CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

18. 11. 2010

0 komentářů

Je vyřazení akcie z indexu skutečná pohroma?

 


 

Podle oficiálního vyjádření společnosti je důvodem k vyřazení z indexu snížení tržní kapitalizace společnosti. Ve skutečnosti to však může být jedno, protože akcie se po takovém oznámení propadu nevyhne. Samotný důvod vyřazení v konečném důsledku může, ale nemusí ovlivnit velikost propadu, případně jeho trvání. Jednotlivé indexy mají různá kritéria pro zařazení i vyřazení akciových titulů z indexu a záleží také na tom, o jaký index jde. Někdy totiž dojde k jednorázovému propadu, společnost ale nemusí zaznamenat dlouhodobý výraznější propad a po krátké době se vrátí k růstu. Jindy je zase propad způsoben jinými faktory a vyřazení z indexu není tím hlavním důvodem.

Na začátku je panika

Na počáteční propad akcie po oznámení zprávy o vyřazení z indexu má největší vliv skutečnost, že dané akcie se budou pravděpodobně zbavovat velcí institucionální investoři, kteří se při investování řídí složením a vahou jednotlivých indexů. Ze svého portfolia tak budou muset vyřadit akcie dané společnosti mnohé indexové fondy a jiní velcí hráči, kteří tak budou prodávat poměrně velký objem v relativně krátké době. To negativně zapůsobí na cenu samo o sobě, ale samozřejmě to také zalarmuje velkou část ostatních investorů, kteří očekávají propad a začnou se akcií rychle zbavovat. Takže tento masový prodej se projeví právě hned po oznámení vyřazení titulu z indexu.  

I když je samotná informace o vynětí akciového titulu z indexu spouštěčem výprodejní vlny, její velikost pak může ovlivnit několik dalších faktorů. Akciový titul mohl být pod prodejním tlakem již nějaký čas před jeho vyřazením z indexu a to může znamenat další pokles, který bude pokračovat i nadále.

Samotné vyřazení z indexu tak nemusí být tím hlavním důvodem, pouze takovým krátkodobým „urychlovačem“ tohoto propadu. Příkladem může být společnost Eastman Kodak, která od doby, kdy byla vyřazena z indexu DJIA výrazně propadla, ale je to dáno spíš tím, že celé její odvětví s nástupem digitální fotografie poněkud strádá.

Nízká likvidita, vysoká volatilita

Jedním z faktorů, které ovlivňují velikost pohybu při vyřazení akcie z indexu, může být také likvidita titulu, nebo samotného trhu, na němž se titul obchoduje. Na méně likvidních trzích, mezi něž v současnosti určitě patří pražská burza, je pak pohyb akcie mnohem výraznější, než na trzích, kde se obchoduje ve velkých objemech. Pokud ještě jde o titul, který sám patří k těm méně likvidním, je pravděpodobnost výrazných pohybů při podobných zprávách velmi velká.

REKLAMA

Současná doba, kdy investoři mají tendenci reagovat na různé zprávy poněkud nestandardním způsobem, může rovněž ovlivnit následný vývoj ceny akcie. Nervozita na trzích zvyšuje volatilitu i při méně výrazných zprávách a událostech a tak se není čemu divit, že akcie může posílit, nebo oslabit i o více než deset procent za den.

Záleží také na tom, z jakého indexu byla společnost vyřazena. Pokud jde o index, jež je důležitý a existuje mnoho fondů, které podle něj investují, může mít jeho vyřazení velké důsledky a pokles může být poměrně výrazný. Rovněž záleží na tom, v kolika indexech je společnost zařazena. Může se tak stát, že společnost je vyřazena z prestižnějšího indexu, ale zůstane zařazena v tom méně prestižním. První index ale nemusí být předmětem zájmu tolika fondů, než méně prestižní, a tak potenciální prodeje nevyvolají tak významnou reakci v podobě poklesu ceny akcií. Zejména v delším horizontu nemusí mít tento krok na akcii velký vliv. 

Zajímavá příležitost

Mnozí investoři mohou brát krátkodobý propad ceny akcie jako zajímavou investiční příležitost. Nikde není psáno, že akcie se po určité době nevzpamatuje a do indexu se nevrátí, což může mít na její cenu pozitivní vliv. Právě zmíněná CME při přestupu z indexu MSCI Global Small Cap Czech Republic do „vyššího“ MSCI Global Standard Czech Republic v květnu posilovala až o 15 %, i když jí to nakonec v delším horizontu nepomohlo.

Růst nemusí ale znamenat pouze vstup akcie do indexu. Pokud na tom není akcie fundamentálně vysloveně špatně, může být pro investory stále zajímavá a pokud je na atraktivní ceně, tak zájem investorů může další pokles ceny výrazně omezit. Často mohou pomoci zprávy o lepších než očekávaných výsledcích, nebo jiná zpráva, která dá investorům pocit, že titul má vždy určitý potenciál. U CME to mohla být zpráva o nákupu akcií ze strany finančního ředitele firmy, který využil propad ceny a investoři to mohou brát jako signál, že vrcholový management je o kvalitě společnosti stále přesvědčen (pomoci to ale nemusí, protože ještě před ohlášením vyřazení z indexu zase prodávali své akcie generální ředitel a viceprezident společnosti a i když šlo o relativně malé množství, investoři to určitě vnímali negativně).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *