CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 05. 2023

0 komentářů

Komentář: Nezamýšlené důsledky

 

Podle agentury pro výzkum trhu MSCI existuje asi dvouprocentní pravděpodobnost toho, že se americká federální vláda dostane do platební neschopnosti. Tato pravděpodobnost ale s každým dnem narůstá a od ledna, kdy federální administrativa dosáhla současného rozpočtového stropu ve výši 31,4 biliónu dolarů, se již zvýšila na pětinásobek.

Loading



 

Jedná se bezpochyby o téma dne nejen pro USA, ale pro celou globální ekonomiku. Jednání o zvýšení rozpočtového stropu postupují pomalu. Americká federální Kancelář pro rozpočet Kongresu odhaduje, že pokud nedojde k dohodě mezi Republikány a Demokraty, nebude mít federální vláda dostatek finančních prostředků někdy mezi červencem a zářím. Jednání o navýšení rozpočtového stropu se stala rukojmím předvolebního politického boje, neboť obě strany se snaží dosáhnout výsledku, který by jim zajistil výhodnější startovací pozici pro prezidentské volby v roce 2024.

Varování před možnými důsledky ztráty platební schopnosti americké federální vlády se množí. Ministryně financí Yellenová volila při svých posledních vystoupeních pro média nebývale ostrý tón, když prohlásila, že navýšení rozpočtového stropu je jediné možné východisko ze současné situace.

Při vší úctě k ní se domnívám, že tomu tak není. Řešení současné patové situace bude muset mít charakter politického kompromisu, jinak nebude možné jej dosáhnout, a bude zahrnovat několik věcí, například jak navýšení rozpočtového stropu, tak i seškrtání některých výdajů enormně přebujelého amerického federálního rozpočtu. O to se právě vedou nejlítější boje mezi oběma stranami.

Krach platební schopnosti americké federální vlády by samozřejmě znamenal globální katastrofu a přinesl by zřejmě ve svém důsledku celosvětovou recesi s těžkými důsledky pro milióny lidí. Hrozí však ještě mnohem černější scénáře, například pokud se federální vláda rozhodne pokračovat v zadlužování bez souhlasu Kongresu a zvýšení rozpočtového stropu zákonem. To by ovšem znamenalo druhou nejtěžší ústavní krizi v dějinách USA, hned po občanské válce. Ve jménu demokracie a svobody, doufejme jen, že k žádnému z těchto scénářů nedojde.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *