CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 10. 2023

1 komentář

Jedná se skutečně o důchodovou reformu?

 

Česká vláda v průběhu května letošního roku představila změny v zákoně o důchodovém pojištění. Tento konkrétní zákon (Zákon č. 270/2023 Sb., Změny v předčasných důchodech a valorizaci), následně schválila poslanecká sněmovna a 1. září 2023 podepsal prezident, začal platit s účinností od 1. října 2023. A jde o první novelu, která vstoupila v platnost a jež má měnit důchodový systém v České republice. Jde však o skutečnou reformu?

Loading



 

Jde o změny, které se týkají valorizací důchodů, a to jak řádných, tak i mimořádných. Dále jde zejména o změny u věku odchodu do předčasného důchodu. Další změny, které mají dovršit onu vyhlašovanou důchodovou reformu, teprve musejí projít legislativním procesem. Tady se jedná o změny ve výplatních termínech důchodů, změny v důchodovém věku, změny ve výchovném a změny ve výpočtu důchodů. A nezapomínejme i na změny v oblasti penzijního spoření.

Zkusme se podívat detailněji a přehledně na již schválené změny:

Změny v řádné i mimořádné valorizaci důchodů – platné od ledna 2025

  • Změny se týkají nejen starobních, ale také invalidních a pozůstalostních penzí.
  • Narozdíl od předchozího stavu, kdy se při řádné valorizaci zvyšoval důchod o celou inflaci a o polovinu růstu reálných mezd, nyní se budou důchody zvyšovat o inflaci, ale k tomu jen o třetinu růstu reálných mezd.
  • Novela nyní udává jediný způsob výpočtu inflace, a to z růstu životních nákladů důchodců.
  • Ukončuje se zvyšování důchodů o mimořádnou valorizaci při vysoké inflaci a místo toho bude stát vyplácet dočasný příspěvek do další řádné valorizace.

Změny u odchodu do předčasného důchodu – platné od 1. 10. 2023

REKLAMA

  • Do předčasného důchodu půjde odejít pouze tři roky před řádným důchodem.
  • Předčasný důchod bude více krácený, a to za každých započatých 90 dní o 1,5 % z výpočtového základu.
  • Navíc nebude předčasný důchod valorizován, a to až do dosažení řádného důchodového věku.
  • Nárok na předčasný důchod vznikne až po odpracování 40 let.

Tyto změny se nebudou týkat důchodů, které byly přiznány ještě před účinností zákona, tedy před 1. 10. 2023. Stejně tak ani stávajících důchodců se tyto změny netýkají.

Další změny důchodového systému

Plánovaných změn je sice více, na rozdíl od novely, která již vstoupila v platnost, jsou další novely zatím pouze přáním vládní koalice. Není jisté, zda a v jaké podobě budou schváleny a podepsány prezidentem republiky. Co je však již teď více méně jasné, je to, že pokud se v dalších volbách ke „kormidlu“ postaví současná opozice (tedy zejména hnutí ANO), budou některé z přijatých změn rušeny či alespoň upraveny.

Dostaneme se do situace, kdy budeme sledovat další pokusy o „důchodovou reformu“. To, že naše země potřebuje důkladnou změnu v důchodovém systému, je neoddiskutovatelný fakt, ale pokud se na něm neshodne většina politického spektra, dál se budeme motat v kruzích dalších a dalších pseudoreforem.

Autor: Jiří Sýkora, analytik produktového managementu Swiss Life Select

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • R

    12 října, 2023

    A je tu vubec nejaka vule, aby se cele politicke spektrum shodlo? Treba socani s komunisty kdysi tvrdili, ze staci parametricke zmeny. Skutecne velkou zmenu (2.pilir) socan s ANO zrusili, misto aby ho vylepsili. Prusvih s duchody zacina za 15 let (tedy presneji receno, zacal davno, ale za 15 let to bude ficak). Jaka skutecne systemova zmena se da stihnout tak, aby to ten problem pomohlo resit? Zadna… 2. pilir mel sanci na to, aby v te dobe fungoval 25 let. Ale dnes je pozde. Ti co pujdou do duchodu za 15 let by nemohli byt cilova skupina 2. pilire kvuli kratkemu investicnimu horizontu.

    Odpovědět