CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: PR článek

19. 04. 2020

0 komentářů

Jak si vedly české akciové tituly v 1Q 2020?

 

Protože máme již 1. čtvrtletí 2020 za námi, přišel správný čas zrekapitulovat si, jak si v nelehkých časech vedly české akcie. V loňském roce se index PX zvýšil o přibližně 13 procent, když ukončil rok skoro na 1116 bodech. Zatímco koncem letošního ledna se ještě držel nad 1100 body, pochmurná nálada na světových trzích provázených epidemií koronaviru se promítla i do českého akciového indexu.

Loading



 

Pražská burza tak v letošním březnu ztratila ještě více než v roce 2008 po pádu Lehman Brothers. Zatímco v závěru roku 2008 se index PX propadl o 28,8 %, od začátku tohoto roku do března umazal 29,72 %.

Graf indexu PX – Vývoj indexu od začátku roku

Ačkoliv se před Velikonocemi pražské burze relativně dařilo, bude i nadále ve vleku globálních výkyvu. Jak se s tím české akcie poperou je ve hvězdách. Pojďme se společně zpětně podívat na to, jak si od počátku roku vedly jednotlivé české akciové tituly.

Nejcitelnější ztráty zaznamenaly banky

Protože finanční tituly mají v bázi indexu PX váhu vyšší než 50 %, propad finančního sektoru se na vývoji indexu podepsal velmi výrazně. To je jasně vidět i na níže umístěném denním grafu vývoje cen jednotlivých akcií v prvním kvartálu letošního roku.

REKLAMA

Vývoj jednotlivých akcií indexu PX během 1Q 2020. Zdroj: Fio.cz

Po aféře s únikem dat Avast umazal ztráty

Aféra z konce ledna se na počátku podepsala i na kurzu akcií firmy obchodované v Praze a Londýně. Avast podle šetření serverů Motherboard a PCmag prodával data svých uživatelů, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Jumpshot. Akcie zareagovaly 21% propadem, vzápětí se ale znovu vzpamatovaly. Avast se totiž uchýlil k odkupu 35 % akcií Jumpshotu, který předtím prodal společnosti Ascential, a následnému zavření Jumpshotu.

Aféra Jumpshotu tak investorům umožnila nakoupit akcie ve slevě, ale dlouhodobý výhled Avastu výrazněji neovlivnila.

Avast akcie jsou jednou z nejzajímavějších investičních příležitostí na pražské burze, zejména s ohledem na současnou koronavirovou situaci. Doba přeje práci z domova, a tak je pravděpodobné, že poptávka po produktech a službách Avastu bude dále růst. Za první kvartál byly akcie necelých 10 % ve ztrátě.

Graf akcií Avastu – Vývoj ceny od začátku roku

REKLAMA

Komerční banka zůstává silná

ČNB v návaznosti na aktuální vývoj doporučila bankám pozastavit dividendu a revidovat své výhledy. Důvodem je nepředvídatelnost dopadu pandemie koronaviru na tuzemskou ekonomiku. Zároveň centrální banka snížila sazby, a to hned dvakrát celkem o 1,25 procentních bodů, a uvolnila standardy pro hypoteční úvěry. Poslanecká sněmovna zároveň schválila vládní návrh na odklad splatnosti úvěrů pro dlužníky, které o to požádají.

Graf akcií Komerční banky – Vývoj ceny od začátku roku

Komerční banka tak dle doporučení ČNB ponechá zisk na účtu nerozděleného zisku. Na počátku února přitom představenstvo navrhovalo vyplatit dividendu ve výši 11 miliard Kč.

Sama banka zdůrazňuje, že i přes negativní ekonomické důsledky koronavirové krize je její kapitálová vybavenost značná. Současně zahájila revizi svého výhledu pro rok 2020. Tuzemska bankovní trojice titulů na pražské burze je na tom za 1Q dost podobně a konkrétně Komerční banka je za první tři měsíce ve ztrátě necelých 44 %.

Moneta dokončila akvizici Wüstenrot

O pozastavení výplaty dividend rozhodla Moneta 18. března, tedy v předstihu před Komerční bankou. To investory zjevně zklamalo.

Akcie Moneta zareagovaly propadem, a to až na 49,80 Kč za akcii, čímž ztratily 17 %. Banka očekává vlivem koronaviru také pokles provozního zisku. Dopad plánuje zmírnit úspornými opatřeními a přehodnocením investiční strategie.

REKLAMA

První dubnový den Moneta oznámila dokončení akvizice skupiny Wüstenrot (Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky). Transakci v objemu 175 milionů EUR již odsouhlasili regulátoři. Akcie byly za první kvartál ve ztrátě necelých 40 %. Jak se bude dařit bankovnímu sektoru nadále, je otázkou.

Graf akcií Monety – Vývoj ceny od začátku roku

O2 vyplatí zálohu na dividendu

Akcie telekomunikační firmy O2 jsou z tuzemských titulů nejméně volatilní, ostatně celý telekomunikační sektor je považován za dividendově stabilní. Majoritu akcií O2 se soustředí ve skupině PPF Petra Kellnera.

Zrušení valné hromady, na které mělo dojít ke schválení výplaty dividendy mohlo pro akcionáře znamenat velkou nejistotu. Ačkoliv vedení společnosti zrušilo valnou hromadu, která se měla uskutečnit 16. dubna, společnost vyplatí dividendu ve formě zálohy ve výši 17 Kč. Splatnost zálohy bude 6. května. Záloha na dividendu odpovídá plánované dividendě, prozatím však nebude vyplaceno emisní ážio ve výši 4 Kč. Akcie o2 odepsaly za první kvartál necelá 4 %.

Graf akcií o2 – Vývoj ceny od začátku roku

Kofola čeká na otevření restaurací

Nápojářské společnosti Kofola vzrostly v loňském roce tržby na 6,4 miliardy korun a čistý zisk na 319 milionů korun. Valná hromada je plánována na přelom května a června, na rozhodnutí o dividendě je tedy ještě čas.

Výpadek v tržbách z důvodu uzavřených restaurací částečně vyvažuje prodej v maloobchodě, kde však firma dosahuje nižších marží. Kvůli uzavřeným restauracím přestala firma vyrábět nápoje v sudech a ve skle a zrušila veřejnou zakázku na nové firemní sídlo. Kofola na tom není tak zle, jako bankovní sektor, i přesto ale za první kvartál odepsala necelých 28 %.

Graf akcií Kofoly – Vývoj ceny od začátku roku

Jak vidíte další vývoj na akciových trzích vy? Myslíte si, že budou banky trpět ještě dlouhou dobu a plánujete případně do nějakých z výše zmíněných akciových titulů investovat?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *