CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Veronika Hejná

25. 08. 2020

2 komentáře

Dočkají se spotřebitelé hromadných řízení?

 

Návrh zákona o hromadném řízení (původně zákona o hromadných žalobách) je v Poslanecké sněmovně na počátku legislativního procesu. Vláda návrh předložila ještě předtím, než byly odsouhlaseny základní principy hromadných řízení v rámci celé Evropské unie. Institut hromadných řízení, kde by spotřebitelé mohli společně uplatňovat svá práva, nám v Česku chybí.

Loading



 

Podstatou hromadného řízení je společné uplatnění nároků více žalobců jedinou žalobou. O ní by rozhodoval jeden soudce jediným rozsudkem. Poškození by se tak protiprávnímu jednání mohli bránit společně, což by přineslo časové i finanční úspory.

Řada lidí by se k hromadné žalobě připojila

Jak vyplývá z průzkumu Sdružení českých spotřebitelů, 82 % spotřebitelů by se připojilo k něčí žalobě i v případě, že by škoda byla v jejich konkrétním případě malá.

O astronomickém odškodnění jako z amerických filmů si ale můžeme nechat zdát. Evropský právní systém totiž na rozdíl od toho amerického nepracuje s punitive damages, jejichž smyslem je žalovaného nejen řádně potrestat, ale také napříště od obdobného jednání odradit. V evropském pojetí půjde o zástupné žaloby – ty, které slouží k vymáhání nároků skupiny subjektů.

Pokud se spotřebiteli nepodaří s podnikatelem domluvit, nezbývá mu nic jiného, než podat žalobu. Náklady soudního řízení, ztracený čas a nervy ale spotřebitele od vymáhání jejich práv odrazují. Podle zmíněného průzkumu by 81 % spotřebitelů nevadilo, pokud by byli při hromadné žalobě zastupování automaticky. Pouze by chtěli mít možnost jednoduše se z řízení odhlásit.

REKLAMA

Také si přečtěte: Jak se stornovaly dovolené během koronaviru

Přihlašovací a odhlašovací princip a zastoupení

Návrh zákona o hromadných žalobách však počítá s opačným – tzv. přihlašovacím principem. Odhlašovací řízení bude možné vést pouze pro bagatelní pohledávky, maximální výše pro jednoho člena skupiny žalobců nesmí překročit 3 tisíce korun. Hromadné řízení bude možné vést pouze v případě, že se najde minimálně 10 poškozených s právy se stejným nebo obdobným základem, kteří následně zformují tzv. skupinu. V průběhu legislativního procesu může návrh doznat dalších změn.

Zástupci evropských orgánů se shodli na základních parametrech hromadných žalob v rámci Evropské unie již v červnu, nyní bude probíhat schvalovací proces v Evropském parlamentu a Radě. Podle dohody na úrovni Evropské unie mají být spotřebitelé zastoupeni kvalifikovaným subjektem, který povede jejich jménem spor. Zneužití systému má zabránit opatření, podle něhož neúspěšná strana ponese veškeré náklady řízení. Po schválení evropské směrnice budou mít členské státy na její transpozici do vnitrostátních právních řádů dva roky.

Hromadné žaloby potřebujeme

Spotřebitelská organizace dTest nyní spustila kampaň zahromadnezaloby.cz. Podle informací dTestu zaznamenala jejich poradna nárůst stížností především na zprostředkovatelské e-shopy nebo energošmejdy. V současné době je problematický i přístup některých cestovních kanceláří k povinnostem podle tzv. Lex Voucher.

REKLAMA

„Statistika dTestu je pouze vrcholem ledovce, skutečných případů je mnohem více. V naší poradenské praxi se často setkáváme se situacemi, kdy by byl vhodný postup prostřednictvím hromadného řízení. Typicky v případech, kdy má skupina spotřebitelů vůči jednomu subjektu téměř totožné nároky, ale samostatně se tito lidé kvůli nízkým částkám nechtějí či nemohou soudit,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

„Hromadná žaloba by umožnila tyto spotřebitele spojit a zajistit pro ně spravedlivou kompenzaci,“ dodává Hekšová. S kampaní zahromadnezaloby.cz se nyní dTest obrátil i na veřejnost. „Společně tak dáme zákonodárcům najevo, že usilujeme o účinnější obranu proti nepoctivým podnikatelů,“ uzavírá Hekšová.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Lex Voucher a hromadné žaloby

dTest: Neférové cestovní kanceláře obcházejí sporný Lex Voucher

Některé cestovní kanceláře obcházejí takzvaný Lex Voucher, který jim umožňuje místo vrácení zaplacené ceny zájezdu vydat poukaz. Zákon už sám o sobě výrazně zasahuje do původní smlouvy, jakákoliv další omezení spotřebitelů proto nemají ospravedlnění. S řešením systematických pochybení cestovních kanceláří může pomoci chystaný zákon o hromadném řízení.

Text: redakce

02. 09. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vypadne další zákonný šmejd z našeho parlamentu?

    25 srpna, 2020

    Nevím, nevím, v jaké formě to projde parlamentem. Zákony v téhle banánové republice jsou psány tak, aby vyhovovaly gaunerům. Slušní lidé mají zpravidla smůlu.

    Odpovědět

  • Víra ve spravedlnost

    29 srpna, 2020

    Já bych nazvala republiku nejen bananovou, ale též Absurdistanem. Též jsem se osobně setkala s gaunerem, který v tom umí chodit. Faktury neplatí, za vybrané zálohy na materiál si užívá dovolenou a jízdu v kasinech. Policie jeho podvody neuznává trestnými činy a postižení nemají dost času a energie k tahání se po osudech. Takže doufám, že tento zákon snad bude smysluplným a pomůže v boji proti takovým gaunerů.

    Odpovědět