CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: redakce

06. 05. 2021

8 komentářů

Kdy se vyplatí „Stavebko“ na spoření!?

 

Foto: Shutterstock

V posledním článku jsem se věnoval problematice investic. Narážel jsem na oblast spoření versus investice. Investice do každé rodiny ano, ale co stavební spoření, má to stále cenu? Za jakých okolností ano a kdy už je to český „zlo“zvyk – chceš si spořit, udělej si „Stavebko“?! Zkusme si tedy shrnout to důležité ze stavebního spoření a propočítat, kdy se stavební spoření vyplatí.

Loading



 

Jak stavební spoření funguje

Stavební spoření je státem podporovaný produkt, prakticky je u všech stavebních spořitelen totožný (liší se pouze výší úroku a poplatky). Stát na něj přispívá formou státních příspěvků, které fakticky rozhodují o tom, kdy a jestli se vůbec vyplatí. Bez nich by spoření nemělo moc velký význam. Jak to tedy funguje?

Poplatky, daně a inflace

Vstupní poplatky. Standardně 1 % z cílové částky. Pokud si tedy nastavíte cílovou částku na 200.000 Kč, vstupní poplatek bude 2000 Kč. Cílová částka je celková částka, kterou plánujete naspořit (nebo vzít úvěr, ale to bych při vstupu do „stavebka“ vůbec neuvažoval, protože cílovou částku můžete kdykoliv navýšit).

Zde bych upozornil na občasný nešvar. Jednou za čas narazím na klienta, který ukládá 2000 Kč / měsíčně NA SPOŘENÍ a v úvodu smlouvy nastavil zbytečně vysokou cílovou částku kvůli „možná“ budoucímu úvěru ze stavebního spoření (například 1.500.000 Kč) a s tím uhradil souvisejících 15.000 Kč vstupní poplatek. To nedoporučuji.

Pravidelné poplatky. O těch už se moc nemluví a často nejsou zahrnuty do případných propočtů výnosnosti. Většinou se pohybují v rozmezí 300 – 400 Kč / ročně (záleží na konkrétní stavební spořitelně). Za 6 let programu tak zaplatíte dalších cca 2100 Kč (při poplatku 350 Kč / ročně).

Daně. Stavební spoření podléhá 15% dani z výnosu, to znamená, že výnos z vkladů a státních příspěvků bude ještě zdaněn 15 %. Při úrokovém výnosu 10.000 Kč, vám tak ještě bude strženo dalších 1500,-Kč.

REKLAMA

Inflace. Stavební spoření se dnes úročí pod inflačním úrokem. Pokud je inflace 2 % p. a. a úroková sazba z vkladů na stavebním spoření 1 % p. a., tak v reálném vyjádření vklady úročíte mínus 1 % p. a.

Výnosy, státní příspěvky

Úročení. Stavební spoření je úročené úrokovou sazbou, ta se v dnešní době pohybuje kolem 1 % p. a. Úroková sazba se v různém období může lišit. Za poslední léta se však pohybuje pod inflací. V reálném vyjádření je tak úrok ztrátový.

Státní příspěvky. Státní příspěvky jsou ve výši 10 % z vkladů, maximálně však 2000 Kč / rok. To znamená, že nemá moc smysl vkládat na jedno stavební spoření více jak 20.000 Kč / ročně (protože nad tuto částku již není připisován žádný státní příspěvek).

Nyní, když za sebou máme starý známý přehled „české Škodovky mezi spořícími produkty“, můžeme se podívat na propočet. Jak to s ním tedy vypadá v reálném vyjádření (po započtení inflace).

Příklad

V příkladu si ukážeme různou výší vkladů, a to 500 Kč, 1000 Kč, 1500 Kč, 1700 Kč a 2000 Kč na různé horizonty – 6 let, 10 let, 15 let a 20 let. Budeme počítat se současnou nejčastější úrokovou sazbou, tedy 1 % p. a. a inflací ve výši 2 % p. a. Úrok tedy bude v REÁLU mínus 1 % p. a. Poplatek za uzavření vždy ten nejnižší možný (tedy 1 % z koncové hodnoty vkladu, minimálně však 1000 Kč). A roční poplatek za vedení účtu ve výši 350 Kč. Do propočtu pro zjednodušení a lepší přehled nezahrnuji ještě 15% daň z výnosu, která by se ještě odečítala z úrokových výnosů.

„Stavebko“ na 6 let

REKLAMA

Tabulka: Výpočet Michal Kovářík

Za 6 let vyjde ztrátově pouze stavební spoření s měsíčním vkladem 500 Kč. Nejlepší efekt pak budeme mít v případě vkladu 1700 Kč, protože vytěžíte státní příspěvky na maximum. Vidíte, že s vyšším vkladem (v našem případě 2000 Kč) nám výsledný výnos klesá (protože ke vkladu nad 20.000 Kč / ročně nejsou další státní příspěvky).

„Stavebko“ na 10 let

Tabulka: Výpočet Michal Kovářík

Za 10 let opět vyjde záporně vklad 500 Kč. Vidíte, že na delším období téměř neroste reálný výnos. S delším obdobím spoření klesá jeho výnosnost.   

„Stavebko“ na 15 let

REKLAMA

Tabulka: Výpočet Michal Kovářík

Za 15 let vidíte stále více se snižující význam státních příspěvků a zvyšující se význam nízkého úročení stavebního spoření. Proto máte v reálné hodnotě ztrátové již vklady 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč.

„Stavebko“ na 20 let

Tabulka: Výpočet Michal Kovářík

Za 20 let jste již na všech vkladech ve ztrátě. REÁLNĚ záporný úrok v plné míře poráží státní příspěvky.

Jak škodovka mezi spořením – „stavebko“ tedy dopadlo?

  • Stavební spoření na 500 Kč se nevyplatí.
  • Stavební spoření na kratší dobu než 6 let se nevyplatí. Protože pokud nesplníte dobu trvání 6 let, ztrácíte nárok na státní příspěvky a dostanete se do garantované ztráty.
  • Nejefektivnější úložka na stavební spoření je 1700 Kč / měsíčně na 6 let (20.000 Kč / ročně přesněji).
  • Na delším období se ztrácí efekt státních příspěvků a vítězí efekt nízkého / záporného REÁLNÉHO úročení „stavebka“ a tím fakticky ztrácí smysl ho mít.

Stavební spoření na „start do života“ pro děti se nevyplatí. Pokud založíte stavební spoření malým dětem a chcete jim spořit na studia nebo „start do života“ do věku 18 – 26 let, na stavebním spoření v reálném vyjádření nejspíše proděláte.

Pokud stát zruší státní příspěvky, „stavebko“ ztrácí smysl. Bohužel i to se může stát, již několikrát se podmínky měnily. Bez státních příspěvků by bylo ztrátové.

Závěrem

Stavební spoření stále najde své uplatnění, a to na dobu 6 let při vkladu pro maximalizaci státních příspěvků (tedy zmíněných 20.000 Kč / ročně). Není to však už dávno produkt univerzálně výhodný pro všechny a na všechno – jak je někdy chybně vnímáno. Při nižších úložkách a delší době spoření může vycházet záporně. To je potřeba vždy zvážit. Stavební spoření už dávno není to, co bývalo. Uvidíme, jak to s ním bude dále.

Autor: Michal Kovářík, exkluzivní poradce Fincentrum & Swiss Life Select, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Mk

    6 května, 2021

    Dobry článek. Stavebko po naspořeni cílové částky vyberu a konec. Radši budu mít ty peníze na účtu okamžitě k dispozici než kvůli par drobným někde kde na ne nemůžu sáhnout.
    Když jsem poprvé vybíral stavebko kvůli hypotéce čekal jsem na peníze myslim cele měsíce – nepochopitelne.

    Odpovědět

  • Michal Kovářík

    6 května, 2021

    Děkuji. Ano, běžně trvá výběr kolem 3 měsíců. Při splnění podmínky založení nového stavebního spoření, pošle stavební spořitelna peníze v průběhu jednoho měsíce.

    Odpovědět

  • mk

    6 května, 2021

    Ještě bych dodal ze ty cílové částky jsou směšné. V dnesni době si za ne člověk nic neporidi a ani nic poradně nezrekonstruuje. Mozna tak nákup ojetiny připadá v úvahu. Ty výnosy jsou úplně směšné. Z toho důvodu to není dobre ani jako nástroj pokrývající inflaci. Když k tomu příčtu v podstatě nevýhodné podmínky , kdy peníze nelze bez penalizovani rychle vybrat, jde o naprosto obludný produkt – a teď to řeknu na plnou hubu – který nemá co v portfoliu investora dělat. I spořící účet s výnosem 1% je lepší. S prominutím, kvůli několika drobným mít léta odstavené peníze – do toho muže dnes jít jen blázen. Bohužel jsem se do toho nechal znovu ukecat, ale až naplnim cílovou castku, výběr a konec…

    Odpovědět

  • MARTIN DOHNAL

    7 května, 2021

    Krásně a přesně napsané!!!

    Odpovědět

  • honza

    7 května, 2021

    Možná o chlup lepší varianta je 8 krát vklad (a státní podpora) v průběhu 6 let a pár týdnů – tedy založit v prosinci (nejlépe v akci bez poplatku za uzavření smlouvy), hned poslat 20 tisíc + poplatek za vedení a vždy počátkem roku nového vložit částku, která bude i s připsanými úroky stačit na nejvyšší možnou státní podporu za příslušný rok. Nejsem si teď jistý, zda se do této potřebné sumy dají započítat i částky státní podpory, ale na stránkách stavební spořitelny se v detailu účtu dozvíte, jakou částku přesně musíte vložit, abyste dosáhli v tom kterém roce na maximální státní podporu. No a po uplynutí vázací doby počátkem ledna se pošle poslední úložka, za niž dostanete státní podporu dodatečně až na jaře dalšího roku, a smlouva se ukončí. Stačí si jen pohlídat výši cílové částky a termíny.

    Odpovědět

  • Dušan

    8 května, 2021

    BNP Paribas v CZK , Aqua od 2017, vloženo v roce 2017 600.000 a dnes 932.000. A to se vyplatí !!!

    Správné investiční rozhodnutí.

    Bez vody není nic !!!!

    Odpovědět

  • mk

    8 května, 2021

    Byt v roce 2016 za 7mio, dnes 11mio. Když se na to budeme dívat takto , tak Češi vlastně nejsou vůbec špatní investoři. Nepotřebovali akcie když měli nemovitosti.
    Krome toho jde o aktivum denominovane v korunách, což Vas fond nejspíš nebude (berete na sebe i měnové riziko)

    Co se ale snažím říct je toto: podívejme se na s&p500, maximum před rokem 2008 bylo bratru 1500 bodu, pak pokles na půlku a recovery až po více než šesti letech. Teď máme s&p na 4300 bodech , když nakoupim dnes a padne to zas třeba na půlku , co včil ? Ono ta cena je fakt hodně vysoko a kromě jedné větší korekce to v podstatě neustále roste už 13 let (průměr praskání bublin je 7 let myslím) .Takže když to padne , mam ještě dal prikupovat a redit v dobre víře ze se to v dohlédne době opravi? Sypat ještě víc peněz do něčeho co se podělalo chce hodně síly. Recovery velké krize trvalo kolik? 15 let?? Tolik času ja bohužel nemám. Tolik času normalni člověk nemá. Musíte si zařídit bydlení, auto rodinu, školy pro děti atd…

    Myslím ze jsme v době kdy všechno radu let pěkne roste, jenže všechno už je taky pěkne předražené, at vložím peníze do čehokoliv “alespoň trochu normalniho” , kupuju předražené zboží s rizikem velké ztráty.

    Třeba se teď vyplatí proste nic nedělat a byt v klidu a v noci v klidne spat , i kdyby to mělo trvat ještě další tři roky, a začít řešit co s penezi až indexy spadnou o X procent – potom člověk potřebuje peníze velmi rychle.

    Každopádně věřím ze spousta lidi ma obrácene nazory na věc, ten jim nerozporuji.

    Odpovědět

  • technická

    3 června, 2022

    Úplně v pořádku by to bylo, kdyby zde byly uvedeny tabulky s odpovídající (aktuální) inflací a ne 2% p.a. Vojebávačka jako vždy 😀

    Odpovědět