CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

17. 06. 2022

0 komentářů

Inflace nutí upravit i životní pojištění

 

Růst cen se promítá do všech oblastí výdajů. Utáhnout energie a nájem je čím dál tím těžší. Naplnit nádrž stojí skoro o polovinu víc než před rokem. Jen platy za inflací pokulhávají. Kde ušetřit? „Rozhodně ne na životním pojištění,“ říká Simona Kadlečková, oblastní ředitelka finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Loading



 

Pojištění bývá jednou z oblastí, na které se lidé pokouší při růstu ostatních výdajů šetřit. Na první pohled se pojištění v čele s životními pojistkami zdají být jako zbytné. Vždyť je jen „pro případ, že by se něco stalo“.

„Se svými klienty řeším jejich snahu ušetřit na životním pojištění při každé krizi a recesi. A dnes, při extrémním růstu cen všeho, se mi ozývá ještě víc lidí, že chtějí své pojištění zrušit. Najít řešení není jednoduché, ale zrušení pojistky jím není,“ popisuje současnou situaci Simona Kadlečková.

Životní pojištění v čele s pojištěním rizika invalidity a rizika smrti slouží k zajištění rodiny v případě nenadálé nešťastné události. A zajištění rodiny musí být v prvé řadě dostatečné. Při růstu cen by mělo být navýšeno i životní pojištění, aby poskytovalo patřičnou ochranu. Jenže vyšší ochrana stojí víc peněz. A těch se v době cenové exploze nedostává.

„V řadě životních pojistek, s nimiž se setkávám, jsou kryta i rizika s poměrně malým finančním dopadem do rodinného rozpočtu, která je možné krýt z finančních rezerv. Tato rizika jsou přitom hodně drahá. Jejich vyjmutím z pojistky lze hodně ušetřit,“ nabízí jednu z možných úspor Simona Kadlečková a dodává: „Rodina potřebuje být zajištěna zejména pro případ invalidity či smrti živitelů, všechno ostatní – od úrazových pojistek po ztrátu zaměstnání – jsou jen nadstavby.

Širší pojištění má smysl zejména pro pojištěné, kteří ještě nemají vytvořené dostatečné finanční rezervy. Ty by měly dosahovat optimálně trojnásobku až šestinásobku čistých měsíčních příjmů domácnosti a slouží především k pokrytí mimořádných výdajů a výpadků příjmů.

REKLAMA

Zrušit pojištění se skutečně nevyplácí. „Po finanční krizi z roku 2009 se na mě obrátil mezi dalšími jeden klient s požadavkem na zrušení životního pojištění. Po dlouhém rozhovoru jsem ho přesvědčila, aby si k riziku smrti přidal ještě pojištění rizika invalidity. Jeho pojistné sice stouplo, ale následující události ukázaly, že udělal dobře. Pár měsíců nato onemocněl, což vedlo k ochrnutí spodní části těla. Díky pojištění invalidity ale alespoň neskončil bez peněz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *