CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 07. 2023

0 komentářů

Jsou dividendové akcie s vysokými výnosy ty správné a bezpečné možnosti investice?

 

Dividendové akcie s vysokým výnosem jsou investice, které investorům nabízejí nadprůměrnou výnosovou dividendu, tedy vyplácejí držitelům svých akcií jisté “odměny”. Tyto akcie jsou obvykle vydávány dobře zavedenými společnostmi, které generují stálé zisky a v minulosti rozdělovaly část těchto zisků držitelům akcií ve formě dividend.

Loading



 

Výhody dividendových akcií s vysokým výnosem spočívají v jejich potenciálu poskytovat jak pravidelný příjem, tak možnost zhodnocení kapitálu. Investoři, kteří hledají stabilní peněžní tok, se často obracejí k těmto akciím, protože nabízejí spolehlivý tok dividend, které lze reinvestovat nebo použít k doplnění příjmu.

Investice do vysoko výnosových dividend

Je důležité si uvědomit, že dividendové akcie s vysokým výnosem s sebou nesou také určitá rizika, včetně možných výkyvů cen akcií a možnosti snížení nebo pozastavení vyplácení dividend. Proto je při zvažování investic do dividendových akcií s vysokým výnosem klíčový důkladný průzkum a analýza, aby se zajistilo, že odpovídají finančním cílům a toleranci k riziku.

Níže si můžete prohlédnout graf jednoho z dividendových fondů Portfolio S&P 500 High Div ETF a jak se jeho cena vyvíjela za poslední léta.

REKLAMA

Výhody investování do dividend s vysokým výnosem

Investování do dividendových akcií s vysokým výnosem může investorům přinést několik výhod. Za prvé, tyto akcie poskytují konzistentní a spolehlivý zdroj příjmů. Pravidelné výplaty dividend mohou být atraktivní zejména pro jednotlivce, kteří hledají pasivní zdroj příjmů, nebo pro ty, kteří chtějí doplnit své stávající příjmy.

Kromě toho mají dividendové akcie s vysokým výnosem potenciál překonat jiné investice generující příjem, jako jsou dluhopisy nebo spořicí účty, díky možnosti zhodnocení kapitálu. Protože tyto akcie často vydávají zavedené společnosti s dobrou historií, mohou nabídnout určitou úroveň stability a potenciál dlouhodobého růstu. Navíc reinvestování dividend prostřednictvím plánů reinvestice dividend může v průběhu času dále zvýšit výnosy investora.

Výhodou může být i to, že dividendové akcie s vysokým výnosem mohou sloužit jako pojistka proti inflaci, protože přijaté dividendy se mohou v průběhu času zvyšovat, což pomáhá zachovat kupní sílu investovaného kapitálu. Je však důležité, aby investoři provedli důkladný průzkum a zvážili svou toleranci k riziku, protože dividendové akcie s vysokým výnosem mohou nést i určitá rizika, jako je kolísání cen a možné snížení dividend.

Nevýhody investic do dividend s vysokým výnosem

Investování do dividendových akcií s vysokým výnosem může mít své výhody, ale je třeba zvážit i některé nevýhody. Jednou z hlavních obav je možnost snížení nebo pozastavení vyplácení dividend. Společnosti, které nabízejí vysoké výnosy, mohou být pod finančním tlakem nebo působit v nestálých odvětvích, proto je jejich výplata dividend méně spolehlivá. To může mít za následek snížení příjmů pro investory a negativní dopad na cenu akcie. Kromě toho mohou být akcie s vysokým dividendovým výnosem spojeny s pomalejším růstovým potenciálem ve srovnání s růstovými akciemi.

Společnosti, které upřednostňují výplatu dividend, často vyčleňují méně kapitálu na reinvestice a expanzi, což může omezit jejich schopnost generovat výrazné zhodnocení kapitálu. Kromě toho mohou být dividendové akcie s vysokým výnosem citlivější na změny úrokových sazeb. Když se úrokové sazby zvýší, investoři zaměřující se na příjmy mohou přesunout svou pozornost k jiným investičním možnostem s lepšími výnosy, což může způsobit pokles ceny akcie.

REKLAMA

Je důležité pochopit, že pojem akcie s vysokým výnosem za sebou schovává skutečnost, že slibovaný vysoký výnos sebou nese i jisté riziko investice, které může být v případě s pravděpodobností na vysoký výnos velice nebezpečné pro začínající investory bez zkušeností. Právě pro to je důležité si předem udělat podrobný výzkum a dělat pouze pečlivě promyšlená rozhodnutí, a to nejen v případě dividendových akcií, ale i třeba u investic do ETF.

Investice do dividendových akcií podle odborného poradce

Maxim Manturov, vedoucí investičního poradenství ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Je důležité si uvědomit, že vysoké dividendové výnosy jsou udržitelné jen někdy a mohou být uměle nafouknuté klesajícími cenami akcií nebo jinými finančními problémy. Proto je při hledání společností s vysokými dividendovými výnosy zásadní zvážit základní údaje o firmě, jako jsou zisky, peněžní toky a zadlužení. Bohužel akcie s nejvyššími výnosy nebývají nejzdravější a nemají k dispozici nejvíce hotovosti, kterou by mohly vrátit investorům. Kvůli možným problémům s hotovostními rezervami společností je výběr akcií s nejvyššími výnosy spojen s riziky, která nejsou v porovnání s potenciálním dividendovým výnosem tak malá.“

„To však neznamená, že investice do společností s vyššími dividendovými výnosy je špatný nápad. Vaše investiční kritéria by však při investování do společností vyplácejících dividendy měla zohledňovat více než jen výnosy. Zaměřte se na akcie společností, které jsou dostatečně finančně stabilní na to, aby mohly udržet nebo dokonce zvýšit své dividendy. To vám pomůže zjistit, zda společnost může i nadále vyplácet vysoké dividendy,“ doplnil Maxim Manturov.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *