CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 02. 2024

0 komentářů

Je čas vytáhnout peníze z repofondu?

 

Conseq Investment Management se rozhodl přinést na trh Repofond, peněžní trh s výnosem vázaným na úrokovou sazbu České národní banky (ČNB). Využití našel jak v rodinách, firmách, vesnicích, tak i u investorů, kteří hledali výhodnější podmínky pro uložení kapitálu, než na spořícím účtu. Je ale dnům repofondu již konec?

Loading



 

Statistická odchylka v ekonomickém prostředí

Nízké úrokové sazby a inflace dosahující dvouciferných hodnot vedly k zákroku České národní banky, která zareagovala na tyto výzvy prudkým zvyšováním úrokových sazeb, což otevřelo konzervativní investiční příležitosti jak na spořicích účtech, které dosahovaly zhodnocení kolem 5 % p. a., a zároveň u repofondu, který aktuálně nabízí 6,25 % p. a.

Budoucnost a očekávání

Jedna ze specifik repofondu je ta, že živě reaguje na změnu úrokových sazeb, které se však aktuálně začínají snižovat. Může to být impulzem k přeinvestování prostředků do jiných investičních instrumentů, na které naopak snižování úrokových sazeb bude působit kladně. Úpadek zhodnocení platí samozřejmě i pro spořicí účty, které pomalu přestanou být atraktivní.

Kam kapitál směřovat

Záleží, jestli je úložka na repofondu peněžní rezerva či kapitál, se kterým se aktivně pracuje. V prvním případě není potřeba nic měnit, protože zhodnocení zde bude vždy vyšší, než na spořicím účtu.

Ve druhém případě je možné poohlédnout se například po fondech státních dluhopisů, které sice již nejspíš nezažijí takový kapitálový výnos, jaký byl v posledním roce, ale fondy mají stále nakoupeny dluhopisy se zajímavým kuponem. Investiční horizont 2-3 let tedy bude ve jménu státních bondů a případně nemovitostních fondů, které by po rozvolnění měnové politiky mohly taktéž podávat standardní výkony.

REKLAMA

Repofond pomalu přestává být zajímavým investičním nástrojem a na změny je vhodné reagovat dříve, než ostatní. Může se stát, že kapitál na repofondu investorovi zamrzne po příliš dlouhou dobu, a poté již nebude prostor svézt se na investičních příležitostech, které aktuální ekonomické prostředí nabízí. Veškerá rozhodnutí je samozřejmě nutné řešit individuálně a nejlépe se zkušeným poradcem, který poukáže na možné příležitosti, ale i rizika a chování instrumentů, které k investicím bezesporu patří.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *