CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

14. 07. 2023

0 komentářů

Index českého investora CII750: Podílové fondy letos překonávají očekávání 

 

Od začátku roku do konce prvního pololetí zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,7 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. V prvním čtvrtletí se fondům podařilo vyrůst o 2,9 % a ve druhém dodaly svým investorům obdobný výsledek – zhodnocení ve výši 2,73 %.

Loading



 


Zdroj : Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv, vychází ze základu k 1. 1. 2018

Navzdory horším výsledkům z minulého roku dosahuje investor do akciových fondů za poslední tři roky zisk 7,64 % ročně. Kdybychom časový horizont posunuli na pět let, který zahrnuje jak výrazné poklesy z přelomu let 2018 a 2019, tak i propady z covidového března 2020, tak se stále může průměrný český investor těšit z ročního zhodnocení 5,14 %.

„Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření za uplynulé tři měsíce vyrostly podle našeho ukazatele Index českého investora CII750 o 3,8 %, tedy lehce méně v porovnání se zhodnocením ve výši 4,68 % z prvního čtvrtletí. Vedle toho dluhopisové fondy vyrostly v druhém kvartálu o 1,64 %, což je podobný výsledek jako v prvních třech měsících letošního roku,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

„Po skončení prvního pololetí můžeme náladu investorů na finančních trzích zhodnotit jako kombinaci optimismu, který je hnaný novými trendy, se stále přetrvávajícími obavami z makroekonomického vývoje. Prvnímu kvartálu dominovala trhu dobrá nálada z nenaplnění negativního scénáře ohledně evropské energetické krize spolu s lehkou nervozitou nad bankovním sektorem. Naproti tomu ve druhém čtvrtletí již začali někteří investoři kromě neustálého sledování vývoje inflace vyhlížet i nové atraktivní trendy, jako je umělá inteligence. Druhé pololetí bude podle našich očekávání patrně ve znamení výraznějších přesunů investic mezi jednotlivými sektory a regiony, kdy budou investoři hledat nové příležitosti při zajímavých ocenění,“ dodává Richard Bechník.

V prvním pololetí nejlepšího zhodnocení dosahovaly podle Indexu českého investora CII750 fondy, které držely ve svých portfoliích větší váhu amerických technologických gigantů FANG+, tedy pěti předních technologických společností (Meta, Amazon, Netflix, Google a Apple). Dále nadstandardních výsledků dosáhly fondy zbytné spotřeby. Výrazně na výkonnostním žebříčku zaostaly fondy čínských akcií. Důvodem bylo zklamání z vývoje čínské ekonomiky, která stále nenastartovala do tolik očekávaného předcovidového tempa.

REKLAMA

Ve druhém čtvrtletí se k vítězům přidaly fondy Latinské Ameriky, Japonska či střední Evropy. V uplynulých třech měsících vykázal lepší výsledky i sektor financí, což může značit postupné opadnutí obav z bankovní nestability.

„Značné výkonnostní rozdíly přinesly v prvním pololetí i pohyby na devizových trzích. Například fondy amerických akcií zajištěné do české koruny oproti stejným fondům v US dolaru nabídly lepší výkonnost, která byla mnohdy vyšší i o 6 %,“ doplňuje Richard Bechník.

Index českého investora CII750 sestavuje Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *