CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Kapesné pomáhá s finanční výchovou dětí

 


 

Děti dostávají za vysvědčení nejčastěji jako odměnu návštěvu cukrárny, restaurace či kina. Finanční odměna obsadila v průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit až druhou příčku. Penězi obdarovávají děti především jejich prarodiče, kteří jsou k ratolestem i shovívavější a peníze jim dávají i za horší známky.

České děti si známkami vydělají 640 korun

Ve srovnání s Polskem a Slovenskou jsou Češi v odměňování nejspořivější. „Češi sice své děti za vysvědčení odměňují nejčastěji, do odměny ale investují nejméně peněz, v průměru 640 korun. Slováci sáhnou do peněženky pro 750 korun, Poláky přijde závěr školního roku dokonce na dvojnásobek toho, co české rodiče,“ upozorňuje Dana Hakavcová, marketingová ředitelka Profi Credit.

Více než 60 procent rodičů je přesvědčeno, že odměny za známky výsledky vůbec neovlivňují. Některé české děti navíc získané peníze utratí okamžitě. Na druhou stranu si mnoho českých dětí peníze za vysvědčení alespoň částečně šetří.

Čím dříve, tím lépe

Experti se shodují, že je potřeba začít s finanční výchovou dítěte co nejdříve. Špatné i dobré návyky se totiž utváří již od raného dětství. „Doporučujeme se s dětmi už od raného věku bavit o tom, co kolik stojí, odkud se peníze berou a jakou ve společnosti hrají roli. Není třeba se bát mluvit ani o konkrétních věcech, jako například o rodinném rozpočtu či o fungování půjček,“ doporučuje Hana Drápalová.

Rodiče by si podle psychologů měli ujasnit, čeho chtějí u dětí finanční výchovou dosáhnout. Základem by mělo být pochopení, odkud rodiče peníze berou či jaká je reálná hodnota peněz. Děti by si měly uvědomit, že peníze jsou odměnou za práci a že peněženky nejsou bezedné.

REKLAMA

Kapesné je cestou k finanční gramotnosti

Pravidelné měsíční kapesné pomůže dítěti vštípit základní finanční hospodaření s přiděleným příjmem již od útlého mládí. „Určitou formu kapesného by děti měli začít od rodičů dostávat co nejdříve, ačkoli třeba v naprosto minimální výši. Právě pravidelný měsíční příjem určitého množství peněz totiž dítě poučí o jejich hodnotě – pokud je všechny utratí hned první den, na zbytek měsíce už zkrátka nic mít nebude,“ říká Hana Drápalová. Dobré je také kapesné s přibývajícími léty postupně zvyšovat.

Buďte dobrým příkladem pro děti

Děti přebírají nejčastěji své finanční návyky od rodičů. Pokud doma vidí, že rodiče nejsou schopni si své finance naplánovat a nerozvážně se zadlužují, je velice pravděpodobné, že půjdou v jejich stopách a finančním problémům v dospělosti se nevyhnou.

Nemalé škody může napáchat i nepřiměřeně velké kapesné. Jak ale určit správnou výši kapesného? Výše kapesného by se měla odvíjet od věku dítěte a finančních možností rodičů. Kapesné by mělo být vypláceno pravidelně stejně tak jako je vyplácen rodičům plat.

Kapesné by mělo sloužit nejen na pamlsky či zábavu, ale především jako výchovný prostředek, se kterým se děti učí hospodařit. Děti by se měly naučit, že pokud kapesné neutratí hned, mohou si ušetřit na něco většího. Kapesné nemusí být automatické, může být podmíněné splněním určitých úkolů či odměnou za dobré známky ve škole.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Václav Skoblík: Do Česka přichází komunitní energetika

V tuzemsku se už delší dobu mluví o takzvané komunitní energetice. Jaký je její princip? Skupina občanů nebo obec se rozhodnou vybudovat vlastní zdroj energie, například fotovoltaické panely na střechách. Vyprodukovanou elektřinu pak mohou jako členové komunity sdílet, a to v některých případech i s použitím distribuční […]

Text: Filip Kučera

29. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *