CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 12. 2022

1 komentář

Komentář: Co by asi řekl Alois Rašín?

 

Bankéři z japonské Nomury předpovídají české měně finanční krizi. Své tvrzení dokládají erudovanými statistickými a ekonomickými podklady a úvahami. Na obranu koruny přispěchal houf neméně erudovaných českých ekonomů a tvrzení Nomury popírají. Co by k tomu asi řekl Alois Rašín, kdyby měl tu možnost?

Loading



 

Česká národní banka nezvýšila od června tohoto roku svou hlavní úrokovou sazbu a drží ji na 7 %. Přitom Mezinárodní měnový fond českým centrálním bankéřům důrazně doporučuje ve zvyšování sazeb pokračovat až do úplného zkrocení inflace a má za to, že i když se zvýšení sazeb projeví až poněkud opožděně, české ekonomice nějaké ustřelení těchto sazeb do výše spouštící recesi zatím nehrozí. Naopak se domnívá, že inflace v České republice je neúnosně vysoká a stále hrozí, že ještě poroste.

ČNB však místo dalšího zvyšování sazeb zvolila politiku forexových intervencí ve prospěch české koruny. Při těchto nákupech koruny již v tomto roce utratila více než 15 % svých devizových rezerv. Měnová politika ČNB se tak zastavila jaksi na půli cesty a zdá se, že takhle to dál asi nepůjde. Devizové rezervy nejsou nekonečné a inflace nijak zásadně neklesá. Prodlužuje se pouze celková ekonomicko-politická agonie české společnosti.

Zatímco měnová politika se zdá být aspoň na půli cesty ke zkrocení inflace, fiskální politika českých vlád si s hrozbou hyperinflace zahrává jako chlapeček se sirkami u otevřené nádrže s benzínem. A to jak při souběžné válce na Ukrajině, tak i bez ní.

Neexistoval a neexistuje žádný ekonomický a finanční důvod, proč Babišova vláda hospodařila v roce 2019 s deficitem státního rozpočtu ve výši 28,5 miliardy korun. Z čistě politických důvodů prohloubila deficit a tím také strukturální krizi českých státních financí potýkajících se s neúnosně vysokými mandatorními výdaji již v době před covidovou krizí. Státní rozpočet na rok 2023 je navržen s deficitem 295 miliard korun.

Stručně řečeno: česká společnost si jako celek žije nad poměry a na dluh, se kterým se budou muset vyrovnat příští generace. Dnes k tomu nikde není politická vůle. V současné české politice se nenosí říkat lidem do očí nepříjemnou tvrdou pravdu – co se nosí je populismus a rozdávání peněz nekrytých zvýšenou produktivitou práce a vyšším výběrem daní. Česká fiskální politika tak přímo podporuje inflaci a neguje i ono polovičaté úsilí ČNB o její zkrocení. Současná měnová a fiskální politika jsou jako dva veslaři na stejné kanoi, z nichž každý vesluje opačným směrem.

REKLAMA

Takže co by na to asi řekl Alois Rašín? Shrnuto a podtrženo, domnívám se, že asi toto: „Česká ekonomika potřebuje dvě věci. Tvrdou měnu a tvrdou práci. Všechno ostatní pak přijde.“ S tvrdostí a stabilitou koruny v měnové politice ČNB váhá, s politicky nepříjemnou podporou tvrdé práce vláda ve své fiskální politice hazarduje. Přesto si myslím, že jsou ještě ekonomické nástroje k tomu, aby se předpověď bankéřů z Nomury nesplnila. Otázka je, jestli je i dost politické odvahy jak v ČNB, tak i ve vládě tyto správné, ale nepopulární nástroje použít.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 16 let

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pepa

    2 prosince, 2022

    Ona tvrdá práce bolí…..prostě musí přijít velká krize aby bylo lépe….

    Odpovědět