CZK/€ 24.680 -0,26%

CZK/$ 22.717 -0,33%

CZK/£ 28.888 -0,15%

CZK/CHF 24.969 -0,32%

Text: Filip Kučera

08. 09. 2023

0 komentářů

Investice do nemovitostí. Poohlédněte se po Polsku

 

Zájem o zahraniční nemovitosti mezi Čechy stoupá. Jaké lokality jsou aktuálně nejvíc žádané a kam je vhodné investovat? Mezi stálice patří Slovensko, Rakousko, Francie a zájem je i o přímořské lokality. Za levnými nemovitostmi míří do Polska.

Loading



 

Koupě nemovitosti v dnešní době nabízí ochranu financí před inflací a zároveň přináší zajímavé výnosy z pronájmu, a to až 10 % po odečtení vlastnických nákladů. „Nemovitosti by měly být základem investiční pyramidy každého investora,“ říká Iveta Pauková ze společnosti RealCare Invest a dodává: „Aktuálně je zájem o nemovitosti v nízkých cenových hladinách, kolem 100 tisíc eur. Kdo takovou nemovitost umí dnes nabídnout, tak ji i prodá. U nemovitostí v cenové kategorii kolem 200 tisíc eur stále panuje velká obezřetnost a vyčkávání na vyšší míru ekonomické jistoty.“

Pro investici jsou aktuálně vhodné nemovitosti ověřené a bezpečné, tedy s vysokou mírou právní jistoty. Mezi tyto lokality patří horské apartmány na Slovensku, v Rakousku a Francii a dále přímořské lokality. Velkým trendem jsou lokality s celoroční teplou sezónou, jako je Tenerife a ostatní Kanárské ostrovy.

Vždy záleží, co investor od dané nemovitosti očekává, zdali primárně svou rekreaci a k tomu nějaký výnos, anebo čistě výnos. Od toho se odvíjí i nejvhodnější lokalita. Za rekreací směřují klienti ke Středozemí, za investicí na Tenerife. Zajímavým trendem jsou také nemovitosti v okolí termálních lázní v Maďarsku a na Slovensku. V tomto segmentu zaznamenáváme nezvykle vysokou poptávku, zejména od starších párů s odrostlými dětmi,“ říká Iveta Pauková.

Nižší, ovšem aktivní zájem zaznamenávají prodejci nemovitostí v Dubaji. Lidé zde najdou moře, zážitky, gastronomii i luxus, a právě toto všestranné vyžití je velkým lákadlem. Zajímavou lokalitou je i jihovýchodní Asie, ta ovšem zatím nevyvolává ze strany investorů z Evropy velký zájem.

REKLAMA

Prakticky jedinými kupujícími na těchto trzích jsou občané Ruské federace, kteří se tak připravují na možný únik z vlastní země. Investiční aktivita se zde však od loňského otevření hranic pro turisty začíná teprve pomalu rozjíždět,“ říká Iveta Pauková. Investičně rizikový je podle odborníků Karibik, stejně tak jako Albánie a jiné nedemokratické státy.

Investice v Polsku

Investoři z Česka se ale zaměřují také na polský trh. V rámci regionu střední a východní Evropy (CEE) ukrajují hlavně díky obchodům v Polsku už téměř pětinový podíl. Stavějí se po bok tradičních investorů z řad německých, amerických či mimoevropských fondů. Polský trh láká svou rozlohou s více než desítkou velkoměst, stále relativně dostupnými cenami i atraktivními výnosy.

Rezidenční projekt v Polsku buduje například česká skupina UDI podnikatele Radka Menšíka, v níž má kapitálový podíl i bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Ve Varšavě staví v brownfieldu po továrně na traktory Ursus tisícovku bytů za 2,5 miliardy korun.

Na polský trh vstoupila koncem loňského roku i skupina PPF, když koupila velkou administrativní budovu New City ve Varšavě. Cenu transakce neuvedla.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *