CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

11. 03. 2022

0 komentářů

Jak bojovat s inflací?

 

Aktuální doba, kdy pozorujeme nejvyšší čísla inflace za poslední roky, může přidělávat vrásky nejednomu investorovi. A to včetně těch drobných nebo střadatelů, kteří nechtějí nechat své prostředky na účtu znehodnotit.  Nutné však je myslet na to, že investice realizujeme v delším časovém horizontu a nepropadat panice.

Loading



 

Inflace v posledních měsících setrvale roste. Minimálně nějakou dobu si budeme muset zvyknout na vyšší čísla, než na jaká jsme byli doposud zvyklí. Trhům nepřidává ani aktuální nejistota. Existuje v dnešní době pro drobné investory konzervativní způsob, jak se s nastalou situací vypořádat?

Podle odborníků však nemusí propadat panice. Upozorňují zejména na investiční horizont. „Je pochopitelné, že v nynější době nezvykle vysoké inflace je zvýšená poptávka po způsobech, jak proti ní chránit své úspory. Pravda je ale taková, že porovnání různých variant investování vyznívá stejně bez ohledu na výši inflace: při nízké i vysoké inflaci jsou možnosti jako třeba bankovní vklady nebo státní dluhopisy poměrně málo riskantní ale nízkovýnosové, zatímco například akcie nebo nemovitosti slibují vyšší výnos, nicméně za cenu vyššího rizika. Vysoká inflace mění obrázek jen v tom, že reálná výnosnost všech variant je nižší. Navíc pokud se bavíme o investicích na období aspoň několika málo let, lze předpokládat, že vysoká inflace se bude týkat jen první části celkového časového horizontu takové investice,“ vysvětluje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.
Ekonom ovšem varuje i před unáhlenými rozhodnutími, ke kterým by pohled na ekonomické statistiky mohl vést. „Naděje investorů, že i v období rychle rostoucích cen budou schopni dosahovat podobných reálných výnosů jako obvykle, aniž by obětovali likviditu a nepodstupovali zvýšené riziko, je lichá. Jinými slovy: to nejhorší, co může investor udělat, je snažit se i v této době uchovat hodnotu svých úspor tím, že své prostředky vloží do alternativy, která slibuje vysoký výnos za cenu velmi nízké likvidity nebo vysokého rizika,“ upozorňuje Skořepa.

Akcie dlouhodobě poráží inflaci

„Pro lidi, kteří jsou konzervativně orientovaní a nechtějí akceptovat příliš vysoká rizika,  byly nejlepším nástrojem protiinflační dluhopisy. Bohužel se ale neplánují další emise, takže tato možnost není ve hře,“ připomíná hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Investoři tedy musí podstoupit větší riziko.
Pro lidi s dlouhodobým investičním horizontem se nabízejí akcie. „Dlouhodobě platí, že inflaci dokáží porážet akcie. Samozřejmě se to v některých letech nepovede, ale dlouhodobě akcie rostou rychleji než inflace. Nebál bych se amerického akciového trhu. Z historie víme, že to bylo vždy jen otázkou času, než se akciové indexy dostaly na historická maxima. A když se podíváme dnes třeba na NASDAQ nebo S&P 500,  tak v tuto chvíli je ten pokles od maxima zhruba podobně velký jako v případě první vlny koronaviru. Pokles je už dost zásadní a pomalu se přibližuje doba, kdy bude vhodné se vracet,“ potvrzuje a zmiňuje i třeba zlato. „Zlato je s námi čtyři tisíce let a ještě nikdy se nestalo bezcenným,“ uzavírá ekonom s tím, že existuje i třeba možnost obchodování s komoditami, které je ovšem již složitější.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *