CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

22. 03. 2021

0 komentářů

Inflace a deflace: Jaký je výhled ekonomiky pro rok 2021?

 

Foto: Shutterstock

Rok 2020 zamával všemi světovými ekonomikami. Globální uzavření chodu ekonomik během první vlny pandemie covid-19 vyvolalo hlubokou hospodářskou recesi. Většina ekonomik se poté rychle vzpamatovala, ale druhá vlna covid-19 ekonomiku vrátila zpět. Přesto by měl růst v roce 2021 postupně zrychlovat, aniž by vyvolal růst inflace nebo úrokových sazeb, a to i přes mnohem vyšší státní dluh.

Loading



 

V roce 2020 prošla globální ekonomika nejhlubší recesí za posledních několik desítek let. Pandemie koronaviru zahýbala ekonomickým vývojem nehledě na zeměpisnou šířku a negativně zasáhla všechny světové i národní ekonomiky – včetně té české. Třebaže to vypadá, že virus COVID-19 nás bude trápit i po celý rok 2021, rychlý vývoj a nasazení vakcín by měl umožnit přechod k nové postpandemické ekonomice. Do roku 2021 tedy přistupujeme se směsicí opatrnosti a naděje.

Vývoj na světových trzích

Navzdory negativnímu hospodářskému růstu akciové trhy i nadále posilují a ceny akcií rostou – a to navzdory možným dalším lockdownům v důsledku druhé vlny pandemie. Čísla hovoří jasně – celosvětový akciový index MSCI World za minulý rok vzrostl o 13,1 %. Dařilo se i indexu FTSE 100 nebo americkým burzám, index S&P 500 si připsal 15,7 %. Tato pozitivní čísla jasně dokazují, že trh a ekonomika nejdou vždy ruku v ruce. Zatímco se světové trhy v roce 2020 dynamicky vyvíjely, ekonomiky si ve stejném období mohly o oživení cen nechat jen zdát – tomu nasvědčuje i loňský pokles indexu spotřebitelských cen.

Zdroj : https://unsplash.com/

Míra inflace a její vývoj

Inflace – tedy míra, s jakou klesá hodnota měny a následně stoupá obecná úroveň cen zboží a služeb, se vlivem koronaviru obecně zhoršila. V důsledku virové pandemie došlo k poklesu spotřebitelských výdajů, což ovlivnilo index spotřebitelských cen, na základě kterých se inflace měří.

Ještě v roce 2019 a na začátku roku 2020 – tedy před příchodem celosvětové pandemie koronaviru, vykazovaly nejvyspělejší ekonomiky světa zdravou míru inflace. K 1. čtvrtletí 2020 činila míra inflace v USA 2,1 %, v Německu 1,6 %, v Kanadě 1,83 % a v Japonsku 0,5 %. S nástupem pandemické krize většina vyspělých ekonomik zaznamenala pokles indexu spotřebitelských cen – a to ke 2. čtvrtletí 2020. Ve 2. čtvrtletí 2020 činil tento index v USA 0,33 %, v Německu 0,8 % a v Japonsku 0,1%.

REKLAMA

Nicméně následné vyplácení různých fiskálních a měnových stimulačních balíčků pomohlo vyvolat oživení hospodářských aktivit. Většina vyspělých ekonomik zaznamenala zvýšenou míru inflace, zatímco německá ekonomika zaznamenala ve 3. čtvrtletí 2020 deflaci. Ve 3. čtvrtletí 2020 činila míra inflace v USA 1,23 %, v Kanadě 0,23 %, v Japonsku 0,25 %, zatímco Německo vykázalo deflaci (pokles inflace) -0,15%.

Ve srovnání s jinými členskými zeměmi EU si České republika udržela jednu z nejvyšších inflací. Stejně jako v roce 2019 i minulý rok se míra inflace v České republice pohybovala nad hranicí 3 % – a to díky protiinflačním tlakům vyvolaným zejména růstem mezd a přehříváním ekonomiky. V roce 2021 se očekává růst spotřebitelských cen – tomu nasvědčují i čísla z února 2021, kdy spotřebitelské ceny vzrostly oproti předchozímu měsíci o 0,2 %.

Předpokládá se, že v současném roce v České republice dojde k poklesu inflace – druhá vlna pandemie koronaviru by ji měla značně snížit – zejména kvůli silným nepříznivým dopadům na trh práce. Průměrná hodnota inflace v České republice by se tak měla pohybovat okolo hodnoty 1,3 %.

Zdroj : https://unsplash.com/

Optimistický výhled na rok 2021 pro světovou i českou ekonomiku

V průběhu roku 2021 v návaznosti na pozvolné uvolňování pandemických restrikcí a celkové oživení je očekáván mírný hospodářský růst světové i české ekonomiky.

REKLAMA

Pečlivě sledovat tempo ekonomického růstu a výdělky společností budou i investoři působící na akciových trzích. Jsou to právě akciové trhy, které navzdory krizi zaznamenaly relativně dobrý vývoj již v minulém roce, což bylo dáno mnoha důvody – například možností odložení dluhů, nižší sazbou korporátních daní apod.

Co se české ekonomiky týče, jsou vyhlídky taktéž nadějné. Nejenže se v roce 2021 předpokládá zotavení domácí poptávky následkem uvolnění pandemických opatření, ale mělo by dojít i k určitému růstu zahraniční poptávky po českém zboží a službách. Také česká koruna by v průběhu roku 2021 měla pozvolna posilovat a dostat se k hranici okolo 26 CZK/EUR.

Nezbývá tedy než doufat v rychlé proočkování světové i české populace a brzký návrat k normálu – jak v ekonomice, tak ve všech ostatních sférách. Ačkoliv globální koronavirová krize způsobila řadu problémů na místní i světové úrovni, stále se z ní můžeme poučit a odnést si to pozitivní – například nové obchodní modely, jako je výrazný pokrok v oblasti medicíny nebo nové způsoby práce. Jednotlivé pandemické restrikce mají pouze dočasnou povahu – jakkoliv se mohou zdát dlouhé, jednou pominou. Nicméně nově vznikající obchodní modely umožní z dlouhodobého hlediska generovat vyšší zisky, zejména pokud jednotlivci, společnosti i vlády investují do správných oblastí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *