CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Daniel Kuchta

06. 02. 2014

5 komentářů

Indexové investice: za málo peněz hodně muziky?

 


 

Zkušení investoři při investování do akcií většinou přistupují k výběru jednotlivých titulů, které podle nich mohou překonat výkonnost celého trhu. Mohou tak dosáhnout zajímavých výnosů například i v dobách, kdy se akciovým trhům moc nedaří. Méně zkušení investoři pak mohou investovat do produktů, které investují do akcií buď formou aktivní správy, kdy například manažer fondu vybírá určité tituly do portfolia, nebo ještě jednodušeji, do indexových nástrojů, které pokryjí celý trh. Oproti úspěšným zkušeným investorům, nebo aktivně spravovaným fondům mohou sice dosahovat nižší výkonnost, ale skutečnost je taková, že indexové nástroje v dlouhodobém horizontu aktivní správu s přehledem porážejí.

Indexové fondy jsou levné

Indexové fondy jsou oblíbené především v USA, kde jsou největšími „hvězdami“ fondy společnosti Vanguard, které díky svým velmi nízkým nákladům nemají konkurenci. Roční poplatky ve výši 0,2 % nenajdeme prakticky u žádných fondů u nás, ani jinde v Evropě. Nemohou se s nimi rovnat ani indexové ETF, nebo certifikáty, které jsou rovněž považovány za nízkonákladové produkty.

Indexové investování sází na efektivní trhy, nesnaží se je výrazně překonat a chování trhu prakticky kopíruje. Akcie se podle teorie efektivního trhu rychle přizpůsobují všem běžně dostupným informacím a tím eliminují příležitosti k realizaci zisku z nesprávného ohodnocení.

Pasivní investoři počítají s tím, že v případě chvilkové cenové nesrovnalosti „zaúřadují“ arbitražéři, kteří cenu rychle vyrovnají (k čemuž by mělo pomáhat i dnes velmi rozšířené vysokorychlostní obchodování). Všichni investoři mají k dispozici všechny historické i nové informace a umějí je rychle a správně interpretovat, neexistuje monopol apod. Výkyvy cen akcií jsou způsobeny pouze novými, nepředvídatelnými informacemi a ceny akcií jsou tím pádem také nepředvídatelné. Najít strategii, která by dlouhodobě překonávala trh, je tedy prakticky nemožné.

Investoři si mohou vybrat mezi indexovými fondy, ETF, nebo certifikáty. Fondy jsou vhodnější zejména pro investory investující menší částky, resp. ty, kteří investují pravidelně, protože nástroje nakupované u brokerů mohou být u takového investování dražší. Nízkonákladové ETF i certifikáty však také mají na trhu své místo.

REKLAMA

Nevýhodou je tracking error

Nevýhodou indexových nástrojů je skutečnost, že nejde prakticky stoprocentně kopírovat složení akciového indexu, čímž dochází k odchylkám ve složení i výkonnosti. Je potřeba také počítat s tím, že objem prostředků ve fondu není konstantní. Může to mít samozřejmě negativní dopad na výkonnost fondu, ale také pozitivní, což je mnohdy cílem investora i manažera fondu. V každém případě to může znamenat další náklady, které zaplatí investor a které snižují celkovou výkonnost fondu oproti indexu.

Dalším problémem indexových fondů jsou rozvíjející se trhy, trhy s omezenou likviditou a malým množstvím titulů (což může být případ BCPP a doplatil na to VB PX Index Fond zmíněn níže), případně těch trhů, kde je přístup k informacím a transparentnost poněkud nestandardní. Právě zde mohou profitovat ti, kteří upřednostňují aktivní správu, což dokazuje také skutečnost, že na neefektivních trzích jsou aktivně spravované fondy úspěšnější.

Problémem pro české investory, kteří chtějí investovat do indexových fondů, může být rovněž měna, v níž je fond veden. V české koruně je možné pořídit pouze jeden takový fond, o ETF nebo certifikátu ani nemluvě. Poměrně pasivní investice se pak částečně mění i na spekulaci na měnu, což může zvýšit výnosový potenciál, ale také riziko ztrát. Pokud by některý podílový fond, investující na zahraničních trzích, přeci jen byl veden v Kč, tak by jej měl správce fondu zajišťovat proti měnovému riziku, což vede ke zvýšení nákladů a správcovských poplatků.

Jaká je nabídka

V koruně je dnes možné u nás investovat pouze do jednoho indexového fondu, ČSOB Český Akciový (PX), který vznikl v roce 2011 a je navázán na index pražské burzy PX. Nejde ale o typický pasivně řízený fond, protože má možnost se od indexu do určité míry odklonit. Podle toho však vypadají i roční náklady ve výši 1,7 %. Výhodou pro investory je reinvestování dividend, což může přinést nadvýkonnost nad indexem (jelikož je PX cenový index, vyplacené dividendy se do jeho výkonnosti nezapočítávají).

REKLAMA

Zajímavou množností pro korunové investory se zdál být při svém uvedení fond VB PX Index Fond, který měl za cíl kopírovat index pražské burzy PX. Po dvou letech byl ale kvůli nedosažení stanoveného objemu pod správou uzavřen, což jen dokazuje, že indexové fondy to u nás mají poměrně těžké.

Amundi za dobrou cenu

Na lepší časy se ale možná bude blýskat díky indexovým fondům od společnosti Amundi, které mohou zaujmout investory právě svými poplatky – patří totiž určitě k tomu nejlevnějšímu, co je u nás mezi fondy k dostání. Fond kopírující index MSCI North America (90 % USA, zbytek Kanada), Amundi Funds Index Equity North America (který byl před několika dny vyhlášen za Divokou kartu v analýze Fincentrum & Forbes Investice roku 2013) je distribuován Komerční bankou, ostatní fondy, Amundi Funds Index Equity Euro (MSCI EMU – eurozóna), Amundi Funds Index Equity Europe (MSCI Europe ), a Amundi Funds Index Equity Pacific (MSCI Pacific – Japonsko, Austrálie, Hongkong, SIngapur) pak distribuuje finančně poradenská společnost Fincentrum. Fondy jsou dostupné v euru, severoamerický pak také v americkém dolaru.

Tyto fondy jsou u nás dostupné od listopadu minulého roku a mohou se pochválit velmi nízkými poplatky (správcovský poplatek 0,15 %, TER od 0,36 do 0,43 % p.a.), které u nás prakticky nemají konkurenci. Svými celkovými poplatky dokonce překonávají i produkty nabízené v rámci důchodového spoření, které jsou obecně považovány za levný produkt, přičemž poplatky fondů Amundi jsou porovnatelné s nejlevnějšími konzervativními strategiemi. Fondům se poměrně úspěšně daří kopírovat indexy a tracking error je na velmi nízké úrovni (do 0,2 % na pětiletém horizontu).

Indexové fondy u nás tradičně nabízí také KBC Asset management prostřednictvím ČSOB. V euru jsou nabízeny fondy KBC Index Fund World (navázán na index MSCI World, Ter 1,11 %) KBC Index Fund Euroland (Dow Jones EuroStoxx 50, TER 1,08 %), KBC Index Fund Europe (MSCI Europe, TER 1,11 %), v japonském jenu je dostupný KBC Index Fund Japan (MSCI Japan, TER 1,11 %), v dolaru pak KBC Index Fund USA (MSCI USA, TER 1,09 %).

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jednadva

    9 března, 2014

    Konečně slušný přehledový článek o indexových fondech v ČR. Jen houšť a větší kapky!

    Odpovědět

  • jednadva

    7 října, 2014

    Od letoška nabízí Komerční banka fond Amundi Index Equity North America také v korunách s částečným měnovým zajištěním. Nákladovost za rok 2013 byla 0,38 %.

    Odpovědět

  • CONSEQ

    7 října, 2014

    Nabízí to i Conseq? Nemůžu to u nich najít nikde.

    Odpovědět

  • jednadva

    19 října, 2014

    Zkuste se Consequ zeptat na mailu, ale moc bych si od toho nesliboval. Prý nabízí pro běžné investování i Parworld Track World, který používají ve svém penzijním fondu. Ale moc ochotní nebyli, když jsem se jich na to ptal. Zkuste to, uvidíte. Možná zkuste taky Fincentrum. Tam nabízí tuším 4 indexové akciové od Amundi. Ale nevím, jestli i tenhle v Kč.

    Odpovědět

  • jednadva

    19 října, 2014

    Sorry, to o tom Fincentru je samozřejmě v článku, nosím dříví do lesa. Pardon. :)

    Odpovědět