CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

19. 03. 2021

1 komentář

Karel Šulc: Fondy fondů jsou nástrojem, jak si zajistit finanční budoucnost i v nejisté době

 

Foto: Fincentrum & Swiss Life Select

Doba je plná změn – v každodenním životě, byznysu, na kapitálových trzích. Jak se v této době vyhnout neúměrným rizikům, a přitom si nenechat ujít možnosti zajímavého hodnocení, které cenné papíry nabízejí? Řešením jsou fondy fondů. Společnost Fincentrum & Swiss Life Select, která patří k největším finančně poradenským firmám u nás, přišla nedávno s novými investičními řešeními právě v podobě fondu fondů – Best Solution Funds SICAV, s vyváženou a respektive progresivní investiční strategií.

Loading



 

Oba fondy jsou sektorově i regionálně diverzifikované a investují zejména do cenných papírů vydávaných akciovými a dluhopisovými fondy. Co nabízejí českým investorům a pro koho jsou určeny? Na to jsme se zeptali Karla Šulce, místopředsedy představenstva Fincentrum & Swiss Life Select.

Kdybych byl začínající investor, jak byste mi představil fungování fondu fondů?

Fondy fondů nakupují do svých portfolií jednotlivé fondy s různými strategiemi. Díky tomu i u nižších vkladů umožňují výraznou diverzifikaci a snižují rizika spojená s investováním jen do jednoho konkrétního fondu. Pokud je strategie postavená na důkladné analýze, je to nejsmysluplnější způsob, jak si postavit ideální základ široce diverzifikovaného portfolia. V každém z našich Best Solutions Funds SICAV je devět podkladových fondů se 40 až 50 tituly. Dohromady tedy každý cílí na víc než 400 akciových a dluhopisových titulů z různých oborů a koutů světa. Díky tomu nižší výkonnost jedné firmy nebo jednoho sektoru celkové portfolio prakticky neovlivní.

Komu jsou vlastně vaše fondy určeny?

REKLAMA

Naše fondy fondů jsou určeny pro začínající i zkušené investory. Investovat je možné jednorázově i pravidelně, už od pěti set korun měsíčně. Investiční strategie fondu je ale vhodná i pro správu většího objemu majetku, protože tvoří ideální základ diverzifikovaného portfolia. Fondy fondů jsou nástrojem, jak si zajistit finanční budoucnost i v nejisté době.

Jakému typu investorů budou vaše fondy nejvíc vyhovovat?

Naše Best Solutions Funds SICAV jsou zaměřeny více na zhodnocování než na uchovávání hodnoty. Hodí se tedy pro dynamičtější klienty. Pro ty konzervativní, kteří nechtějí jít do žádného rizika, máme jiné nástroje, jako jsou bankovní vklady, vybrané emise dluhopisů nebo investice do nemovitostních fondů.

Které investiční strategie si mohou klienti zvolit u Best Solutions Funds SICAV?

REKLAMA

Naše Best Solutions Funds SICAV nabízí dvě řešení – progresivní a vyvážené. Progresivní podfond je zaměřen na dlouhodobě vyšší výkonnost. Strategie je cílená na maximalizaci výnosů po deseti letech, s průběžně vyšší volatilitou. Výnosy by se měly pohybovat mezi 6 až 7 % p. a. U vyváženého podfondu je to o 1 – 1,5 % méně. Je určený pro krátkodobější strategie na šest až osm let nebo jako základ, kolem kterého je možné postavit další, dynamičtější doplňkové investiční nástroje.

Pokud by však investor nechtěl mít uložené peníze jen ve vašich nových fondech, co byste mu doporučil?

Jak jsem již uvedl, fondy fondů mohou vytvořit pevný základ vyvážené investiční strategie, který je pak možné vhodně doplnit například o investice do komodit, nemovitostí, konkrétních akcií či sektorů nebo specifických fondů kvalifikovaných investorů. I tato aktiva mají v portfoliu zkušeného investora své místo, ale vždy jen v omezené míře. Naši poradci vždy vycházejí z investičního profilu konkrétních klientů a připravují jim individuální řešení. Naším cílem je, abychom vždy naplňovali základní poslání Swiss Life, a to „umožnit klientům žít život podle vlastních představ“.

Základem úspěchu všech fondů je dobrý portfolio management. Jak přistupujete k tvorbě portfolia vašich fondů?

Vycházíme z vlastní makroekonomické prognózy, jednotlivé sektory a regiony vždy posuzujeme z dlouhodobého hlediska. Základem investiční strategie je předvýběr fondů, které jsou v daných oblastech nejlepší. S využitím Markowitzovy teorie portfolia pak určíme zastoupení akcií a dluhopisů, abychom dosáhli co nejvyššího výnosu. Naším úkolem je pro klienty najít nejzajímavější investiční příležitosti, takže podrobně posuzujeme všechny dostupné fondy na trhu a podle mnoha ukazatelů je srovnáváme. Posuzujeme například poměr výnosu k riziku, předchozí práce portfolio manažera, historické výkonnosti a geografické či sektorové složení. V Best Solution Funds SICAV má tedy náš klient ty nejlepší z nejlepších fondů.

Jaká je role vašich finančních poradců při vstupu klientů na investiční trh?

Nezastupitelná – rozhodně doporučujeme nechat si v těchto otázkách poradit od nezávislého finančního poradce. Český trh je přeplněn mnoha produkty, v kterých se dokáže vyznat pouze zkušený profesionál se sofistikovaným analytickým zázemím. Navíc je lepší finanční situaci konzultovat s nezávislým finančním poradcem. Oproti např. bankovnímu poradci si drží nadhled a není svázán finančními produkty instituce, kterou zastupuje.

Jak jsou na tom vlastně Češi, pokud jde o jejich investiční apetit?

Situace se postupně lepší. Většina klientů si již uvědomuje, že je velmi nevýhodné nechat peníze na bankovních účtech. Úrokové sazby na běžných vkladových produktech se pohybují výrazně pod inflací a reálně tak klientům jejich úspory znehodnocují. U českých domácností sice stále vnímáme určitou opatrnost vůči investicím spojenou s pravidelnými pohyby na finančních trzích, ale možnost participovat na dlouhodobém tržním růstu a zhodnocovat své úspory už přesvědčila mnoho z nich. Navíc u každé investice řešíme s klientem přijatelný poměr výnosu k riziku. Ten vždy záleží na rizikovém profilu investora, délce investování či výši samotné investice. Také jsme připraveni investovat prostředky klientů nejen jednorázově, ale také rozložit je v čase a investice provádět na pravidelné bázi.

Naši finanční poradci otevírají svět investic všem. Chápeme tedy požadavky a specifika jak drobných, tak bonitních investorů. Naše sofistikované zázemí a servis má jako hlavní prioritu usnadnit jim život. Rozhodnutí je na klientech, vše ostatní již mohou nechat na nás.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomas

    19 března, 2021

    Jaké bezrizikové dluhopisy a nemovitostní fondy o kterych se zminujete mate skutecne v nabidce???

    Odpovědět