CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: redakce

25. 01. 2022

1 komentář

Komentář Petra Šimčáka: Další zbytečný článek na téma Investiční výhled pro 2022?

 

Foto: Amundi

Každý rok v lednu probíhají „dostihy“, kdo poskytne výhodnější investiční radu na kalendářní rok. Letos to není jinak a i já jsem měl rozepsaný text o vysoké inflaci, preferenci hodnotových akcií, kratší duraci, růstu úrokových sazeb v USA, geopolitických rizicích atd. A přidal bych na hromadu další zbytečný text pro vzácný živočišný druh – dlouhodobé investory.

Loading



 

Kalendářní rok je totiž příliš krátký pro skutečné investory a příliš dlouhý pro profesionální spekulanty. Běžný investor by měl své osobní peníze investovat stejně tak v prosinci i lednu, a možná si k tomu přidat nějaké novoroční předsevzetí, vlézt na Nový rok do Vltavy a abstinovat v únoru. Ale měnit investiční strategii každý rok podle toho, co si myslí burzovní spekulanti o tom, co vyroste nebo klesne, to je finanční sebevražda.

Každý, kdo chce toto hru hrát úspěšně, si musí uvědomit, že pro profesionálního spekulanta je i týden dlouhý horizont, obchodování se neřídí kalendářem, ale událostmi na které spekulant vsází. Kalendářním rokem se řídí „investulanti“, což jsou amatérští spekulanti, kteří si myslí, že investuji. A ti to většinou platí.

Bez luxusu pohledu do zpětného zrcátka tak lze říci, že investicí roku bude opět jen nudné diversifikované portfolio a kvalitní finanční plán s výhledem do roku 2042, resp. na produktivní život. Bohatí lidé drží v průměru třetinu v nemovitostech, třetinu v akciích a třetinu v hotovosti a dluhopisech, a to bez ohledu na to, zda zrovna trhy rostou či klesají, zda jsou úroky vysoké či nízké či zda je inflace rostoucí nebo klesající. Posledním krokem k bezpečí a dlouhodobé ochraně majetku před inflací je smířit se s tím, že dobře sestavené portfolio (jako celek) nemusí být v plusu každý rok, i když většinou bude. A ne každá jeho část musí porazit inflaci každý rok. Člověk se tak vyhne těm nejnebezpečnějším nástrahám.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    26 ledna, 2022

    „Posledním krokem k bezpečí a dlouhodobé ochraně majetku před inflací je smířit se s tím, že dobře sestavené portfolio (jako celek) nemusí být v plusu každý rok, i když většinou bude. A ne každá jeho část musí porazit inflaci každý rok. Člověk se tak vyhne těm nejnebezpečnějším nástrahám.“

    A VO TOM TO JE !!! Tohle přesně je kámen úrazu většiny „investorů“ …

    Odpovědět