CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023

0 komentářů

Komentář: Globální revoluce umělé inteligence v ekonomice a investičních strategiích

 

Federální rezervní banka v Atlantě má vynikající nástroj, který umožňuje sledovat dynamiku HDP v reálném čase – v anglickém originále GDP Now. Poslední údaje tohoto ukazatele, zveřejněné 1. září, zaznamenaly fenomenální růst reálného HDP Spojených států – 5,6 % při ekonomice 25,5 bilionu dolarů. GDP Now se může od skutečných statistik lišit: jedná se o prognózu založenou na mnoha makroekonomických parametrech. A přesto poukazuje na to, že v současné době nic nesignalizuje recesi.

Loading



 

V ekonomice může být obtížné cokoli přesně předpovědět, protože jedním z hlavních prvků ekonomické aktivity jsou lidé a jejich chování, často iracionální. Protože život je plný paradoxů. Například paradox spořivosti: pokud člověk v době krize šetří na rozdíl od utrácení, klesne poptávka, což povede ke snížení mezd a dalšímu hospodářskému poklesu. Mezi zákonitosti, které pozitivně ovlivňují produktivitu a hospodářský růst, patří Jevonsův paradox: pokud jsou v důsledku technologického pokroku některé zdroje využívány efektivněji, může to vést k nárůstu jejich spotřeby, nikoli k poklesu. Tato myšlenka obsahuje odpověď na hlavní otázku roku: pomůže zavedení chatbota s prvky umělé inteligence ekonomickému rozvoji, nebo naopak?

Příkladem realizace Jevonsova paradoxu v praxi je příběh spotřeby uhlí v 19. století: stále efektivnější využívání této suroviny vedlo k nárůstu jejího využití v různých oborech. Tato koncepce se projevila i v rozvoji špičkových technologií. Když IBM v 60. letech 20. století inzerovala svou elektronickou kalkulačku, tvrdila, že dokáže nahradit 150 inženýrů. V důsledku nástupu nové výpočetní techniky se produktivita jen zvýšila a poptávka po inženýrech se zintenzivnila. Změnila se pouze složitost problémů a kvalita jejich řešení.

Řeči o tom, že umělá inteligence zanechá lidi bez práce a způsobí ekonomickou stagnaci, tedy nemají žádný pevný základ, který by tuto argumentaci podporoval. Naopak, chatboti na bázi umělé inteligence pomohou zvýšit efektivitu podnikání. K tomu bude zapotřebí stále více mikročipů pro datová centra a technologií založených na umělé inteligenci, které bude využívat stále větší počet odborníků v různých oborech.

Firemní zaměstnanec sotva dokáže sestavit počítač nebo vytvořit operační systém, ale obojí využívá k co nejrychlejšímu a nejefektivnějšímu řešení svých každodenních úkolů a problémů. Dnes má tedy smysl tento trend vyzdvihovat, protože kvalitativní změna ve vývoji AI-technologií přetrvá desítky let.

REKLAMA

Při volbě dlouhodobé investiční strategie se dnes nelze obejít bez společností souvisejících s umělou inteligencí. V tomto ohledu je společnost NVIDIA zcela schopna konkurovat společnosti Apple (AAPL) v závodě o kapitalizaci v hodnotě 10 miliard dolarů. Investice do této oblasti lze nyní přirovnat k investicím do společností Cisco (CSCO) nebo Amazon (AMZN) na vrcholu dot-com krize: jejich akcie si v horizontu 20-30 let zachovávají velmi vysoký růstový potenciál.

Autor: Komentuje Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *