CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

31. 03. 2023

0 komentářů

Komentář: Opravdu jde americkým regulátorům v krypto oblasti o ochranu spotřebitelů a trhu?

 

Jistě jste si všimli, že v současné době přichází z USA řada zpráv jednak o problémech bank, ale i o „problémech“ v oblasti krypto a blockchain.

Loading



 

V komunitě se objevují názory, že regulační úřady se snaží dlouhodobé a neřešitelné problémy klasického finančního systému zamaskovat útokem na nový finanční systém. V ideálním případě lze resetnout starý, neudržitelný finanční systém, zničit nový (oblast krypto) a na jeho základě vybudovat totalitně bezhotovostní CBDC společnost.

S jakými událostmi jsme se tedy setkali v nedávné minulosti a s čím se ještě setkáme? V žádném případě si nedělám nárok na úplnost.

Došlo ke krachu (v některých případech podivnému) bank, které se angažovaly v krypto odvětví (Silvergate, SVB…). Toto mělo za následek výrazné ztížení vstupu do krypto prostřednictvím CEX (mnohé centralizované burzy byly nuceny omezit nebo zastavit možnosti nákupu krypto za USD, protože ztratily vstupní a výstupní bránu do SWIFTU a ACH). Některé velké projekty se dostaly do přímého rizika krachu, kupříkladu stablecoin USDC, u kterého došlo k výraznému depegu.

Několik projektů bylo napadeno americkými regulátory nebo trestními orgány. Jednalo se například o, v principu, pozastavení stablecoinu BUSD (jednoho z top 4 stablecoinů), útok regulátora SEC na DeFi projekt SushiSwap, útok SEC na hedgeový fond BKCoin, burzu Coinbase, soudní rozhodnutí o rollbacku projektu MakerDAO a podobně.

REKLAMA

V médiích je nám často prezentován úhel pohledu, že ve všech těchto případech jde o snahu ochránit spotřebitele a trhy, pokud se však na celou věc podíváme v širších souvislostech, a k tomu sledujeme například vývoj kauzy Ripple vs. SEC, kde vyplouvá na povrch až skandální jednání státních orgánů, je zde na místě zamyslet se i nad názorem mnoha členů komunity, že regulátorům jde o zcela něco jiného.

Další vývoj v této oblasti nám jistě ukáže, kde je pravda.

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *