CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

0 komentářů

Jak sestavit první vlastní investiční portfolio?

 

Vysoká inflace přiměla řadu Čechů začít se orientovat ve světě investic. Jak vstoupit do světa financí, pokud nemáte hlubší povědomí o fungování trhu a různých investičních nástrojích? Jaké jsou základní strategie a tipy?

Loading



 

Jak začít?

Investování není jen pro odborníky a bohaté, jak si mnozí lidé myslí. Každý může snadno začít. Prvním krokem je získání základních znalostí, k čemuž existuje mnoho zdrojů, jako jsou knihy, články nebo podcasty, které vám pomohou porozumět základům.

Rovněž lze využít služeb investičního poradce, který vám ušetří čas a rovnou po konzultaci vše vyřídí na míru za vás. Rozhodně není dobré odkládat začátek investování, ale začít co nejdříve klidně i s menší částkou. Získáte tak důvěru v investice, naučíte se pravidelný návyk a mezitím máte prostor vědomostně růst.

Fondové investování pro začátečníky

Pokud se obáváte rizika a nechcete se ponořit do světa samotných akcií a dluhopisů, může být pro vás vhodným řešením fondové investování. Podílové fondy vám umožní využít znalostí profesionálních manažerů, kteří sestavují balíčky investic pro různé typy investorů.

Existují akciové fondy, dluhopisové fondy, nemovitostní fondy a jiné. Výběr se odvíjí od vašich preferencí a toleranci rizika. Zpravidla dluhopisové a nemovitostní fondy nesou nízká rizika (minimální kolísavost), což může pro prvotní seznámení se s trhem být vhodnou volbou.

REKLAMA

Diverzifikace a její význam

Základem úspěšného investování je diverzifikace, což znamená rozložení rizika. Místo abyste vsadili všechny své peníze do jedné akcie nebo jednoho aktiva, investujete do širokého spektra podílových fondů. Podílové fondy vám umožňují snadněji dosáhnout této diverzifikace, protože v balíčku (portfolia) mohou být i stovky akcií a dluhopisů, takže téměř není možné přijít o veškeré své vklady.

Krach jedné či více firem vás tedy neohrozí a jediný aspekt, který pro ziskovou investici musíte dodržet je pravidelné investování (týdně/měsíčně/kvartálně) a splnění investičního horizontu, který by měl být alespoň 5 let.

Správa fondů a poplatky

Při investování do podílových fondů se setkáte s různými poplatky, jako jsou správcovské poplatky. Tyto poplatky hradíte správcům fondu za jejich práci. Je důležité si být vědom toho, že i když jsou tyto poplatky odečítány, výkonnost fondu je již uvedena po odečtení těchto nákladů. Setkat se můžete i se vstupním poplatkem, který je zpravidla od 0 – 5 % a jedná se o částku vypočítanou z cílové částky. Pokud je v plánu v průběhu 10 let nainvestovat 100.000 Kč, vstupní poplatek tedy bude 0 – 5000 Kč.

Pokud vás tedy někdo bude lákat na nulový vstupní poplatek, zpozorněte a zjistěte si, kolik si manažeři fondu berou za správu.

Jednorázová nebo pravidelná investice?

Pokud máte větší částku k investování, můžete zvážit jednorázovou investici. V opačném případě může být pravidelná investice, kde posíláte do fondu pravidelně menší částky, lepší volbou. Tato strategie pomáhá zmírnit dopady krátkodobých tržních výkyvů. Pravidelnost je nutné dodržovat, nejlépe v den výplaty automaticky posílat na investiční účet předem zvolenou částku. V případě, že porušíte disciplínu pravidelného investování, výnos bude čistě náhodný.

Když trh padá

Rozhodnutí investovat musí být podložené schopností přijmout riziko. Během poklesu trhu může být obtížné zůstat klidným, ale mějte na paměti, že trhy mají tendenci se v dlouhodobém horizontu vzpamatovat. Neztrácejte nervy a držte se své dlouhodobé strategie.

Investování může být pro začátečníky překvapivě přístupné. S pečlivým výzkumem, správným plánem a trpělivostí můžete vytvořit úspěšné investiční portfolio. Pokud si nejste jistí, poraďte se s investičním poradcem, který vám může poskytnout personalizované rady odpovídající vašim cílům a toleranci rizika.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *