CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

01. 03. 2021

0 komentářů

Investice v ČR dosáhly rekordních 1,66 bilionu korun

 

Celkový objem investic v ČR na konci roku 2020 dosáhl podle údajů AKAT (Asociace pro kapitálový trh) více než 1,66 bilionu korun. Jedná se o peníze, které lidé či instituce svěřili správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí. Pro srovnání – výdaje státního rozpočtu na rok 2020 byly stanoveny na 1,9 bilionu korun a příjmy na 1,4 bilionu korun.

Loading



 

„Navzdory mimořádně divokému loňskému roku se objem domácích investic zvýšil jak vlivem přílivu nových prostředků, tak i díky růstu skoro všech tříd aktiv. V meziročním srovnání tedy objem investic vzrostl téměř o 6 %,“ prohlásil předseda AKAT Martin Řezáč.

Zdroj : AKAT (pozn.: AUM – aktiva ve správě)

Rekordní byl i objem aktiv ve fondech – 590 miliard korun

V loňském roce ve fondech přibylo 33 miliard korun na celkový 590 miliard korun. Což představuje meziroční nárůst celkových objemů peněz ve správě o 5,9 procenta.

Zdroj : AKAT

„Ještě zajímavější je pohled na jednotlivé typy fondů. I když téměř všechny třídy aktiv za předchozí rok zhodnotily, fondy peněžního trhu a dluhopisů nakonec vykázaly pokles majetku pod správou. Z toho je patrné, že český investor se tolik nedržel své konzervativní povahy. Naopak chtěl spíše participovat na progresivním vývoji dynamických fondů či slušných výkonnostech nemovitostního sektoru. Vůbec největší nárůst objemu spravovaného majetku je spojen se smíšenými fondy,“  poznamenal Richard Bechník, investiční analytik oddělení produktového managementu Fincentrum & Swiss Life Select.

Nejvíce nových investic plyne jednoznačně do smíšených fondů, které narostly o 39 miliard Kč, ale také akciových, nebo nemovitostních. Naopak, úbytek zaznamenaly strukturované fondy, fondy dluhopisové a fondy peněžního trhu,“ upřesňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT. Jak dále doplnila: „I přes vypuknutí pandemie covid-19 průměrný český investor za minulý rok vydělal 3,8 %.“

Zdroj : AKAT

REKLAMA

Rok 2020 byl pro investice i přes pandemii nakonec úspěšný. Podpora centrálních bank pomohla především cenám tzv. rizikových aktiv, ať už to byly akcie, korporátní dluhopisy, komodity či nemovitosti. Druhou stranou téže mince byly naopak nulové úroky a nízké výnosy konzervativních aktiv.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *