CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

15. 02. 2024

0 komentářů

Investice do rezidenčních nemovitostí v Česku

 

Vstup do světa investic v oblasti rezidenčních nemovitostí v Česku vyžaduje pečlivou analýzu aktuálních trendů a dat. UniCredit Bank představila data, která reflektují čistou roční výnosnost nájemného při odečtení průměrných úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů. Tento ukazatel stoupl na minus 2,83 procenta, což signalizuje, že investice do rezidenčních nemovitostí v současné době nepřinášejí očekávaný zisk. 

Loading



 

Růst tohoto ukazatele byl způsoben poklesem výnosů desetiletých vládních dluhopisů o deset bodů. Analytik UniCredit Bank Jiří Pour zdůraznil, že i přesto, že šlo v lednu spíše o stabilizaci po výrazném poklesu na konci předchozího roku, indikátor stále signalizuje nevýhodnost investic do rezidenčních nemovitostí.

Regionální rozdíly

Průměrná výnosnost v krajských městech dosáhla 4,07 procenta s již čtvrtým meziměsíčním poklesem. Z toho vyplývá, že i na regionální úrovni lze pozorovat výrazné fluktuace v atraktivitě investic do nemovitostí. Ústí nad Labem, Ostrava a Liberec byly identifikovány jako města s nejvyšší hrubou roční výnosností nájemného. Naopak Brno, Zlín a Olomouc se umístily na opačném konci žebříčku. UniCredit Bank očekává, že rozdíly mezi jednotlivými městy se budou dlouhodobě zvětšovat.

Trendy v lednu

Analytici zaznamenali, že v lednu došlo ke zvýšení výnosnosti nájemného v sedmi krajských městech. Nejvíce se to projevilo v Liberci a Jihlavě, kde došlo k citelnému zdražení nájmů a stagnaci, respektive poklesu cen bytů. Naopak Ostrava zaznamenala největší pokles výnosnosti nájemného.

Očekávání do budoucna

Podle analytika Poura budou klesající sazby hypoték postupně poptávku po rezidenčních nemovitostech v průběhu letošního roku zvyšovat. Nicméně, úrokové sazby zůstanou minimálně v horizontu dvou let stále na vysoké úrovni, díky tomu nebude investice do nemovitosti výhodná. Tento fakt bude bránit razantnímu zvýšení poptávky a cen na trhu.

REKLAMA

Vzhledem k současným trendům a očekávanému vývoji je tedy důležité, aby potenciální investoři pečlivě zvážili rizika a výnosy při rozhodování o investicích do rezidenčních nemovitostí v České republice.

Rezidenční nemovitosti

I přesto zůstávají investice do nemovitostí zůstávají tradičním a oblíbeným způsobem, jak ochránit své finance v nejistých dobách. Čeští investoři tento přístup podporují, jak ukázal nedávný průzkum provedený Asociací pro kapitálový trh ČR. Tento trend je motivován touhou po bezpečném uložení prostředků v nejistých časech, a také skutečností, že nemovitosti jsou v mnoha částech České republiky stále vzácnou komoditou.

Za rostoucím zájmem o investice do nemovitostí stojí snaha investorů o bezpečné uložení peněz, touha vlastnit vlastní bydlení a nedostatek nemovitostí v určitých lokalitách. Představitelé YD Capital zdůrazňují, že kvalitní nemovitosti v dobrých lokalitách s moderním designem a technologickým zázemím budou vždy žádané.

Růst a cena nemovitostí v Česku

Český statistický úřad uvádí, že průměrné roční zhodnocení nemovitostí dosáhlo mezi lety 1998 a 2020  9,9%. V průběhu této doby průměrné ceny bytů v Česku vzrostly více než čtyřikrát, přičemž míra inflace za toto období byla pouze 60%.

I když je dlouhodobý trend růstový, v současné době můžeme sledovat pokles cen nemovitostí v určitých segmentech nebo stagnaci na dílčích trzích. Na druhou stranu mají zájemci v současné době lepší vyjednávací pozici, protože je stále více nabídek a relativně méně zájemců. Jakmile se situace na hypotečním trhu zlepší, lze očekávat opětovný růst cen.

Investiční příležitosti: Fondy a dluhopisy

Pro ty, kteří hledají investiční příležitosti ve světě nemovitostí, existují různé možnosti. Kromě vlastnictví nemovitostí lze zvážit investice do korporátních dluhopisů firem zabývajících se developmentem nebo do nemovitostních investičních fondů. Tyto fondy nabízejí diverzifikované portfolio nemovitostí s profesionální správou.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *