CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Milan Vodička

13. 12. 2021

0 komentářů

Jak vytěžit ze stavebního spoření do konce roku maximum

 

Foto: Shutterstock

Stavební spoření patří dlouhodobě k nejoblíbenějším spořicím produktům v České republice. Nabízí totiž zajímavý mix doby spoření, výše úročení a státní podpory. Pro získání maximální státní podpory (2000 korun) musíte na účet v daném roce vložit 20 tisíc korun (plus roční poplatek dané spořitelny). Je ale třeba počítat i s poplatky za vedení účtu.

Loading



 

„Právě dvoutisícová státní podpora je u stavebka jedno z největších lákadel. Její získání je přitom jednoduché. Stačí za rok naspořit na stavebku 20 000 korun. Ať už jednorázově, nebo postupně. Pokud si stavebko založíte ještě do konce roku a do silvestrovské půlnoci na něj vložíte zmíněnou potřebnou částku, o státní podporu za letošní rok také nepřijdete,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Pro získání příspěvku lze také vložit jednorázově celkovou částku. Například při sjednání smlouvy na šest let 120 tisíc korun. Potom už se nemusíte o nic starat. „Důležité ale je, abyste měli k účtu stále připojený požadavek na státní podporu. Ten s vámi vyřídí pracovník spořitelny při sjednání stavebka. Jedině tak se budou do dalších let přelévat peníze nad limit nutný pro státní podporu na jeden rok, tedy nad 120 tisíc korun,“ doplňuje Jiří Šedivý.

Kdy nejpozději poslat peníze na stavebko

Okamžitou platbou lze poslat peníze na stavební spoření do půlnoci na Silvestra. Pokud banka okamžité platby nenabízí, pošlete peníze nejpozději 28. prosince. Protože je posledním pracovním dnem roku pátek, můžete do některých spořitelen peníze osobně vložit dokonce ještě na Silvestra. Jejich centrály budou mít minimálně dopoledne otevřeno, stejně jako pobočky bank patřících do stejné finanční skupiny. Až do zavírací hodiny tedy můžete využít možnosti hotovostního vkladu na přepážce nebo vkladomatem. Nicméně vždy je dobré si u jednotlivých provozovatelů ověřit konkrétní lhůty.

Přehled aktuálních lákadel stavebních spořitelen

ČSOB Stavební spořitelna 

REKLAMA

Nabízí stavební spoření bez vstupního poplatku i omezení cílové částky, což platí pro všechny nové i stávající klienty bez omezení věku. Spoření je úročeno až 3,5 % ročně.

Stavební spořitelna České spořitelny 

Pokud do 31. prosince uzavřete novou smlouvu o stavebním spoření a nejpozději do čtyř měsíců od uzavření smlouvy vložíte na účet stavebního spoření alespoň 2000 Kč, můžete získat prémii ve výši ceny za uzavření smlouvy až do 2000 Kč. U nových smluv s cílovou částkou do 200 000 Kč pak prémie zcela pokryje cenu za uzavření smlouvy. Se stavebkem od Buřinky tak získáte zhodnocení vkladů až 3,6 % ročně, složené z prémie, maximální podpory až 2000 Kč ročně a úroků s roční sazbou 1 %. Založení nové smlouvy lze vyřídit online.

Modrá pyramida stavební spořitelna 

Modrá pyramida nabízí Moudré spoření nově bez vstupního poplatku. Spoření je přitom úročeno až 3,76 % ročně. Sjednat jej lze online nebo osobně a pobočce.

REKLAMA

Raiffeisen stavební spořitelna 

Nabízí sjednání stavebka pro děti a mladé, ale i pro dospělé zdarma. Výše cílové částky musí být minimálně 200 000 Kč, žádné další podmínky u této akce nejsou. Nabídka se vztahuje i na Raiffeisen balíček (stavebko + CHYTRÝ účet od Raiffeisenbank). Při sjednání Raiffeisen balíčku (CHYTRÝ účet + stavebko) lze získat prémii až 4000 korun (1000 Kč za aktivní používání CHYTRÉHO účtu, 1000 Kč prémie na stavebním spoření a 2000 Kč úsporu na sjednání spoření bez poplatku) a zhodnocení až 4,76 % ročně.

MONETA Stavební Spořitelna 

Nabízí sjednání bez poplatku pro mladé do 24 let a pro osoby nad 55 let na pobočce nebo zdarma online pro všechny. Spoření je úročeno průměrně až 4,83 % ročně díky státní podpoře a úrokům.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *