CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 02. 2022

0 komentářů

Je Apple dobrá sázka na jistotu v době zvyšujících se sazeb?

 

Korekce na amerických trzích v poslední době byly primárně způsobeny nejistotou v souvislosti s tempem zvyšování úrokových sazeb v USA, načež dle nejnovějších zpráv by se o zvýšení základní úrokové sazby mělo jednat na zasedání FEDu již v březnu tohoto roku. Ke stabilizaci trhu napomohly nejen tyto zprávy, ale i výsledky společnosti Apple Inc.

Loading



 

Provozní segmenty

Apple Inc. je předním výrobcem a prodejcem elektroniky. Jeho vlajkovou lodí jsou již po léta mobilní telefony iPhone, jejichž prodeje neustále rostou, i přes vysokou konkurenci a levnější tržní substituty. IPhone se stal trendem a snad každý fanoušek společnosti Apple čeká každý rok na představení nějaké novinky. Právě z tohoto důvodu vzrostla tržba na iPhonech v roce 2021 v meziročním srovnání o 39 %, což ještě upevňuje kvalitní finanční výsledky této společnosti.

Mac, počítače vyráběné Applem, již nejsou takovou hitparádou jako mobilní telefony. Počítačový segment Apple pokrývá pouze ze sedmy procent. Hlavními hráči na tomto trhu jsou dle údajů z roku 2020 čínské Lenovo, HP či DELL. Tyto počítače se odlišují výhradně operačním systémem a cenou, která opět hraje ve prospěch konkurentů. Ačkoliv prodejní segment Mac zabírá pouze 9,6 % z tržeb vykázaných roku 2021, stává se hned po iPadu nejméně prodávaným zařízením z produkce Applu.

Tablety iPad v loňském roce dosáhly tržeb 38,62 miliardy amerických dolarů, což je meziroční nárůst 34 %. Po iPhonu jsou tak druhým nejrychleji rostoucím segmentem v meziročním srovnání. Růst bude pravděpodobně v roce 2022 posilovat po vypuštění nového iPadu Air 5 mezi fanoušky. Výrazným konkurentem iPadu je podobně jako v segmentu mobilních telefonů jihokorejský Samsung, jehož ceny se velmi podobají iPadu. Hlavní roli tudíž hraje preference zákazníka v oblasti operačního systému.

Wearables, Home and Accessories je segment, ve kterém Apple vykazuje prodeje z Apple Watch, AirPods, Beats sluchátek a jiných drobných zařízeních. Ačkoliv jsou tyto hračky možná na první pohled jen doplňkem, rozhodně tak nepůsobí ve výkazu zisku a ztrát. Tržba za rok 2021 na těchto produktech činila 38,37 miliardy dolarů, což je více než kolik vykázala společnost za prodej iPadu nebo počítačů Mac. Tento sektor roste od roku 2019 konzistentně o 25 %.

REKLAMA

Posledním segmentem jsou služby. Zde jsou vykazovány nejen zisky z prodeje předplatného na Apple TV, Apple Music či Apple úložiště, ale taktéž neziskové položky, jako zákaznický servis. Ve srovnání s konkurencí jsou však tyto služby vhodné pouze pro Apple maniaky, kteří jsou uživateli jejich elektronického zařízení. Například ve srovnání hudebních streamovacích služeb Apple Music zaostává za konkurenční aplikací společnosti Spotify v možnostech pro uživatele, kteří si předplatné neplatí. Oproti Spotify je Apple Music lepší pro poslouchání hudby ve vysoké kvalitě a za rozumnou cenu.

Finanční situace

Apple Inc. se řadí mezi investory k nejoblíbenějším společnostem. Není to nijak udivující, protože finanční výsledky jsou skutečně kvalitní. Tržby vykázané za účetní období v září roku 2021 dosáhly 365,82 miliardy dolarů, což je 33% nárůst oproti minulému účetnímu období. V podobném duchu se nese i růst čistého zisku, který dosáhl ve stejném období růstu 64,9 %. Hlavním důvodem tak velkého růstu je výhradně zvýšení tržeb v souvislosti s uvolňující se covidovou situací a větší touhou spotřebitelů po nákupu nových produktů.

Velkým problémem pro Apple Inc. může být likvidita. Hodnoty ukazatelů běžné, pohotové a okamžité likvidity jsou příliš vysoké, což indikuje ne příliš vysokou efektivitu investování krátkodobého kapitálu. Achillovou patou společnosti s jablkem v logu je zadlužení. Ukazatel dluhu k vlastnímu kapitálu kontinuálně roste a v roce 2021 se ustálil na hodnotě 4,56. Takto vysoké zadlužení nemusí v době zvyšujících se úrokových sazeb znamenat růžové vyhlídky do budoucna. Je však nutno dodat, že Apple má pouze 1,75 miliardy amerických dolarů v dluhu s plovoucí úrokovou sazbou, která se mění se sazbou vydávanou FEDem v čase. Dluhopisy s fixním úrokem jsou z hlediska splatnosti dobře diverzifikované. Znamená to tedy, že každý rok se splácí podobná nominální částka dluhu, s čímž se otevírá prostor pro další investování společnosti.

Samostatnou kapitolou jsou výsledky za první čtvrtletí 2022, na které investoři netrpělivě čekali. Od výborných výsledků vykazujících další meziroční růst v oblasti tržeb a čistých zisků se odráželo chování investorů na amerických trzích. I přes restrikce v monetární politice USA investoři podpořili růst trhu a drobné poklesy dokázali zkorigovat. Avšak Apple není jen o růstu, pokles byl zaznamenán v odkupu akcií, který zaručuje zvyšování tržní ceny, o celé 4 miliardy dolarů, což se v kontextu tržeb nemusí zdát moc, ale vzhledem k loňským nákladům na tuto položku se jedná o 17% propad. V kombinaci se zvyšující se odměnou v akciích pro management působí kroky vedení Applu ne příliš proinvestorsky.

REKLAMA

Koupit nebo nechat být?

Popularita značky či růst tržeb přímo vybízí k nákupu akcií společnosti Apple. Problém je však v ohodnocení těchto akcií. Apple se řadí mezi tzv. růstové společnosti, což se odráží na vysoké poptávce a tím taktéž neustále se zvyšující ceně. Klasický ukazatel ceny k čistému zisku se pohybuje okolo 30. Ačkoliv dlouhodobý průměr indexu S&P500 je 15, toto číslo není nikterak vysoké ve srovnání s podobnými společnostmi. Lepším ukazatelem je však výpočet dle modelu diskontovaného čistého zisku. Dle následujícího výpočtu je znatelné, že pokles akcií v době zvyšujících se úrokových sazeb by mohl mít pozitivní dopad na příležitosti k nákupu.

Autor a zdroj výpočtu: Tomáš Cverna, analytik ECONET, redakčně upraveno

 

Disclaimer: Nejedná se o investiční doporučení, informace z tohoto článku mají pouze vzdělávací charakter

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *