CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: redakce

25. 01. 2022

1 komentář

Komentář Petra Šimčáka: Další zbytečný článek na téma Investiční výhled pro 2022?

 

Foto: Amundi

Každý rok v lednu probíhají „dostihy“, kdo poskytne výhodnější investiční radu na kalendářní rok. Letos to není jinak a i já jsem měl rozepsaný text o vysoké inflaci, preferenci hodnotových akcií, kratší duraci, růstu úrokových sazeb v USA, geopolitických rizicích atd. A přidal bych na hromadu další zbytečný text pro vzácný živočišný druh – dlouhodobé investory.

Loading



 

Kalendářní rok je totiž příliš krátký pro skutečné investory a příliš dlouhý pro profesionální spekulanty. Běžný investor by měl své osobní peníze investovat stejně tak v prosinci i lednu, a možná si k tomu přidat nějaké novoroční předsevzetí, vlézt na Nový rok do Vltavy a abstinovat v únoru. Ale měnit investiční strategii každý rok podle toho, co si myslí burzovní spekulanti o tom, co vyroste nebo klesne, to je finanční sebevražda.

Každý, kdo chce toto hru hrát úspěšně, si musí uvědomit, že pro profesionálního spekulanta je i týden dlouhý horizont, obchodování se neřídí kalendářem, ale událostmi na které spekulant vsází. Kalendářním rokem se řídí „investulanti“, což jsou amatérští spekulanti, kteří si myslí, že investuji. A ti to většinou platí.

Bez luxusu pohledu do zpětného zrcátka tak lze říci, že investicí roku bude opět jen nudné diversifikované portfolio a kvalitní finanční plán s výhledem do roku 2042, resp. na produktivní život. Bohatí lidé drží v průměru třetinu v nemovitostech, třetinu v akciích a třetinu v hotovosti a dluhopisech, a to bez ohledu na to, zda zrovna trhy rostou či klesají, zda jsou úroky vysoké či nízké či zda je inflace rostoucí nebo klesající. Posledním krokem k bezpečí a dlouhodobé ochraně majetku před inflací je smířit se s tím, že dobře sestavené portfolio (jako celek) nemusí být v plusu každý rok, i když většinou bude. A ne každá jeho část musí porazit inflaci každý rok. Člověk se tak vyhne těm nejnebezpečnějším nástrahám.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    26 ledna, 2022

    „Posledním krokem k bezpečí a dlouhodobé ochraně majetku před inflací je smířit se s tím, že dobře sestavené portfolio (jako celek) nemusí být v plusu každý rok, i když většinou bude. A ne každá jeho část musí porazit inflaci každý rok. Člověk se tak vyhne těm nejnebezpečnějším nástrahám.“

    A VO TOM TO JE !!! Tohle přesně je kámen úrazu většiny „investorů“ …

    Odpovědět