CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Daniel Kuchta

09. 02. 2010

0 komentářů

Jsi akcionář? Tak drž hubu a krok!

 


 

Management společnosti Orco prezentoval včerejší zprávu o tom, že soud nařídil sdružení SOS Orco zaplatit více než dvě a půl milionu korun, jako velké vítězství nad otravnými investory, kteří maří jejich plány. A dokonce mají v plánu bránit se dalším útokům. Vlastně se ani není co divit, protože způsob, jakým šéfové Orca prezentují téměř bezvýznamnou událost, charakterizuje jejich konání v posledních několika měsících.

To, co Orco podává jako velké vítězství proti úhlavnímu nepříteli je totiž rozhodnutí soudce v řízení, v němž se nic nedokazuje a soudce prakticky automaticky rozhoduje o vydání platebního příkazu. Sdružení teď stačí podat odpor, příkaz se zruší a o dokazování viny, či neviny drobných akcionářů se bude jednat později.

V posledních měsících jsme již několikrát slyšeli a četli novinky, jak má management společnosti v rukách plán restrukturalizace, který dostane společnost z tíživé situace. A stejně tak jsme nakonec slyšeli a četli, jak se společnost nedokáže dohodnout se svými věřiteli a nedokáže jim nabídnout takový plán, který by vyzněl alespoň trochu smysluplně. Stejně tak zkrachovaly námluvy s investory, kteří by dluhy zatížené společnosti mohl pomoci zbavit se alespoň části problémů.

Namísto toho společnost na konci roku oznámila, že chce rozšířit svou hotelovou divizi. Ta je v současnosti již ve ztrátě a její vyhlídky jsou v dnešní době přinejmenším nejisté. Podle názorů analytiků je toto rozhodnutí nelogické a je pouze důkazem nekompetentnosti a megalomanství šéfa společnosti Jeana Francoise Otta.

Dalším trnem v oku drobným akcionářům je další zvyšování počtu členů představenstva a vrcholem nezodpovědnosti byla snaha vedení prosadit udělení tzv.“ “granting of discharge”, čímž by jeho členové a auditor byli zbaveni odpovědnosti za kroky podniknuté během roku 2008. To však valná hromada naštěstí neschválila.

REKLAMA

Namísto toho společnost honí malé investory, kteří vyjadřují nesouhlas s jejím jednáním, protože mají pocit, že vedení je nekompetentní. Společnost dokonce musela vynakládat mnoho prostředků na zaměstnance, právníky a další konzultanty zapojené do boje proti dezinterpretacím ze strany SOS ORCO.  Jaká to opovážlivost od lidí, kteří pouze investovali své prostředky do akcií společnosti, o níž si mysleli, že v jejím vedení nesedí neschopní megalomani.

Je sice pravda, že některé kroky sdružení SOS Orco jsou tak trochu na hraně (těch 20 % asi nemělo pod kontrolou nikdy) a někdy to vypadá, že každé rozhodnutí managementu developerské společnosti je pro něj už ze zásady špatné. Jako akcionáři ale mají právo vyjádřit svůj názor, zejména když jsou kroky společnosti skutečně nelogické a vedou od jednoho průseru ke druhému. To si ale management Orca zjevně neuvědomuje. A svou sílu se snaží ukázat zveličováním bezcenných informací a zastrašováním. Jsem zvědav, co bude dělat, když vyprší ochrana před věřiteli.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *