CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Paul Stanfield

23. 11. 2016

0 komentářů

Hra Trumpovou kartou

 


 

Někdo možná namítne, že se to případně týká pouze USA – chcete-li: „pouze v Americe“. Já se však domnívám, že takové myšlení by bylo příliš zjednodušující a potenciálně nebezpečné.

Není nic nového ani obzvláště objevného, pokud si uvědomíme, že se veřejnost obecně, zejména v mnoha tzv. vyspělých zemích, cítí čím dál okleštěnější na svých občanských právech – a mezi masami zjevně sílí pocit nebo přinejmenším dojem rostoucí nespravedlnosti. A ukazuje se, že právě hlasování na protest získává výrazně na dynamice.

Evropská komise navrhla o jeden rok prodloužit termín uplatnění nařízení o klíčových informativních dokumentech (KID) u strukturovaných retailových investičních produktů a pojistných produktů s investiční složkou. I když by asi bylo přehnané nahlížet na tuto problematiku ve stejném světle jako na protestní hlasování, jde podle mě zcela jistě o součást rostoucích obav z byrokracie a nedostatku empatie u institucí EU pociťovaných mnoha členskými státy a jejich obyvateli – vše nasvědčuje tomu, že jde svým způsobem o další protest proti status quo.

Nachází se svět na křižovatce? Možná ano. Mimo jiných klíčových voleb a referend proběhne příští měsíc referendum o ústavě v Itálii a po něm, v první polovině roku 2017, prezidentské a parlamentní volby ve Francii. Pravicové a protestní postoje v Evropě v posledních letech výrazně posilují a lze tudíž očekávat další „otřesy“.

Nemyslím si, že bych „maloval čerta na zeď“, když řeknu, že investiční trhy budou nějakou dobu rozkolísané. Mohl bych argumentovat tím, že pro odvětví finančního poradenství jde o dobrou zprávu – a opravdu kategoricky říkám, že tomu tak je; v těžkých a nepředvídatelných časech obecně existuje vyšší pravděpodobnost, že spotřebitelé budou vyhledávat profesionální rady. Proto jde možná o jeden z nejlepších příkladů hodnoty takových rad – v souladu se starou frází: kdyby to šlo snadno, dělali by to všichni!

REKLAMA

Možná by se tím zároveň mohly zvýraznit omezení automatizovaných finančních služeb – ze zjevných důvodů nepoužívám zavádějící termín „robo-poradenství“, uvádím zejména pro ty, kdo již četli mé názory na tuto problematiku v minulosti. Argumentoval jsem tím, že v rozbouřených dobách chtějí lidé radu a útěchu od jiných lidí a ne od počítače.

Takže Trumpovo vítězství by mohlo přinést i pozitiva. Možná všechno zlé je potenciálně k něčemu dobré. Nebo jen hledám pověstnou jehlu v kupce sena. Jedno je jisté, na jeden článek jsem již napsal více než dost klišé!

Vítejte v prostředí po brexitu, s Donaldem Trumpem „v čele svobodného světa“ – a jé, myslím, že jsem se dopustil dalšího klišé… ale kdo by si ještě před šesti měsíci pomyslel, že takhle bude vypadat naše blízká budoucnost?

Fráze „Nechť žijeme v zajímavé době“ – měl bych zdůraznit, že v tomto případě se nejedná o klišé, ale čínské přísloví – se zdá být trefnější než kdy jindy. I Čína si možná příslovečně mne ruce radostí. Trumpovou kartou totiž ČLR možná vytáhla svůj trumf, třebaže nevědomky (poznámka: jde o dvojsmysl, neboť slovo trump znamená v angličtině zároveň trumf).

Autor je výkonný ředitel Svazu evropských nezávislých finančních poradců (FEIFA) a generální tajemník Evropského svazu finančních poradců a finančních zprostředkovatelů (FECIF).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *