CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Michael Šolín

18. 08. 2010

0 komentářů

Jiří Lengál a Ján Hájek: Budoucnost není tak černá

 


 

Jaké máte pocity z výsledkové sezóny v Česku a v našem regionu?

Jiří Lengál, portfoliomanažer akciového fondu Sporotrend: V České republice pozitivně překvapila Komerční banka. Její čísla byla v rámci středoevropského bankovního sektoru solidní, a to především díky zlepšení úvěrového portfolia. Pokles opravných položek k úvěrům byl vyšší, než analytici předpokládali, čímž akcionáře určitě potěšila. Toto zlepšení jsme očekávali i u ostatních středoevropských bank, ovšem Komerční banka byla v druhém čtvrtletí v tomto ohledu spíše ojedinělá.

V rámci širšího regionu bych ještě obecný závěr nedělal. Nicméně shrnu-li to, firmy vykazují lepší výsledky, než analytici očekávají, což však není dostatečně reflektováno na vývoji akcií, jelikož tržní sentiment je spíše ve vleku makroekonomických faktorů.

Čekáte dobré výsledky i u firem, které ještě svá skóre neoznámily?

Jiří Lengál: Doufám, že budou pokračovat v evropském trendu vcelku solidních dat a že potvrdí první čtvrtletí, které přineslo oživení. Trochu jiné to patrně bude ve finančním sektoru, kde předpokládám, že vyšší výsledková volatilita v tomto nestabilním prostředí může ještě nějakou dobu přetrvávat.

REKLAMA

A jak se díváte na výsledkovou sezónu ve Spojených státech? Tam své výsledky oznámila již drtivá většina firem.

Ján Hájek, portfoliomanažer akciového fondu TopStocks: Výsledky v USA mne nijak nepřekvapily, protože jsem se domníval, že konsensuální odhady od výsledkové sezóny za 1Q10 příliš nevzrostly, tudíž zůstal výrazný prostor pro jejich překonání. Podle mého názoru zůstaly analytici se svými odhady na velmi konzervativních úrovních, protože nevěřili v udržitelnost oživení a ve výhledy managementu, které zazněly během výsledkové sezóny. Nejvíce patrné to bylo v cyklických sektorech Consumer Discretionary (auta, luxusní zboží, hotely, restaurace) a Technology. Tento trend se opakuje i během této výsledkové sezóny.

Který sektor byl pro vás největším překvapením? A proč?

Ján Hájek: Přestože jsem očekával velmi dobrý výsledek v sektoru Consumer Discretionary a Technology, příjemným překvapením pro mne byla skutečnost, že toto výrazné zlepšení v ziskovosti bylo díky vyššímu růstu tržeb, než jsem očekával.

REKLAMA

Vidíte tedy v těchto sektorech do budoucna dobrou investiční příležitost?

Ján Hájek: Ano. Nadále přetrvává nedůvěra investorů v udržitelnost cyklického oživení a mnohé společnosti se obchodují na vysoce podprůměrných hodnotách ocenění ve srovnání s trhem reprezentovaným indexem S&P 500. Další zajímavou příležitostí je sektor biotechnologií, kde došlo v posledních měsících k výraznému poklesu ocenění kvůli obavám z negativních dopadů přijaté reformy zdravotnictví v USA. Domnívám se, že se tyto obavy ukáží být lichými.

Jaký je váš makroekonomický pohled na současné trhy? Je oživení reálné, nebo čeká ekonomiku druhé dno recese?

Ján Hájek: Hrozba druhého dna (double dip) existuje, ale muselo by dojít k nějakému extrémnímu šoku, který by ekonomiku výrazně zpomalil. Oživení v druhém kvartálu nebylo tak silné, ale na druhou stranu se nejedná o data, které by signalizovaly návrat do recese. Očekávání investorů, že oživení bude probíhat po přímce směrem nahoru, je nerealistické a historicky se nikdy neodehrálo.

REKLAMA

Tahounem růstu už nebudou Spojené státy, ale Jihovýchodní Asie společně se zeměmi jako Brazílie a Rusko, ve kterých roste spotřeba. Problémem vyspělých zemí je diskutované zadlužení, protože část ekonomického růstu v těchto zemích byla tažena růstem dluhů, což se stěží bude opakovat. Je však podceňována schopnost firem obchodovaných na vyspělých trzích růst a vydělávat na investicích na mladých trzích.

Řadíte mezi tahouny budoucího růstu i Čínu? Nemyslíte si, že se tam nafukuje bublina, která jednou splaskne, čímž Čína spadne do recese?

Ján Hájek: Čína má silný ekonomický růst, což s sebou téměř vždy nese špatnou alokaci kapitálu v některých segmentech. Tu může umocnit nadměrná úvěrová expanze. Recesi se dříve či později Čína nevyhne, stejně jako tomu bylo v případě výrazného růstu západních ekonomik v minulém století. Otázkou je, kdy do ní spadne a jaký vliv bude mít tato recese na ostatní ekonomiky, které těží z rychlého růstu čínské ekonomiky. Důležité také bude, v jaké kondici bude v tu chvíli domácí poptávka ve zbytku světa.

Další část rozhovoru čtěte na Investičníweb.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *