CZK/€ 24.755 -0,08%

CZK/$ 22.926 -0,10%

CZK/£ 28.793 -0,65%

CZK/CHF 25.258 -0,26%

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

14. 07. 2023

0 komentářů

Index českého investora CII750: Podílové fondy letos překonávají očekávání 

 

Od začátku roku do konce prvního pololetí zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,7 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. V prvním čtvrtletí se fondům podařilo vyrůst o 2,9 % a ve druhém dodaly svým investorům obdobný výsledek – zhodnocení ve výši 2,73 %.

Loading



 


Zdroj : Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv, vychází ze základu k 1. 1. 2018

Navzdory horším výsledkům z minulého roku dosahuje investor do akciových fondů za poslední tři roky zisk 7,64 % ročně. Kdybychom časový horizont posunuli na pět let, který zahrnuje jak výrazné poklesy z přelomu let 2018 a 2019, tak i propady z covidového března 2020, tak se stále může průměrný český investor těšit z ročního zhodnocení 5,14 %.

„Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření za uplynulé tři měsíce vyrostly podle našeho ukazatele Index českého investora CII750 o 3,8 %, tedy lehce méně v porovnání se zhodnocením ve výši 4,68 % z prvního čtvrtletí. Vedle toho dluhopisové fondy vyrostly v druhém kvartálu o 1,64 %, což je podobný výsledek jako v prvních třech měsících letošního roku,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

„Po skončení prvního pololetí můžeme náladu investorů na finančních trzích zhodnotit jako kombinaci optimismu, který je hnaný novými trendy, se stále přetrvávajícími obavami z makroekonomického vývoje. Prvnímu kvartálu dominovala trhu dobrá nálada z nenaplnění negativního scénáře ohledně evropské energetické krize spolu s lehkou nervozitou nad bankovním sektorem. Naproti tomu ve druhém čtvrtletí již začali někteří investoři kromě neustálého sledování vývoje inflace vyhlížet i nové atraktivní trendy, jako je umělá inteligence. Druhé pololetí bude podle našich očekávání patrně ve znamení výraznějších přesunů investic mezi jednotlivými sektory a regiony, kdy budou investoři hledat nové příležitosti při zajímavých ocenění,“ dodává Richard Bechník.

V prvním pololetí nejlepšího zhodnocení dosahovaly podle Indexu českého investora CII750 fondy, které držely ve svých portfoliích větší váhu amerických technologických gigantů FANG+, tedy pěti předních technologických společností (Meta, Amazon, Netflix, Google a Apple). Dále nadstandardních výsledků dosáhly fondy zbytné spotřeby. Výrazně na výkonnostním žebříčku zaostaly fondy čínských akcií. Důvodem bylo zklamání z vývoje čínské ekonomiky, která stále nenastartovala do tolik očekávaného předcovidového tempa.

REKLAMA

Ve druhém čtvrtletí se k vítězům přidaly fondy Latinské Ameriky, Japonska či střední Evropy. V uplynulých třech měsících vykázal lepší výsledky i sektor financí, což může značit postupné opadnutí obav z bankovní nestability.

„Značné výkonnostní rozdíly přinesly v prvním pololetí i pohyby na devizových trzích. Například fondy amerických akcií zajištěné do české koruny oproti stejným fondům v US dolaru nabídly lepší výkonnost, která byla mnohdy vyšší i o 6 %,“ doplňuje Richard Bechník.

Index českého investora CII750 sestavuje Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Stát tedy nově umožňuje čerpat daňovou podporu celkem na čtyři produkty. Ke stávajícímu penzijnímu připojištění a životnímu pojištění přibyl DIP a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Bitcoin se vrací zpět na úroveň 60 000 USD

Bitcoinu se nepodařilo navázat na dynamiku z předchozího týdne, přičemž jeho cena nebyla schopna dosáhnout „vyššího maxima“ nad hranicí 66 800 USD. Místo toho jsme byli svědky ústupu k hranici 60 000 USD, která byla od března opakovaně testována.

Text: Redakce

14. 05. 2024

Přehledně: Nejdůležitější změny v reformě penzí schválené vládou

Vláda pod vedením Petra Fialy přišla s „reformou“ penzí. Je postavená na šesti základních bodech – postupném zvyšování důchodového věku po roce 2030, jistém minimálním důchodu, snížení výpočtu nových důchodů, výchově dětí a péči o blízké, sdílení vyměřovacích základů manželů a vdovských a vdoveckých důchodech.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *