CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 01. 2024

0 komentářů

Jak si povedou komoditní trhy v roce 2024

 

Uplynulý rok přinesl korekci cen světových komodit, a to i přes pokračování konfliktu na Ukrajině. Změnu nepřinesl ani závěr roku, který byl ve znamení krize na Blízkém východě po říjnovém teroristickém útoku v Izraeli. Ceny komodit až na výjimky, jako je zlato, dále klesaly. Zklamáním roku byly zejména obiloviny, např. cena pšenice poklesla na nižší hodnoty než před vypuknutím krvavé války. Index měřicí výkonnost hlavních komodit se za rok snížil o 12 %. A co by mělo ovlivňovat trhy v nadcházejícím období?

Loading



 

V příštích měsících lze očekávat, že ceny komodit budou ovlivněny zejména postupným uvolněním měnové politiky. Americký Fed se chystá až na tři snížení úrokových sazeb, tedy zhruba o 75 bps. V případě ECB by mělo dojít k razantnějšímu poklesu až o 150 bps. Snižovat by se tedy měl významně úrokový diferenciál mezi eurem a dolarem. To ovlivní negativně zejména hodnotu amerického dolaru, který by již nemusel posilovat. Komodity dominované v této méně by měly tedy růst.

Tématem v americkém volebním roce 2024 bude i vymáhání sankcí uvalených na Ruskou federaci. Jejich obcházení ze strany řady firem jednoznačně přispělo k nárůstu arbitráži u mnohých komodit, a tedy k jejich cenovému poklesu. Ruská ropa Ural nebo pšenice jsou toho jasným příkladem. Světoví státníci budou chtít tamní ekonomiku oslabit, zpřísnění porušení sankci a jejich důslednější vymáhání je velmi žádoucí.

Rovněž možné ekonomické oživení v Číně by mohlo zvýšit poptávku po komoditách. Čínská ekonomika v posledních 12 měsících spíše oslabovala, na hraně deflace se tak ekonomika pohybuje již delší dobu. Zlepšení ekonomického růstu by měla přinést zejména fiskální stimulace ze strany vlády.

Komoditní trhy by se tedy v letošním roce mohly výrazněji odrazit, najít pevnou pudu pod nohama a přidat se ke zlatu, které v loňském roce prolomilo svoje maxima a dosáhlo u spotových cen přes 2120 USD za trojskou unci.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *