CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

12. 04. 2016

5 komentářů

GE Money Bank chce na burzu. Za kolik se vyplatí ji koupit?

 


 

Americká společnost General Electric (GE) založená v roce 1892 Thomasem Alvou Edisonem a třemi jeho společníky dnes zasahuje snad do všech odvětví lidského podnikání. Finanční krize z roku 2008 ovšem ukázala slabinu takto široké diverzifikace. Vedení společnosti se proto rozhodlo své zaměření radikálně zúžit – a zbavit se mimo jiné finančního sektoru.

Změna se dotkne i České republiky. A zdaleka ne nutně negativně. GE Money Bank oznámila záměr vstupu na pražskou burzu, což může rozhýbat český kapitálový trh. Akcie banky v rámci primární emise (IPO) budou sice nabídnuty především institucionálním investorům, přesto se k nim dostanou i drobní investoři. Za jakou cenu se ale vyplatí nakoupit akcie GE Money Bank? A jak může ovlivnit vstup třetí bankovní a čtvrté finanční instituce do malého českého kapitálového rybníku ocenění stávajících hráčů?

Je vstup na burzu lepší než přímý prodej?

GE se rozhodla svou českou bankovní skupinu prodat prostřednictvím pražské burzy. To je v České republice poměrně nezvyklý krok, neboť i stát své privatizované podniky prodává v přímém prodeji zájemcům. Na druhou stranu, při prodeji soukromého majetku jde především o výši ceny, kterou vlastník dostane.

„Vstup na pražskou burzu je skvělý nápad ze dvou důvodů. Za prvé psychologicky zvedá laťku pro možného přímého zájemce a zároveň se GE snaží využít zvláštní situace na pražské burze, kde jsou za oba bankovní tituly investoři ochotni platit solidní prémii v porovnání s oceněním jejich mateřských společností, které v posledních měsících hodně ztratily. Stejně jako další evropské banky. Zvláštností je, že se o tom nepíše,“ soudí Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Nový akciový titul může být vzpruhou pro celou pražskou burzu. „Pro domácí akciový trh je to dobrá zpráva. Z celkového pohledu bych to a priori nehodnotil tak, že se nepodařilo prodat GE Money strategickému investorovi a tak to vlastník zkouší na burze. K tomuto rozhodnutí mohla vést celá řada faktorů, které nemusejí vyznívat negativně,“ uvedl David Brzek, makléř Fio banky.

REKLAMA

GE Money Bank ale na pražské burze ani po prodeji nenajdete. Ještě před úpisem akcií dojde k přejmenování banky i jejích dceřiných společností, aby se i jménem oddělila od mateřské společnosti General Electric.

Za kolik se vyplatí GE Money Bank koupit?

GE Money Bank v loňském roce dosáhla čistého konsolidovaného zisku 4,5 mld. Kč, který vyplatí jako dividendu stávajícímu akcionáři GE Capital International Holdings Corporation ještě před uvedením banky na burzu. Banka dosáhla zisku 4,3 mld. Kč i o rok dříve. Její zisk je tedy poměrně stabilní.

Pokud bychom uvažovali udržení poměru P/E na úrovni mezi Erste Bank (P/E 10,75) a Komerční bankou (15,48), znamenalo by to ocenění GE Money Bank mezi 48,375 mld. Kč a 69,66 mld. Kč. Oslovení makléři jsou ale ve svých odhadech střídmější.

„Na konkrétní valuace je zatím opravdu velmi brzy, ale podle základních ukazatelů náš analytický tým předběžně odhaduje hodnotu v rozmezí 40 – 50 mld. Kč,“ uvedl k našemu dotazu David Brzek.

REKLAMA

Ještě širší rozmezí ocenění banky poskytl Pavel Drahotský: „Cenu si netroufám odhadovat, neboť nemám přístup k interním podkladům, které jsou pro ocenění nutné. Valuace GE se podle mě dostupných informací může pohybovat mezi 25 a 90 mld. Kč. Což je neobvykle vysoké rozpětí a svědčí o možných skrytých neznámých.“

Cenu na akcii zatím nelze určit. V současnosti má GE Money Bank vydaných 510 kusů akcií, ale lze předpokládat jejich rozdělení, aby bylo možné s nimi obchodovat. Cenu 211 660 USD/akcii (cca 5 019 940,22 Kč/akcii) si může dovolit tak Warren Buffett u své Berkshire Hathaway – a i on nabízí variantu „b-čkových“ akcií v aktuální ceně 141,06 USD/akcii.

Jak zareagují další bankovní tituly na pražské burze?

Na pražské burze jsou nyní kótovány dva bankovní tituly – rakouská Erste Bank v duálním listingu (je obchodována též na vídeňské burze) a Komerční banka. Vstupem další bankovní akcie mohou investoři přeskupit své portfolio, což by se mohlo negativně dotknout současných titulů.

„Případné umístění nového titulu z bankovního segmentu povede k přeskupování pozic, když portfolioví investoři budou přizpůsobovat váhy svých investic. Nedomnívám se však, že by měl být v následujících týdnech k vidění výrazný prodejní tlak u KB či Erste v souvislosti s uvolňováním prostředků na případné IPO,“ usuzuje David Brzek.

Velké změny v ocenění bankovních titulů neočekává ani Pavel Drahotský: „Pro drobné investory to může být zajímavá příležitost pro diverzifikaci lokálních bankovních akciových titulů. Pro velké investory je to zcela nepodstatné, protože pražská burza svými celkovými denními objemy obchodů kolem 600 mil. Kč je málo likvidní a tedy pro investice ve větších objemech ne zcela vhodná. Bude to taková bouře ve sklenici vody.“

Vienna Insurance Group (VIG) by jako pojišťovací společnost listovaná též na vídeňské burze také neměla být vstupem nového finančního titulu na pražskou burzu příliš dotčena.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karásek

    13 dubna, 2016

    GE Money Bank, stejně jako před lety KIT, CME, ECM, Orco, NWR a další lumpárny neobohatí pražskou burzu jen o další jednu akcii, ale vyberou od hloupých lidí a fondů peníze a pak už půjde kurz léta jen s kopce. Vedoucí pražské burzy by neměl přijímat další zahraniční akcie na burzu Praha, ale stěhovat se na několik let do vězení za všechny ty škody, co lidem spáchal s akciemi darebáckých firem. Koncern General Electric je nemocný hlavně díky jeho bance, která mu dělá nebo dělala léta ztráty a tak se banky potřebuje zbavit. Američani zřejmě o akcii nemají zájem, tak ta banka chce vybrat peníze v nějaké zemi hloupých lidí. Nekupovat ten neřád! Způsobí to lidem jen ztráty. Českém lidu postačí, když se dostanou všichni s tou nejoblíbenější akcií = ČEZ jednou do plus. Jestli koupili lidi akcie ČEZ 2006, jsou dnes už 10 let v mínus.

    Odpovědět

  • Radek

    13 dubna, 2016

    Zapoměl jste na AAA Auto – ale to se vám zjevně nemůže hodit do krámu. Přeci jen, upisovací cena kolem 50 Kč (pak, pravda, padly až k 6 Kč) a nakonec vykoupeny přes 90 Kč.

    A nebo Pegas – v roce 2006 upsána za 750 Kč, dnes je přes 800 Kč a vyplácí pravidelně dividendu.

    Odpovědět

  • Mirek

    13 dubna, 2016

    To ale jenom upevňuje názor vykašlat se na předražená IPO a nakoupit na sekundárním trhu ve slevě.

    Odpovědět

  • Gauner

    13 dubna, 2016

    když to chtějí opět podvodně zneužít na burze.Z mého hlediska KP Klause byla podvod a rozprodej podhodnocených firem zahraničním podvodným firmám které ze zaměstnanců udělali otroky a z KP kšeft.Koupit GE Money Bank za symbolickou cenu 1 kč nabídnutou občanům ČR by bylo vhodnější, než darmožroutům kteří akcii natáhnou na maximum na neprodejnou cenu a pak ji nechají spadnout na zisk.V dnešní době kdy jsou banky bez zisků a profitují pouze na masivních úvěrech, půjčkách ap. od hloupých, které vláda dostala předem do nevyléčitelného srabu a bídy a naslibovala to, co nesplnila je i tak za 1 Kč risk i kupovat.Ostatně Burza je jen zástěrka a obchody se uskutečňují úplně jinde.Čekat na zisk 10 a více let je nereálné poté, co hodnota klesne hluboko a nemá cenu ji držet, i když mimo burzu je silně v pozitivu.To ale zástěrkou odkupu a neobchodovatelností jen potvrzují.Tahle banka nemá co nabídnout než svůj dluh!

    Odpovědět

  • Harry

    23 dubna, 2016

    Místo vypočítávání všech neúspěšných IPO se podívejte na jiné – nedokončení IPO Slovenského telecomu na Slovensku.
    http://www.in­vesticniweb.cz/2015/4/2­2/vse-o-ipo-slovak-telekom/

    GE nikdy neprodá českou pobočku přes burzu, je to jen vyjednávací taktika, jak z přímého investora dostat víc peněz. Když je jen jediný zájemce, musíte si druhého vymyslet ..

    Odpovědět