CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jana Poncarová

15. 03. 2021

0 komentářů

Jak správně investovat? Inspirujte se tipy expertů!

 

Foto: Shutterstock

Jestli se dnes na něčem odborníci z finanční branže shodnou, je to konstatování, že doba je nejistá. O to víc lidé hledají možnosti, kde a jak zhodnotit své finanční úspory. Zvlášť v době, která slibuje pokračující inflaci. Jakými pravidly se při investování řídit?

Loading



 

Ekonomové pro začátek letošního roku očekávali pokles meziroční inflace pod dvě procenta. Ale vývoj byl nakonec jiný. Spotřebitelské ceny sice svůj růst zpomalily, ale i tak meziročně vzrostly o 2,2 procenta. Odborníci to částečně přikládají začátku kalendářního roku, který je většinou spojen s vyšší nejistotou. Letos se k tomu navíc přidala i trvající koronavirová krize.

S meziroční inflací vyšší než dvě procenta je podle Miroslava Novák, analytika společnosti Akcenta, nutné počítat i v následujících měsících. „Rychle totiž roste cena ropy, což se promítne do vyšších cen v segmentu dopravy. Další zrychlování cen lze pravděpodobně očekávat i v případě potravin,“ dodává.

Inflace je tak dnes realitou. Kdo má volné finanční prostředky, měl by je podle expertů výhodně investovat. Hrozí totiž, že peníze budou ztrácet svoji hodnotu. Jinými slovy, tisícovka dnes nebude mít tu samou hodnotu jako za několik měsíců, protože za ni pořídíme daleko méně zboží. Inflace ovlivní nejen cenu potravin, ale třeba také nemovitostí.

Nesázet jen na jednu kartu

Dnes existuje celá řada možností, jak peníze investovat. Lze je vložit například do podílových fondů, nakoupit zlato nebo akcie, pořídit nemovitost… Každému takovému rozhodnutí by ale měla předcházet analýza a rozvaha. Zároveň má investování některá nepsaná, ale osvědčená pravidla. „Za mě to je určitě disciplína, tedy držet se zvolené strategie, i když vítr zrovna fouká proti nám, a diverzifikace, tedy nesázet vše na jednu kartu,“ říká David Kufa, ředitel oddělení korporátních a privátních klientů společnosti Conseq Investment Management.

REKLAMA

Rada nic nesázet na jednu kartu je klíčová také podle investičního poradce Michala Nedbala. Ten zároveň doporučuje mít jasná pravidla a podmínky, za nichž investor do investice vstoupí. „Krom toho je třeba si definovat, kdy z investice vystoupím. Není to domácí mazlíček, abychom si ji drželi, dokud nechcípne,“ dodává v nadsázce.

Ujasnit si hodnoty i profil

Podle Michala Nedbala může být dobrým pomocníkem ujasnění si svých hodnot. „Osobně například nechci dluhopisy, protože je to prostě dluh. Raději zvolím akcie, kde jsem podílníkem na úspěchu firmy už s nějakými výsledky. Při tom se zajímám, jaký má firma dopad na společnost, jaké hodnoty z ní jsou přirozeně cítit, zda je to například udržitelnost a férovost, zda má spokojené zaměstnance a tak dále,“ dodává investiční poradce.

Určit si cíle, dobu investování a rizikový profil doporučuje také Lukáš Vokel, analytik konzervativních investic Broker Consulting. „Přikláním se k tomu investovat dlouhodobě. Investování je nejsnazší způsob, jak v delším horizontu zvýšit hodnotu peněz nebo jak je ochránit před inflací,“ říká.

Diverzifikace jako ochrana

Volba investice by podle Lukáše Vokela také měla reflektovat cíl a časový horizont, rizikovou averzi investora a podíl investičního portfolia na celkovém majetku. Každé investování totiž představuje určité riziko, nicméně při dodržování některých pravidel jej lze snížit na únosnou míru.

REKLAMA

Jedním z těchto pravidel je již zmíněná diverzifikace, tedy využívání různých investičních nástrojů, čímž se sníží riziko zvýšeného kolísání hodnoty investice. „Vyhlídky na úspěch akciových titulů se v různých zemích a sektorech mohou změnit během okamžiku. Největší chybou investora je vsadit vše takzvaně na jednoho koně. Zároveň nedoporučuju vkládat do investic všechny své prostředky, ani většinu z nich, zejména pokud investor plánuje část z nich v blízké době použít. Finanční polštář pro okamžité použití by měl být vždy uložen v jiných finančních produktech,“ konstatuje Lukáš Vokel.

Levně nakup, draze prodej

Výnosné investice také vyžadují znalost trhu a neustálé prověřování. Dobrým pomocníkem jsou podle Michala Nedbala poměrové grafy. „Pokud se mám řídit investorským levně nakup a draze prodej, musím umět poznat, co je levné a naopak. Cena vyjádřená měnou mi toto řekne jen těžko, a tak platí buffetovské: cena je, co platíte, hodnota je, co dostáváte. Investory by měla zajímat hodnota – například kolik uncí zlata stály akcie před padesáti lety a kolik dnes? Nebo kolik ročních příjmů potřebujete na byt dnes a kolik to bylo před třiceti lety? Osobně považuju takové grafy za užitečné,“ přidává další tip.

V náročných dobách, jako je tato, kdy se trhy mohou během chvíle propadat a druhý den zase růst, je důležité zachovat klid a držet se dlouhodobých cílů. „Trhy reagují na ekonomické, politické či korporátní změny mnohdy přehnaněji, než jaká je skutečná situace. Investor by měl zůstat klidný, nepodlehnout aktuálním výkyvům a nejednat příliš ukvapeně,“ zdůrazňuje Lukáš Vokel.

Jistou obranou vůči riziku pak může být pravidelná investice, která nezohledňuje aktuální dění, ale drží se strategie průměrování nákupů. „To znamená investování i během propadů na trzích, které investorovi umožňuje nakupovat za příznivější ceny, čímž dochází ke snížení průměrné nákupní ceny. Investor se tak vyhne skokovému propadu hodnoty svého portfolia,“ uzavírá Lukáš Vokel.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *