CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

31. 03. 2023

0 komentářů

Komentář: Opravdu jde americkým regulátorům v krypto oblasti o ochranu spotřebitelů a trhu?

 

Jistě jste si všimli, že v současné době přichází z USA řada zpráv jednak o problémech bank, ale i o „problémech“ v oblasti krypto a blockchain.

Loading



 

V komunitě se objevují názory, že regulační úřady se snaží dlouhodobé a neřešitelné problémy klasického finančního systému zamaskovat útokem na nový finanční systém. V ideálním případě lze resetnout starý, neudržitelný finanční systém, zničit nový (oblast krypto) a na jeho základě vybudovat totalitně bezhotovostní CBDC společnost.

S jakými událostmi jsme se tedy setkali v nedávné minulosti a s čím se ještě setkáme? V žádném případě si nedělám nárok na úplnost.

Došlo ke krachu (v některých případech podivnému) bank, které se angažovaly v krypto odvětví (Silvergate, SVB…). Toto mělo za následek výrazné ztížení vstupu do krypto prostřednictvím CEX (mnohé centralizované burzy byly nuceny omezit nebo zastavit možnosti nákupu krypto za USD, protože ztratily vstupní a výstupní bránu do SWIFTU a ACH). Některé velké projekty se dostaly do přímého rizika krachu, kupříkladu stablecoin USDC, u kterého došlo k výraznému depegu.

Několik projektů bylo napadeno americkými regulátory nebo trestními orgány. Jednalo se například o, v principu, pozastavení stablecoinu BUSD (jednoho z top 4 stablecoinů), útok regulátora SEC na DeFi projekt SushiSwap, útok SEC na hedgeový fond BKCoin, burzu Coinbase, soudní rozhodnutí o rollbacku projektu MakerDAO a podobně.

REKLAMA

V médiích je nám často prezentován úhel pohledu, že ve všech těchto případech jde o snahu ochránit spotřebitele a trhy, pokud se však na celou věc podíváme v širších souvislostech, a k tomu sledujeme například vývoj kauzy Ripple vs. SEC, kde vyplouvá na povrch až skandální jednání státních orgánů, je zde na místě zamyslet se i nad názorem mnoha členů komunity, že regulátorům jde o zcela něco jiného.

Další vývoj v této oblasti nám jistě ukáže, kde je pravda.

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *