalá. Navíc meziroční index cen výrobců se svou výší v prosinci poprvé téměř kryl s indexem cen spotřebitelských. Trh práce je zatím stále silný a americká ekonomika vytvořila jak v prosinci, tak v lednu více pracovních míst než analytici očekávali. Zdá se, že drastická léčba naordinovaná FEDem zabírá a jak bylo očekáváno, FED zvolnil navyšování sazeb na klasických 25 bazických bodů.

Loading



 

Ve stejném období Čína konečně odhodila nefungující a ekonomicky zničující politiku nulové tolerance koronaviru a byznys se začíná vracet do normálnějších kolejí. Inflace v eurozóně zpomaluje také, byť poněkud kostrbatě a rozdílně v různých zemích. Nebýt pokračující agrese Ruska na Ukrajině mohlo by se zdát, že koronavirus a jím vyvolaná čtyřicetiletá inflace jsou na nejdůležitějších globálních trzích pod kontrolou a světová ekonomika si na těchto trzích začíná nalézat novou rovnováhu.

Jenže ne tak docela. Maloobchodní prodej v USA v prosinci klesl o 1,1 % oproti listopadu, kdy také poklesl o 1 % oproti říjnu. Do kupní síly spotřebitelů tvrdě udeřila inflace, která byla v prosinci u potravin a nápojů v meziročním srovnání stále ještě nad 10 %. Věc nevídaná, protože předvánoční období je obyčejně pro retail rájem. Vlna stávek decimuje Evropu. Masovému propouštění zaměstnanců se nevyhnuly ani velké globální high-tech a finanční korporace. Čínský trh nemovitostí je stále zdrojem velké nejistoty a nestability a veřejný dluh v Číně intenzivně roste. Není vůbec jasné, jestli Adani krize v Indii nepřeroste do všeobecné krize indické ekonomiky.

Vlády a centrální banky balancují na hraně mezi krocením inflace a vyvoláním nové ekonomické nerovnováhy mezi globální nabídkou a poptávkou. Vyhrocená politická situace ve světě přidává tomuto beztak citlivému procesu na dramatičnosti. Není divu, že Colin Powel odmítl odpovědět na otázku, kdy FED uvažuje o ukončení postupného zvyšování sazeb. V současné době je totiž světová ekonomika v pozici tygra, kterého centrální bankéři a politikové tahají za ocas a zkoušejí, co vydrží.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 16 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *