CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 05. 2022

0 komentářů

Aktuální vývoj Growing Way: Poškození si musí vybrat jednoho z šesti advokátů. NSZ zarazilo přesun zmrazených peněz do insolvence

 

Okresní soud v Ostravě rozhodl na počátku května o jmenování šesti společných zmocněnců. Poškození mohou svá práva v trestním řízení vykonávat jen prostřednictvím jednoho z nich. Pokud si v minulosti zvolili jiného zástupce, musí přejít k některému z určených.

Loading



 

Společných zmocněnců je pouze šest

Soud jako společného zmocněnce určil advokáty Radima Kubicu, Filipa Hladiše, Ladislava Drhu, Petra Veseckého, Davida Kuboně a Víta Kubalce. Poškození zastupováni jiným advokátem by nyní měli přejít k jednomu ze společných zmocněnců. Rozhodnutí o jmenování zmocněnců pravděpodobně obdrželi pouze zástupci klientů, nikoliv přímo poškození.

Soud o určení zmocněnců rozhodl, jelikož si poškození nevybrali sami, resp. počet jimi zvolených zmocněnců byl příliš vysoký. „Ke dni rozhodování soudu bylo ze spisového materiálu zjištěno, že v rámci trestního řízení je evidováno celkem 36 zmocněnců a prozatím je celkový počet poškozených 3 711. V rámci trestního řízení je celkem 3 730 udělených plní mocí a to 36 zmocněncům, přičemž někteří poškození si zvolili více než jednoho zmocněnce,“ stojí v rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě, které má redakce Investujeme.cz k dispozici.

Poškození mohou k některému z určených zmocněnců přejít a jeho prostřednictvím uplatnit škodu v trestním řízení nejpozději do okamžiku, kdy bude v hlavním líčení zahájeno dokazování u soudu.

„Svou případnou neaktivitou mohou poškození pouze prodlužovat dobu, než se věc někam posune, protože státní zastupitelství a následně i soud budou nějakou dobu vyčkávat, než do jde k přeskupení klientů. Čím dříve to bude, tím lépe pro všechny,“ vysvětluje advokát Ladislav Drha.

Aktuální vývoj v trestním řízení

Vyšetřovatelé zaslali na přelomu roku poškozeným klientům dotazník, aby zjistili směřování toku peněz i vazby mezi jednotlivými osobami. Doručování tohoto dotazníku trvalo dlouhou dobu a stále se nepodařilo doručit všem klientům společnosti Growing Way.

REKLAMA

„Je zde velký tlak na to, aby formou dotazníku bylo vytěženo co nejvíce osob, čímž se samozřejmě celé vyšetřování ještě prodlužuje. Paralelně s touto analytickou činností se policie ve spolupráci s obviněným Ondřejem Janatou snaží získat na bankovní účty Growing Way zpět finance, které byly určeny k obchodování a nacházely se v různých peněženkách. Stahování těchto prostředků probíhá velmi pomalu,“ píše advokátní kancelář Pikes Legal v informačním materiálu pro poškozené klienty.

Nejvyšší státní zástupce zarazil převod peněz do insolvence

Policejní orgán již v loňském létě rozhodl o zmrazení finančních prostředků na účtech společnosti Growing Way, jelikož skutečnosti nasvědčovaly tomu, že jde o výnosy z trestné činnosti. Vrchní státní zástupce následně v březnu letošního roku rozhodl o zrušení tohoto zajištění finančních prostředků na žádost insolvenčního správce.

Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství březnové rozhodnutí zrušil. Připomíná, že  „smyslem a účelem zajištění výnosů z trestné činnosti je jejich odčerpání z dispozice pachatele se záměrem zabránit jeho profitování z trestné činnosti“. Jde o opatření časově omezené, nejedná se o konečné rozhodnutí.

Přesto Nejvyšší státní zastupitelství vytýká vrchnímu státnímu zástupci, že se nevypořádal s otázkou, zda toto rozhodnutí nepovede ke zhoršení postavení poškozených při uspokojování nároků na náhradu škody. Státní zástupce totiž neporovnal postavení poškozených v trestním a insolvenčním řízení (někteří poškození totiž nemusí být do insolvence vůbec přihlášeni). Výše škody přesahuje částku 1,5 miliardy, na bankovních účtech ale bylo zajištěno přibližně 853 milionů korun.

„Vrchní státní zastupitelství po tomto zásahu tedy zvažuje další postup, jak s financemi naložit. Za naši advokátní kancelář vyvíjíme silný tlak na to, aby bylo postupováno cestou, která umožní co nejdřívější distribuci peněz přímo k poškozeným investorům a aby jim bylo co nejdříve vráceno, co je jejich,“ komentuje rozhodnutí Ladislav Drha„Nicméně diskuse je to velmi složitá, neboť rozdělování financí v trestním řízení si vyžádá zpracování znaleckého posudku, který doposud nebyl zadán a může trvat několik měsíců až rok. Na straně druhé je úvaha pokusit se vrátit finance cestou insolvenčního řízení, nicméně tato cesta byla před týdnem Nejvyšším státním zastupitelstvím pro tuto chvíli odmítnuta a rovněž samotné insolvenční řízení se začíná komplikovat s ohledem na podávané incidenční žaloby, se kterými se bude muset insolvenční správce vypořádat,“ uzavírá advokát.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

finanční poradenství

Rozhovor: Inovace a odpovědnost ve finančním poradenství

O inovacích ve finančních poradenství, regulaci a posledních problémových kauzách jsme si povídali s Ladislavem Drhou, partnerem advokátní kanceláře Pikes Legal, který mimo jiné zastupuje klienty ve věci Arca, J.O. Investment nebo Growing Way. Hybatelé finančního trhu si musí uvědomovat svou odpovědnost a komunikovat s orgány dohledu, míní advokát.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 03. 2022

Growing Way konkurz

Growing Way je v konkurzu. Co to znamená pro poškozené klienty?

Foto: Shutterstock Growing Way podnikatele Ondřeje Janaty je v konkurzu. Kriminalisté Janatu obviňují z vytvoření obřího letadla – více než čtyřem tisícům poškozených měl způsobit škodu ve výši přibližně 1,5 miliardy. S prohlášením konkurzu nyní věřitelům začala běžet lhůta na přihlašování pohledávek. Ačkoliv již tedy uplatnili své pohledávky v trestním řízení, […]

Text: Veronika Hejná

28. 12. 2021

Growing Way Společný zástupce

Soud v kauze Growing Way: Poškození musí uplatňovat nároky přes společného zmocněnce

Foto: Shutterstock Okresní soud v Ostravě vyhověl na počátku října návrhu státního zástupce, aby poškození mohli v řízení ve věci Growing Way uplatňovat svá práva jen prostřednictvím společného zmocněnce, nikoli samostatně. Pokud si společného zmocněnce nezvolí včas, nemohou náhradu škody v trestním řízení vůbec uplatňovat.  

Text: Veronika Hejná

11. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *