CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 08. 2023

1 komentář

Investice během inflačního období. Jaké jsou bezpečné možnosti investice?

 

Vzhledem k tomu, že inflace nadále ovlivňuje ekonomiku po celém světě, investoři čelí zvýšené nejistotě při svých finančních rozhodnutích. Jednou z oblastí, která vzbuzuje obavy, je vliv inflace na cenu akcií, což může výrazně ovlivnit výnosy z investic. Tento článek se zaměřuje na to, jak inflace ovlivňuje ceny akcií, a představuje řadu bezpečných investic do akcií a alternativních možností pro investory, kteří se snaží vytěžit z investic i v težkém období inflace.

Loading



 

Jak inflace ovlivňuje ceny akcií a trh obecně?

Inflace snižuje kupní sílu měny, což vede ke zvýšení celkové cenové hladiny zboží a služeb. V důsledku toho se může hodnota budoucích peněžních toků společnosti v období inflace snižovat. Rostoucí náklady na suroviny, pracovní sílu a výrobu mohou také snižovat ziskové marže a ovlivňovat celkovou výkonnost společnosti.

Investoři se navíc obávají, že centrální banky v rámci boje proti inflaci zvýší úrokové sazby, což může utlumit hospodářský růst a snížit zisky podniků. Všechny tyto faktory dohromady mohou vést k poklesu cen akcií a cen na trhu obecně.

Bezpečné investiční možnosti během inflace

Akcie vyplácející dividendy bývají v období inflace stabilnější. Jedná se o společnosti, které pravidelně rozdělují část svých zisků akcionářům ve formě dividend. Investoři si těchto akcií cení pro jejich schopnost poskytovat stabilní tok příjmů, zejména v období rostoucí inflace, kdy ostatní investice mohou mít problémy. Dividendy mohou působit jako pojistka proti inflaci a nabízejí ochranu proti snižování kupní síly.

Níže si můžete prohlédnout graf North European Oil Royality Trust Common Stock (NRT), tato dividendová akcie má v tuto chvíli dividendu 26,47 % a můžete si všimnout, že i po prudkém růstu inflace se cena propadla o méně než 30 % a to je při srovnání s jinými akciemi nebo kryptoměnami (které se propadly o více než 50 %) stále dobrý výkon.

REKLAMA

Energetické společnosti, jako jsou dodavatelé elektřiny, vody a plynu, jsou často považovány za defenzivní akcie vzhledem k zásadní povaze jejich služeb. Tyto společnosti působí na regulovaných trzích, což jim umožňuje přenášet zvýšené náklady na spotřebitele, což může pomoci udržet jejich profitabilitu v období inflace. Kromě toho společnosti veřejných služeb obvykle vyplácejí atraktivní dividendy jako NRT, což z nich činí atraktivní volbu pro investory.

V období inflace může investice do akcií souvisejících s komoditami představovat ochranu před poklesem kupní síly. Společnosti zabývající se energetikou, těžbou nebo zemědělstvím často těží z rostoucích cen komodit, což vede ke zvýšení zisků a zlepšení výkonnosti akcií. Komoditám, jako je ropa, zlato a měď, se v období inflace obvykle daří, protože investoři vyhledávají hmotná aktiva s vnitřní hodnotou.

Další akciové společnosti “odolné” vůči inflaci jsou ty, které vyrábějí důležité zboží a služby, známé jako základní spotřební zboží. Základní spotřební zboží zahrnuje produkty, jako jsou potraviny, léky a předměty pro domácnost, které lidé kupují bez ohledu na ekonomické podmínky.

Učinit investici nebo prozkoumat další možnosti můžete u online brokera nebo na jakékoliv online burze s akciemi. Je však důležité si pečlivě zjistit informace o vámi zvolené burze před tím než se rozhodnete investici podstoupit.

REKLAMA

Alternativní možnosti investice mimo akcie – nemovitosti

Investice do nemovitostí, zejména do nemovitostí s příjmy z pronájmu, mohou být vhodným zajištěním proti inflaci. Výše nájemného se může přizpůsobovat úrovni inflace, což investorům zajišťuje stabilní peněžní tok. Kromě toho mohou nemovitosti v průběhu času nabývat na hodnotě, což působí jako potenciální úložiště bohatství. Investoři by však měli pečlivě posoudit tržní podmínky a ekonomické ukazatele, než se zaváží k investicím do nemovitostí.

Jediné proti, na které můžete během investice do nemovitostí narazit, je investiční kapitál. Investovat do nemovitosti si totiž nemůže dovolit každý a jedná se o složitější proces s většími náklady.

Názor odborného investičního poradce

Investování v době inflace vyžaduje pečlivé zvážení možných dopadů na ceny akcií a výkonnost portfolia. Některé akcie, jako jsou společnosti vyplácející dividendy a základní spotřební zboží, mohou zajistit stabilitu v době inflace, avšak prozkoumání alternativních možností, jako jsou nemovitosti nebo drahé kovy, může dále diverzifikovat portfolio investora.

Diverzifikace a pochopení vztahu mezi inflací a různými investičními aktivy jsou řešením problému investic během inflace. Pokud investoři zůstanou ostražití a strategicky upraví svůj investiční přístup, mohou se vypořádat se složitostí inflace a zajistit si dlouhodobý finanční úspěch.

Maxim Manturov, vedoucí investičního poradenství ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Drobní investoři často vyhledávají akcie, které vykazují určité vlastnosti spojené s relativní stabilitou a odolností vůči nejistotě na trhu. Mezi příklady akcií, které jsou obecně považovány za relativně bezpečné pro investování. Upřednostňujte kvalitní společnosti: Pokud investor potřebuje zaujmout defenzivní postoj, vyplatí se poohlédnout se po kvalitních akciích, protože jejich robustní rozvahy a stabilní peněžní toky by je měly ochránit před nepředvídaným rizikem poklesu. S ohledem na to splňuje tato kritéria řada největších technologických a internetových akcií, zatímco expozice vůči vysoce cyklickým odvětvím a společnostem s nadměrnou finanční pákou by měla být omezena na minimum. Chcete-li tedy zvýšit odolnost svého portfolia, měli byste se zaměřit na vysoce kvalitní společnosti, silné plátce dividend a také nezapomínat na regionální diverzifikaci, protože nižší ocenění a slabší americký dolar mohou zatraktivnit i globální akciové trhy mimo USA.“

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • R

    9 srpna, 2023

    Opravdu si rikate odbornici? Ja jen ze inflace je uz prekonana. Podivejte se na inflaci za unor az cerven. Je to 1.16%, anualizovane 2.8%, takze prosim nekrmte lidi tim, ze inflace trva… Jen tim zbytecne povzbuzujete inflacni ocekavani.
    Takze pokud nemate nejazky zasadni poznatek o tom, ze budou energie v zime zase masivne zdrazovat, pak neni duvod se obavat.

    Odpovědět