CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Milan Vodička

05. 03. 2021

0 komentářů

Investujete? Na kterém trendu se „svézt“?

 

Letošní rok bude pro investory hodně napínavý a ve znamení několika globálních trendů, které se u investic prosazují. Našli jsme pro vás tři hlavní trendy, kde byste podle Richarda Bechníka, investiční analytik, Fincentrum & Swiss Life Select, neměli při investování šlápnout vedle.

Loading



 

Obnovitelné zdroje energie a udržitelné investování

Neotřesitelnost trendu investic do obnovitelných zdrojů energie a udržitelnosti dokládá hned několik faktů. V Evropské unii je stanoven plán pro uhlíkovou neutralitu do roku 2050. S tímto rokem je spojována i proměna v globálním měřítku. Podle mnohých analýz nabere změna energetického mixu celosvětově na dynamičnosti. Do roku 2050 by podíl obnovitelných energií mohl dosahovat téměř 70 %, a to především na úkor uhlí. Fosilní paliva by v roce 2050 měla představovat zhruba čtvrtinu. Přibližně stále stejný podíl si bude udržovat nukleární energie.

V Evropě jsme toho svědky již nyní. Podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé konečné spotřebě energie v Evropské unii vzrostl v roce 2019 na 19,7 % a od roku 2004 se více než zdvojnásobil. V roce 2019 se na první místo v budování nových zdrojů energie dostala fotovoltaika. Ta dokázala celosvětově vygenerovat 45 % nové kapacity.

Tato oblast dává smysl i z ekonomického hlediska investorům. Spotřeba elektřiny bude v budoucnu stále stoupat. Současně u solární energie platí příznivý vývoj nákladů na výrobu. I proto minimální ceny produkce u solární energie více než deset let nepřetržitě klesají. Navyšuje se tak v porovnání s tržními a někde garantovanými cenami zajímavý potenciál pro růst ziskových marží.

Tento trend jsme zaznamenali i ve struktuře vývoje Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select (viz graf). Tento index sleduje výkonnost hlavních fondů kolektivního investování dostupných na českém trhu. Zde se v roce 2020 na prvních příčkách umístily podílové fondy orientované vedle technologií právě na obnovitelné zdroje energie a princip udržitelnosti. V soutěži Fincentrum & Swiss Life Select Investice roku 2020, kde kromě absolutní výkonnosti zohledňujeme i volatilitu či přidanou hodnotu portfolio manažera, se tomuto sektoru výrazně dařilo také.

REKLAMA

Vývoj Indexu českého investora CII750

Zdroj : CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters

Zdravotnictví

Zdravotnictví v sobě kombinuje dlouhodobě zajímavý trend spolu s větší nezávislostí výkonnosti daného sektoru na vývoji ekonomiky. Z tohoto důvodu se hodí do investičního portfolia pro případ scénáře poklesu HDP.

V uplynulém roce 2020 také zdravotnictví dosáhlo na slušnou výkonnost. Měřeno podle globálního akciového indexu zaměřeného na zdravotnictví MSCI World Health Care se podařilo zhodnotit investice o 12 %. Například naše investiční portfolio Medical posílilo za rok téměř o 14 %. Tento sektor bude výrazně ovlivňován dlouhodobými i krátkodobými vlivy. Na jeho vývoj mají zásadní dopad mimo jiné demografické strukturální změny ve společnosti. Poslední dobou jsme svědky stále narůstajícího podílu lidí vyššího věku. Důstojný věk si také žádá intenzivnější zdravotní péči.

V následujících letech bude hrát pro daný sektor důležitou roli i stav covidem zasažených státních rozpočtů a přístupy vlád k financování zdravotnictví. To lze spojit i s konkrétním aktuálním příkladem změny politického vedení v USA. Ve zdejším prostředí nyní lze očekávat tendence směřující k rozšíření pokrytí zdravotního pojištění či tlak na zvýšení dostupnosti léků širším vrstvám společnosti. To vše spolu s případnými daňovými reformami může znatelně pozměnit výše ziskovosti v jednotlivých odvětvích zdravotnictví. Na zcela opačných ziskových pozicích se tak může nacházet například farmaceutické zboží oproti oboru zdravotnických přístrojů a služeb.

REKLAMA

Technologie a komunikace

Technologie v předchozím roce naprosto dominovaly, co se týká výkonnosti akciových trhů. Americký akciový technologický index zhodnotil v roce 2020 o 47 %. Daný sektor byl především tažen velkými růstovými společnostmi. Technologie si i díky specifikům koronavirového vývoje vybudovaly nezaměnitelnou pozici v globální ekonomice.

Otázkou však pro investora zůstává, jakým způsobem do tohoto sektoru na finančních trzích vstupovat nyní. Velice často skloňovaní akcioví technologičtí giganti jsou k mání za poměrně vysoké ceny, což může brzdit jejich další růst. Je tak namístě doplnit investiční portfolio i o aktivně řízený fond, jehož portfolio manažer umí dané akcie profesionálně zanalyzovat. Je totiž potřeba sledovat inovace a technologie i v jiných oblastech mimo USA i širším sektorovém rozpětí.

Pod technologickým pokrokem bychom si neměli představovat jenom společnosti, jejichž provozní činnost se zaměřuje výhradně na technologie. Mluvíme tu i o firmách, jejichž předmětem podnikání je jiný obor, ale které se dokázaly ekonomickým podmínkám přizpůsobit přechodem například na automatizaci, digitalizaci nebo robotizaci.

Konkrétní příklad můžeme vidět u robotizace v oborech jako potravinářství. Jejímu rozvoji výrazně napomohla aktuální snaha zabránit šíření nákazy mezi zaměstnanci daných oborů. Současně bychom neměli zapomínat na rozvíjející se trhy, kde například narůstá skupina střední třídy, se kterou je neodmyslitelně spojeno i téma e-commerce. Za hlavního hegemona předchozího roku bychom mohli označit konektivitu digitálního světa, která prostupuje mnoha obory. Tam bychom mohli zařadit elektronický obchod, sociální sítě, výukové platformy, ale i třeba 5G sítě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *